Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Consultare publica privind asigurarea unor pensii adecvate
06.08.2010 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lansat, miercuri, 4 august 2010, o consultare publica privind asigurarea unor pensii adecvate, viabile si sigure.

Potrivit unui comunicat al MMFPS, ”asigurarea unui venit adecvat si sustenabil la pensie pentru toti cetatenii Uniunii Europene, acum si pe viitor, reprezinta o importanta prioritate pe agenda Uniunii Europene, mai ales acum, cand populatia Europei se afla intr-un proces continuu de imbatranire. In 2008 raportul dintre persoanele in varsta activa (15-64 de ani) si cetatenii

U.E. in varsta de peste 65 de ani era de patru la unu, preconizandu-se ca acest raport va scade la 2, pana in 2060.

Totodata, criza economica recenta a relevat o necesitate sporita de imbunatatire a eficientei si sigurantei sistemelor de pensii. Comisia Europeana a lansat la data de 7 iulie 2010 o dezbatere publica la nivel european privind modul in care Uniunea Europeana poate asigura pensii adecvate, viabile si sigure.

Documentul consultativ, o Carta verde, ridica o serie de intrebari, invitand toate partile interesate sa contribuie cu puncte de vedere, opinii si idei cu privire la abordarea problemei pensiilor – una dintre cele mai grele cu care se confrunta Europa si cea mai mare parte a lumii astazi – si cu privire la modul in care UE poate contribui la gasirea de solutii.

Cartea Verde contine 14 intrebari adresate Statelor Membre, structurarea dezbaterii avand la baza asigurarea durabilitatii si adecvarii sistemelor de pensii in contextul imbatranirii populatiei, a schemelor de mobilitate in Europa si a functionarii pietelor financiare.

In prezentarea documentului de consultare si cu sprijinul deplin al comisarilor Olli Rehn

(afaceri economice si monetare) si Michel Barnier (piata interna si servicii), László Andor – comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a declarat: „Numarul persoanelor iesite la pensie in Europa in comparatie cu cele care le finanteaza pensiile este prevazut sa se dubleze pana in 2060 – situatia actuala pur si simplu nu este viabila. Pentru a raspunde acestei provocari, echilibrul intre perioada de timp petrecuta in activitate si cea de pensie trebuie sa fie examinat cu atentie.”

Temele principale avute in vedere sunt:

 • Modul in care Uniunea Europeana poate sprijinii statele membre in ceea ce priveste echilibrarea perioadelor active cu perioadele de pensionare, tinand cont de modificarile structurale petrecute in societate si in pietele de munca, precum si de cresterea sperantei de viata;
 • Eliminarea obstacolelor in calea mobilitatii lucratorilor, precum si a capitalului care rezulta din sistemele de pensii, inclusiv a regimurilor de pensie suplimentara;
 • Asigurarea sigurantei pensiilor in prezent si in viitor.

Cartea Verde urmareste evaluarea cadrului european privind pensiile avandu-se in vedere obiective prioritare precum:

 • Asigurarea unui venit adecvat si durabil la pensie si asigurarea ca sistemele de pensie sunt durabile pe termen lung;
 • Realizarea unui echilibru intre munca si pensie si facilitarea unei vieti active cat mai indelungate;
 • Indepartarea obstacolelor din cale mobilitatii in U.E. si din calea pietei interne pentru produse de pensie;
 • Realizarea unor pensii mai sigure atat in prezent cat si pe termen lung;
 • Existenta unor sisteme de pensii transparente, astfel incat persoanele sa poata lua decizii in cunostinta de cauza privind propriul venit la pensie;

Dezbatere are in vedere cooperarea statelor membre pentru punerea in aplicare a solutiilor viabile in vederea asigurarii unei participari depline a tinerilor in ocuparea fortei de munca.

Alte obiective avute in vedere sunt:

 • Imbunatatirea statisticilor U.E privind pensiile;
 • Imbunatatirea guvernarii politicii privind pensiile le nivelul U.E.;
 • Propunerea unui sistem de garantare a pensiilor;
 • Gasirea unor solutii in ceea ce priveste persoanele aflate pe piata fortei de munca pentru a putea sa-si schimbe cu usurinta si fara obstacole financiare locul de munca;

Nu se fac propuneri politice specifice, dar se solicita puncte de vedere in legatura cu posibile actiuni viitoare la nivel european.

Perioada de consultare va dura patru luni (se va incheia la 15 noiembrie 2010), timp in care oricine este interesat de subiect isi poate exprima punctul de vedere prin intermediul unui site internet prevazut in acest scop: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions

Comisia Europeana va analiza apoi toate raspunsurile si va lua in considerare cel mai

bun curs pentru actiuni viitoare de abordare a acestor aspecte la nivel U.E. In functie de rezultatele consultarii publice abordarile posibile ar putea implica o Carte alba si / sau initiative separate.

Propunere UE – consultare publica privind pensile

Rezumat pentru cetateni

CE SE DORESTE PRIN ACEASTA CARTE VERDE ?

Pe masura ce populatia UE imbatraneste, multe tari se vad nevoite sa isi reformeze sistemele de pensii. De asemenea recenta criza economica si financiara a pus in evidenta o parte din problemele majore ce afecteaza sistemele de pensii din intreaga Uniune Europeana. In consecinta, U.E. trebuie sa isi revizuiasca actiunile viitoare in abordarea acestui important domeniu.

CINE VA BENEFICIA SI CUM?

 • Toti cetatenii UE, actuali sau viitori pensionari.
 • Partile implicate vor putea sa-si exprime parerea cu privire la modul in care U.E. poate ajuta statele membre in materie de politici referitoare la pensii.
 • Guvernele nationale – colaborand cu Comisia Europeana pe problemele legate de pensii cu care se confrunta, vor beneficia de o revizuire atenta, a actiunii U.E. in acest domeniu.

DE CE ESTE NECESARA INTERVENTIA U.E.?

UE coordoneaza diverse politici si reglementeaza anumite aspecte cu impact asupra pensiilor. O actiune la acest nivel le va permite cetatenilor Uniunii sa beneficieze pe deplin de piata interna (mai multe posibilitati de a alege si costuri mai mici, oriunde in UE) si va asigura o mai mare stabilitate a finantelor publice si a economiei UE.

CE SCHIMBARI SE VOR PRODUCE?

Consultarea reprezinta o invitatie adresata partilor implicate de a se exprima in legatura cu ce considera ca poate face UE pentru a garanta ca, in viitor, pensiile vor fi decente si sigure. In urma consultarii vor putea fi propuse modificari ale legislatiei europene in domeniu.

CAND AR TREBUI SA INTRE IN VIGOARE PROPUNEREA?

 • Consultarea a fost lansata pe 7 iulie 2010. Puteti trimite comentariile dumneavoastra pana la 15 noiembrie 2010. Va rugam sa ne transmiteti opiniile si comentariile dumneavoastra prin intermediul chestionarului on-line disponibil la: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions sau folosind una dintre adresele mentionate in documentul oficial de consultare publica.

Comisia va face propuneri pornind de la rezultatele consultarii.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti