Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
27 comentarii

CSM si magistratii pensionati


2 august 2010 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ar trebui ca CSM sa se ocupe si de pensionarii magistrati? Pana la urma, odata numit judecator, ramai toata viata judecator..: ). Faptul ca dupa un examen esti numit judecator si undeva mai incolo (in caz de pensionare sau demisie) pleci din sistem, nu inseamna ca iti ia cineva pregatirea sau meritele. Adica, un decret de eliberare din functie dat de Presedintele tarii ma indeparteaza doar din exercitarea functiei, dar nu are cum sa imi ia si calitatea, eu putand astfel fi reactivat la nevoie (iar perioada de criza de resurse umane poate fi o astfel de nevoie).

De ex., in UK, se accepta la intrarea in functia de judecator ca dupa pensionare nu te poti intoarce in viata privata, ci poti ocupa doar pozitia de arbitru/mediator si sa iei bani pe carti si studii. Se argumenteaza ca un magistrat pensionar este privit de public inca ca parte din sistem – a se vedea Ghid conduita, p.48.  La fel, in Germania (tara in care nu exista consiliu judiciar) pot fi sanctionati disciplinar si judecatorii pensionari cu reducerea cuantumului pensiei (corespunde reducerii indemnizatiei pentru judecatorii si functionarii publici care isi exercita functia) si neacordarea pensiei (pentru aceasta masura se porneste de la premisa, ca respectiva abatere disciplinara ar justifica excluderea din serviciu a unui judecator sau functionar public nepensionat).

Daca ma gandesc ca se preconizeaza si la noi ca pensionarii sa se intoarca in sistem (chiar daca exista acel decret de eliberare din functie ca urmare a pensionarii dat de Presedinte), si daca in perioada pensionarii se bucura de privilegiile specifice magistratilor (de la locuinta de serviciu pastrata pana la pensia de serviciu si, iata, dreptul de a se reactiva), imi pun problema daca nu ar trebui ca CSM sa aiba atributii si asupra lor.

In felul acesta am rezolva si problema celor care sunt urmariti disciplinar si scapa de o eventuala sanctionare  depunandu-si rapid cererea de eliberare din functie prin pensionare, dar raman cu toate beneficiile profesiei, ceea ce nu cred ca e corect. Daca CSM ar avea competente si asupra magistratilor pensionati, CSM ar putea aplica sanctiuni si dupa pensionarea magistratului, cum ar fi suspendarea pensiei speciale, reducerea acesteia, inlaturarea beneficiului pensiei speciale, inlaturarea dreptului de reintoarcere in sistem.

Judecator Cristi DANILET

vicepresedinte Judecatoria Oradea

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
27 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii