Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Catalin Grigoras vs. INEC
04.08.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Catalin Grigoras a raspuns ieri presei la o serie de întrebari legate de cartea „Înregistrarile audio si audio-video. Mijloace de proba în procesul penal. Expertiza judiciara”, autori Adrian PETRE si Catalin GRIGORAS, Editura C.H. Beck, 2010.

În urma exemplelor prezentate în carte si care prezinta aspecte negative din practica judiciara româneasca, inclusiv cel al contaminarii materiale a CD-urilor (pg.189-190 din carte), au aparut o serie de interventii si declaratii ale unor persoane, precum si un comunicat de presa al INEC, reluat si de Ministerul Justitiei.

Fata de acest comunicat de presa, Catalin Grigoras a facut urmatoarele precizari:

„Astazi am avut ocazia sa raspund presei la o serie de întrebari legate de cartea „Înregistrarile audio si audio-video. Mijloace de proba în procesul penal. Expertiza judiciara”, autori Adrian PETRE si Catalin GRIGORAS, Editura C.H. Beck, 2010.

În urma exemplelor prezentate în carte si care prezinta aspecte negative din practica judiciara româneasca, inclusiv cel al contaminarii materiale a CD-urilor (pg.189-190 din carte), am asistat la o serie de interventii si declaratii ale unor persoane, precum si un comunicat de presa al INEC-ului.

Fata de acest comunicat de presa, fac urmatoarele precizari:

1. Astfel, potrivit procedurii generale denumite „Controlul si manipularea obiectelor de expertizat”, toate materialele receptionate de INEC pentru expertizare sunt identificate prin etichetare sau inscriptionare pentru a se evita în acest fel sustragerea sau înlocuirea acestora.

O procedura interna a INEC nu poate contraveni procedurilor internationale conform carora nu sunt permise stergerea sau adaugarea de date informatice si adaugarea de înscrisuri sau etichete. Practica judiciara din România a evidentiat cazuri în care CD-uri inscriptionate cu markere neadecvate au fost distruse iremediabil si nu au putut fi accesate (pg. 189 din carte).

2. În cuprinsul avizului de specialitate pe care l-a întocmit, expertul Catalin Grigoras nu face nici o referire cu privire la vreo alterare a materialului supus expertizarii, respectiv a CD-ului.

Concluzia formulata de expert a fost în sensul ca „înregistrarea contestata contine elemente de editare computerizata în sensul alterarii integritatii…”, fara a exista vreo remarca cu privire la deteriorarea sau alterarea suportului pe care se afla înregistrarea.

Expertul din INEC procedeaza la descrierea probelor puse la dispozitie de catre conducerea institutului. Când avizul de specialitate va fi facut public, se va putea constata ca expertul a actionat corect.

Prin aceste descrieri dintr-o expertiza efectuata în INEC, directorul încalca:
– propria sa decizie conform careia expertii din INEC nu au voie sa se pronunte cu privire la continutul expertizelor efectuate în INEC
– codul de conduita European Network of Forensic Science Institutes care obliga expertul sa respecte confidentialitatea fata de beneficiarul expertizei si sa nu divulge date din analizele efectuate si expertiza întocmita.

3. Ca dovada ca procedura de inscriptionare explicata mai sus este una standard, prin verificare, s-a constatat ca în arhiva I.N.E.C se afla rapoarte de expertiza criminalistica întocmite de expertul Catalin Grigoras, în care sunt ilustrate CD-uri pe care s-au aflat informatii supuse expertizarii, iar acestea poarta diverse mentiuni, realizate cu diferite materiale scripturale, de genul celui mentionat mai sus, iar expertul nu face nicio referire cu privire la alterarea sau deteriorarea suportului pe care se afla înregistrarea ori a informatiilor.

Aceasta procedura nu este standard, nu exista si ar contraveni procedurilor internationale enumerate mai sus. Înscrisurile de pe CD-urile si DVD-urile mentionate de directorul INEC sunt efectuate de catre organele judiciare pentru individualizarea probelor, si NU SUNT EFECTUATE DE CATRE EXPERT ÎN TIMPUL EFECTUARII EXPERTIZEI!

Într-un dosar al Tribunalului Bucuresti, expertul si directorul INEC au comunicat în scris la data de 3 martie 2009 faptul ca un CD a putut fi accesat datorita contaminarii materiale cu un tus neadecvat, drept pentru care expertiza nu a putut fi efectuata, si deci INEC nu poate avea în arhiva expertize care nu au fost efectuate din aceste motive.

4. Este important de precizat faptul ca, domnul Catalin Grigoras, a fost, pâna în data de 12.12.2008, director adjunct al I.N.E.C. În aceasta perioada a efectuat expertize criminalistice ale vocii, vorbirii si audio-video, procedând în aceeasi maniera descrisa mai sus. Catalin Grigoras a procedat la expertizarea ca atare a acestor CD-uri fara ca în rapoartele întocmite sa faca vreo referire la acest aspect sau la faptul ca inscriptionarile ar fi alterat continutul informatiilor.

Este o dezinformare! Se poate verifica la INEC sau instante faptul ca în rapoartele mele de expertiza întotdeauna: nu am scris nimic pe CD-uri, nu am contaminat niciodata probele, am mentionat procedurile internationale pe care le-am respectat. Se poate de asemenea verifica faptul ca niciodata anterior sau ulterior avizului din decembrie 2009, directorul INEC Dumitrescu Cristian nu a scris pe CD-uri sau DVD-uri, iar cazul din avizul din decembrie 2009 este unic din acest punct de vedere. De asemenea directorul INEC nu are ca obiect de activitate înscrierea pe CD-uri, ci este sarcina personalului de specialitate din INEC.

5. Precizam faptul ca domnul Catalin Grigoras a încetat raporturile de munca cu INEC la data de 03 mai 2010, prin acordul partilor, ca urmare a solicitarii venite din partea acestuia deoarece se afla în cercetare disciplinara.

Directorul INEC face afirmatii cel putin iresponsabile sustinând asa ceva. Dupa cum atesta si o expertiza extrajudiciara (a se vedea fig. 1), o cerere de concediu a expertului datata 6.04.2010 a fost redatata de mai multe ori pâna când a devenit 16.04.2010, în paralel cu sustragerea unei alte cereri din arhiva INEC. Si acest aspect este cunoscut de conducerea MJ care nu a luat nicio masura pentru clarificarea situatiei. De asemenea, intentia mea de a pleca din INEC era cunoscuta conducerii institutului, deci este absurd a afirma ca am plecat din alte cauze.

print_Grigoras

Fig. 1. Cererea de concediu nr. 354/6.04.2010, redatata 16.04.2010 în etape succesive la INEC (detaliu)

Cu privire la afirmatiile directorului adjunct INEC Sorin VASILACHE conform carora „CD-ul cu filmul în care presedintele Traian Basescu ar lovi un copil, trimis anul trecut pentru expertiza, era alterat când a venit la INEC”, este lesne de observat ca CD-ul a fost contaminat prin inscriptionarea pe acesta a numarului de înregistrare intern al INEC 1004/09. Daca un CD a intrat în institut cu aceasta inscriptie, înseamna ca cineva din conducerea INEC a „rezevat” acest numar în registrul INEC, l-a comunicat „mai sus” iar altcineva l-a înscris pe CD. Faptul ca directorul si directorul adjunct INEC se contrazic pe aceasta tema indica prezenta unor nereguli si încercarea de acoperire a acestora.

Profit de ocazie pentru a multumi jurnalistilor pentru interesul manifestat fata de aceste nereguli si modalitatea obiectiva de prezentare a acestora.

Cu respect,

Catalin GRIGORAS”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti