Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
27 comentarii

CSM si magistratii pensionati
02.08.2010 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Ar trebui ca CSM sa se ocupe si de pensionarii magistrati? Pana la urma, odata numit judecator, ramai toata viata judecator..: ). Faptul ca dupa un examen esti numit judecator si undeva mai incolo (in caz de pensionare sau demisie) pleci din sistem, nu inseamna ca iti ia cineva pregatirea sau meritele. Adica, un decret de eliberare din functie dat de Presedintele tarii ma indeparteaza doar din exercitarea functiei, dar nu are cum sa imi ia si calitatea, eu putand astfel fi reactivat la nevoie (iar perioada de criza de resurse umane poate fi o astfel de nevoie).

De ex., in UK, se accepta la intrarea in functia de judecator ca dupa pensionare nu te poti intoarce in viata privata, ci poti ocupa doar pozitia de arbitru/mediator si sa iei bani pe carti si studii. Se argumenteaza ca un magistrat pensionar este privit de public inca ca parte din sistem – a se vedea Ghid conduita, p.48.  La fel, in Germania (tara in care nu exista consiliu judiciar) pot fi sanctionati disciplinar si judecatorii pensionari cu reducerea cuantumului pensiei (corespunde reducerii indemnizatiei pentru judecatorii si functionarii publici care isi exercita functia) si neacordarea pensiei (pentru aceasta masura se porneste de la premisa, ca respectiva abatere disciplinara ar justifica excluderea din serviciu a unui judecator sau functionar public nepensionat).

Daca ma gandesc ca se preconizeaza si la noi ca pensionarii sa se intoarca in sistem (chiar daca exista acel decret de eliberare din functie ca urmare a pensionarii dat de Presedinte), si daca in perioada pensionarii se bucura de privilegiile specifice magistratilor (de la locuinta de serviciu pastrata pana la pensia de serviciu si, iata, dreptul de a se reactiva), imi pun problema daca nu ar trebui ca CSM sa aiba atributii si asupra lor.

In felul acesta am rezolva si problema celor care sunt urmariti disciplinar si scapa de o eventuala sanctionare  depunandu-si rapid cererea de eliberare din functie prin pensionare, dar raman cu toate beneficiile profesiei, ceea ce nu cred ca e corect. Daca CSM ar avea competente si asupra magistratilor pensionati, CSM ar putea aplica sanctiuni si dupa pensionarea magistratului, cum ar fi suspendarea pensiei speciale, reducerea acesteia, inlaturarea beneficiului pensiei speciale, inlaturarea dreptului de reintoarcere in sistem.

Judecator Cristi DANILET

vicepresedinte Judecatoria Oradea

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

27 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti