BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

Sinteza cauzelor finalizate de DNA in luna iulie 2010

06.08.2010 | Anemarie LAZARESCU
Abonare newsletter

Directia Nationala Anticoruptie a dat publicitatii, miercuri, 4 august 2010, o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa.

Potrivit unui comunicat al DNA, ”procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

  1. A. M. (arestat in alta cauza), P. M., M. A. si B. C. in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
  • tentativa la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si
  • uz de fals.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada mai-iunie 2009, inculpatii C. A. M., P. M., M. A. si B. C., folosind inscrisuri oficiale falsificate pe care le-au prezentat la notar, au incercat sa incheie un contract de vanzare-cumparare a unui teren situat in Bucuresti, in suprafata de 3125,17 mp si cu o valoare de 1.409.869 euro, fara ca proprietarii terenului sa aiba cunostinta despre aceasta vanzare.

In concret, contractul urma sa fie incheiat in forma autentica, vanzatori fiind proprietarii terenului reprezentati de inculpatul C. A. M., printr-o procura falsificata, iar cumparator fiind inculpatul B. C..

In acest scop, inculpatii M. A. si P. M. au prezentat unui notar public din Constanta mai multe inscrisuri oficiale falsificate, respectiv actele de proprietate asupra terenului respectiv, precum si o procura speciala prin care inculpatul C. A. M.ar fi fost imputernicit de catre proprietari sa incheie contractul de vanzare-cumparare in numele lor.

Ca urmare a plangerii formulate de catre proprietarul terenului, contractul nu a mai fost incheiat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatului M. C. R., asociat unic si administrator al S.C. „D. G.” S.R.L. Constanta, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada ianuarie – iulie 2008, inculpatul M. C. R., in calitate de asociat unic si administrator al S.C. „D. G.” S.R.L. Constanta, a comercializat cereale catre mai multe societati comerciale din judetul Constanta fara sa evidentieze aceste operatiuni in evidenta contabila a societatii sale.

In aceasta modalitate, inculpatul a creat in dauna bugetului consolidat al statului un prejudiciu in valoare totala de 4.730.920 lei (echivalentul a 1.277.399 euro) reprezentand impozit pe profit si TVA.

Nu au fost luate masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatului M. C. R.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Constanta.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului T. G., fermier din comuna Malureni judetul Arges, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, precum si tentativa la infractiunea sus mentionata (doua fapte).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 15 mai 2007, inculpatul T. G. a completat cu date inexacte si incomplete o cerere de plata pentru obtinerea de subventii din fonduri europene destinate agricultorilor pentru anul 2007. Datele respective se referau la dreptul de folosinta efectiva a mai multor pasuni, in suprafata totala de 174,30 ha, inculpatul atribuindu-si, in mod fictiv, calitatea de utilizator al acestora. In baza acelei declaratii, inculpatul a obtinut, pe nedrept, fonduri europene nerambursabile in cuantum de 28.130,67 lei. Banii respectivi au fost alocati din cele doua fonduri destinate agricultorilor din statele membre ale U.E si anume FEGA (Fondul European de Garantare pentru Agricultura) si FEADR Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

De asemenea, in zilele de 9 iunie 2008 si 14 mai 2009, inculpatul T. G., a completat cereri de plata cu date nereale, respectiv inexacte sau incomplete si a folosit aceste acte in cadrul procedurilor privind platile directe pe suprafata pentru anii agricoli 2008, respectiv 2009. Datele respective se refereau la dreptul de folosinta a mai multor pasuni, in suprafata totala de 45,00 ha, respectiv 48,84 ha, inculpatul atribuindu-si, in mod fictiv, calitatea de utilizator al acestora. Scopul urmarit de inculpat era obtinerea, pe nedrept, de fonduri europene nerambursabile pentru agricultura (FEGA), in cuantum de 10.934,04 lei aferente anului 2008, respectiv de 13.682,06 lei aferente anului 2009. Datorita interventiei Serviciului Antifrauda din cadrul A.P.I.A, s-a solicitat blocarea platilor, recuperarea sumelor necuvenite si sesizarea organelor judiciare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecatoriei Curtea de Arges.

In legatura cu cele trei dosare penale mentionate mai sus, precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

 

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week