Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Indemnizatii de maternitate si drepturi de pensie pentru lucratorii independenti
05.08.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

La nivelul Uniunii Europene, lucratorii independenti si partenerii acestora vor beneficia de o mai buna protective sociala asigurata de indemnizatii de maternitate si drepturi de pensie, in temeiul unei noi legislatii.

Potrivit unui comunicat al CE, ”directiva privind lucratorii care desfasoara o activitate independenta si sotiile/sotii care ii ajuta (Directiva 2010/41/UE) abroga si inlocuieste o lege anterioara (Directiva 86/613/CEE) si imbunatateste drepturile in materie de protectie sociala a milioane de femei aflate in campul muncii, consolidand spiritul antreprenorial in randul acestora.In prezent, numai unul din trei antreprenori este femeie.

Odata cu intrarea in vigoare a acestei noi legi, Europa face un important pas inainte in ceea ce priveste cresterea protectiei sociale si oferirea de drepturi economice si sociale egale pentru barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta, precum si pentru partenerii acestora”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie si vicepresedinte al Comisiei Europene.„Noua legislatie europeana asigura egalitatea deplina, in practica, intre barbati si femei in viata profesionala, promovand spiritul antreprenorial in randul femeilor si permitandu-le femeilor care desfasoara o activitate independenta sa se bucure de o mai buna protectie sociala.Solicit statelor membre sa inceapa rapid punerea in aplicare a directivei, astfel incat cetatenii nostri sa simta beneficiile acesteia in viata de zi cu zi.”

Parlamentul European a aprobat legislatia la 18 mai, iar aceasta a fost sustinuta de statele membre ale UE la 7 iunie (IP/10/966).Aceasta imbunatateste in mod considerabil protectia, in special in caz de maternitate, a femeilor care desfasoara o activitate independenta, precum si a sotiilor sau a partenerelor de viata care ajuta lucratorii independenti.Acestea au dreptul la o indemnizatie de maternitate si la un concediu de cel putin 14 saptamani, in cazul in care doresc sa beneficieze de acestea.La nivelul UE, este prima data cand se instituie o indemnizatie de maternitate in favoarea femeilor care desfasoara o activitate independenta.

Noile norme contribuie si la incurajarea spiritului antreprenorial, in general, si in randul femeilor, in special.La ora actuala, exista in acest domeniu importante disparitati intre barbati si femei – numai 30% din antreprenorii europeni sunt femei.

In cele din urma, dispozitia privind protectia sociala in favoarea sotiilor/sotilor sau a partenerilor de viata care ajuta lucratorii ce desfasoara o activitate independenta (recunoscuti ca atare in dreptul intern) reprezinta o imbunatatire considerabila fata de directiva din 1986.Acestia vor avea dreptul la asigurari sociale (precum pensiile), la fel ca si lucratorii inregistrati efectiv ca desfasurand o activitate independenta, in cazul in care statele membre ofera o astfel de protectie acestor lucratori.Acest lucru va contribui la oferirea unui sistem mai bun de protectie sociala si la prevenirea riscului de saracie in cazul femeilor.

Statele membre UE au la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva in dreptul lor intern.Doar in cazul unor dificultati speciale, aceasta perioada poate fi extinsa pentru alti doi ani pentru a pune in aplicare dispozitiile referitoare la sotiile/sotii sau partenerii care ajuta lucratorii ce desfasoara o activitate independenta.

Context

Activitatea desfasurata cu titlu independent este o forma de munca cu o pondere semnificativa – desi minoritara – in Europa, reprezentand aproximativ 16% din populatia activa.

Aproximativ 11% din lucratorii care desfasoara o activitate independenta din Europa fac apel la ajutorul sotiilor/sotilor sau al partenerilor de viata care lucreaza in mod neoficial in mici intreprinderi familiale, cum ar fi exploatatiile agricole sau cabinetele medicale locale.Acesti soti/sotii sau parteneri sunt, in general, complet dependenti de partenerul care desfasoara o activitate independenta.Din acest motiv, acestia se confrunta cu un risc ridicat de saracie in cazul divortului, al decesului sau al falimentului partenerului.

In ceea ce priveste angajatii, UE a adoptat recent o noua directiva care imbunatateste dreptul la concediu parental (IP/09/1854), iar Parlamentul European analizeaza in prima lectura propunerea Comisiei de directiva revizuita privind concediul de maternitate (a se vedea si IP/08/1450).”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti