Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

ICCJ a sesizat CJUE ref. mandatul european de arestare
02.08.2010 | Andrei PAP, Andrei PAP

Secţiuni: CJUE, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 209 din 31 iulie 2010 a fost publicata informarea cu privire la faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a sesizat CJUE cu o cerere de pronuntare a unei hotărâri preliminare formulată în temeiul articolului 267 TFUE si care se refera la interpretarea articolului 5 punctul 3 din Decizia cadru 2002/584/JAI a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare între statele membre U.E.

In dosarul nr. 10486/2/2009, avand ca obiect “recunoaşterea hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine (Legea 302/2004)”, aflat in stadiul procesual al recursului, la data de 15.04.2010 Instanta Suprema a decis suspendarea judecatii si sesizarea CJUE, adresand urmatoarea intrebare:

Art. 5, pct. 3 din Decizia Cadru nr. 2002/584/JAI1 a Consiliului Uniunii Europene, din 13 iunie 2002, trebuie interpretat în sensul că returnarea (transferarea) persoanei condamnate, predată anterior în baza unui mandat european de arestare, în scopul urmăririi penale în statul al cărui cetăţean este, are loc automat, chiar în lipsa consimţământului acestuia, care este o condiţie cerută de Convenţia Europeană privind transferul persoanelor condamnate?

De asemenea, printr-un înscris separat din 12 mai 2010, primit de grefa Curtii la 28 mai 2010, instanta de trimitere (ICCJ)  a solicitat Curtii să aprecieze oportunitatea solutionării prezentei cereri de pronuntare a unei hotărâri preliminare potrivit procedurii preliminare de urgentă prevăzute de articolul 104b din Regulamentul de procedură al acesteia sau potrivit procedurii accelerate prevăzute la articolul 104a primul paragraf din acelasi Regulament de procedură.

În sustinerea cererii de aplicare a procedurii accelerate, instanta de trimitere arată că problematica pusă în discutie prin întrebarea preliminară priveste reglementarea situatiei unei persoane aflate în detentie si că prelungirea procedurii jurisdictionale, ca urmare a sesizării Curii, sporeste incertitudinea în care această persoană se găseste la acest moment, în ceea ce priveste atât statul în care urmează a-si executa în continuare pedeapsa, precum si conditiile de detentie si conditiile în care ar putea beneficia de liberare conditionată, cât si repercusiunile asupra relatiilor sale de familie.

Prin decizia Camerei a treia a Curtii, cererea privind aplicarea procedurii preliminare de urgentă a fost respinsă la 8 iunie 2010.

A retinut Curtea ca, in ceea ce priveste cererea de aplicare a articolului 104a primul paragraf din Regulamentul de procedură al Curtii, din această dispozitie, precum si din articolul 23a din Statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene rezulta că, la cererea instantei nationale, presedintele Curtii poate, în mod exceptional, la propunerea judecătorului raportor si după ascultarea avocatului general, să dispună judecarea trimiterii preliminare potrivit unei proceduri accelerate, care derogă de la prevederile Regulamentului de procedură, atunci când împrejurările invocate justifică urgenta deosebită în pronuntarea asupra întrebării formulate cu titlu preliminar.

Or, in speta-n cauza, împrejurările invocate nu au fost de natură a justifica urgenta deosebită în pronuntarea asupra întrebării preliminare.

NOTA:

Pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene dosarul a fost inregistrat sub nr. C‑264/10.

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti