Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Cooperare consolidata in vederea sprijinirii cuplurilor internationale
06.08.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul familiei
JURIDICE - In Law We Trust

Pentru a impulsiona adoptarea de norme care sa sprijine si sa permita cuplurilor international sa aleaga legislatia unui anumit stat in eventualitatea unui divort, statele membre ale Uniunii Europene au utilizat pentru prima data procedura de cooperare consolidata.

Potrivit unui comunicat al CE, ”decizia de instituire a cooperarii consolidate, propusa de Comisia Europeana cu cinci luni in urma, a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE la 22 iulie 2010. Cooperarea consolidata permite unui grup de cel putin noua tari sa puna in aplicare masuri in cazul in care nu se ajunge la un acord intre cele 27 de state membre. In acest caz, permite unui grup de 14 state membre ale UE sa inregistreze progrese cu un regulament care va oferi cuplurilor securitate juridica si va impiedica „precipitarea la tribunal” in caz de divort, evitandu-se astfel proceduri costisitoare din punct de vedere emotional si financiar.Inainte de a putea intra in vigoare, regulamentul trebuie aprobat de cele 14 tari in cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului. Cooperarea consolidata se aplica deocamdata celor 14 tari ale UE participante, insa li se pot alatura oricand si alte tari. „Aceasta prima utilizare a cooperarii consolidate reprezinta un pas important spre o Uniune Europeana care lucreaza in favoarea cetatenilor sai. Dragostea nu cunoaste frontiere si nu are nationalitate. Prin urmare, multe cupluri internationale au nevoie de securitate juridica in ceea ce priveste normele aplicabile situatiei lor” a afirmat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. „Au fost exprimate temeri in legatura cu faptul ca utilizarea cooperarii consolidate ar putea reprezenta sfarsitul integrarii europene, asa cum o cunoastem astazi.Nu am insa nicio indoiala ca acest precedent va adanci integrarea europeana. Sute de mii de cupluri internationale vor beneficia de aceste noi norme. Avand in vedere ca propunerea anterioara fusese blocata timp de cinci ani in „ambuteiajul” institutional, putem spune ca UE dispune acum de mijloacele necesare pentru a accelera orice act normativ important.”

La 12 iulie 2010, guvernele statelor membre ale UE au adoptat Decizia Consiliului care autorizeaza cooperarea consolidata (IP/10/917). Aceasta a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 22 iulie 2010. Cele 14 tari participante (Austria, Belgia, Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Ungaria) urmeaza sa negocieze si apoi sa supuna votului propunerea de regulament a Comisiei, care cuprinde normele detaliate care se vor aplica in cazul divorturilor internationale. Inainte ca regulamentul respectiv sa poata intra in vigoare, cele 14 tari trebuie sa il aprobe in unanimitate si sa consulte Parlamentul European.

Propunerea urmareste sa protejeze partile mai vulnerabile in timpul proceselor de divort. Cuplurile internationale vor putea cadea de acord asupra legislatiei care li s-ar aplica in caz de divort sau de separare legala. Atunci cand cuplul respectiv nu reuseste sa ajunga la un acord in aceasta privinta, judecatorii vor putea utiliza o formula comuna pentru a hotari legislatia carei tari se aplica. Cuplurile vor beneficia astfel de o mai mare securitate juridica, precum si de o mai mare previzibilitate si flexibilitate. Acest lucru va contribui la protejarea sotilor si a copiilor lor de procese complicate, lungi si dureroase.

Noua solutie va veni in ajutorul cuplurilor de nationalitati diferite, al cuplurilor care locuiesc separat in tari diferite sau al celor care locuiesc impreuna intr-o alta tara decat tara lor de origine. Necesitatea actiunii UE este evidenta:in 2007, s-au inregistrat peste 1 milion de divorturi in cele 27 de state membre, dintre care 140 000 (13%) aveau un element „international”.

Parlamentul European si-a dat aprobarea pentru masura de cooperare consolidata la 16 iunie 2010 (IP/10/747). Ministrii de justitie ai UE si-au dat girul la 4 iunie (MEMO/10/236).

Comisia a propus masura la 24 martie 2010 ( IP/10/347), ca raspuns la o cerere formulata de noua state membre, nemultumite de esecul Consiliului de a inregistra progrese in ceea ce priveste adoptarea propunerii Comisiei din 2006 (Grecia a facut parte initial din acest grup de tari, insa ulterior si-a retras cererea). De atunci, alte cinci tari – Germania, Belgia, Letonia, Malta si Portugalia – si-au exprimat dorinta de a participa la aceasta actiune a UE (IP/10/628).

Alte tari care vor sa participe pot face acest lucru in orice moment.Conform Tratatului de la Lisabona, aceste tari trebuie sa notifice mai intai Consiliului si Comisiei intentia lor de a participa la cooperarea consolidata.

Context

Conform tratatelor UE, cooperarea consolidata este un instrument care permite unui numar de noua sau mai multe tari sa faca progrese in legatura cu o masura care este importanta, dar care este blocata de o minoritate restransa de state membre.Alte tari ale UE isi rezerva dreptul de a participa cand doresc (articolul 331, Tratatul privind functionarea UE).

In 2006, Comisia a propus, pentru prima data, un plan de sprijinire a cuplurilor internationale, insa acesta nu a beneficiat de sustinerea unanima necesara din partea guvernelor statelor UE. Propunerea de regulament nu afecteaza legislatia nationala privind divortul sau casatoria.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti