Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
4 comentarii

Ana Maria Puiu candideaza pentru CSM. Textul integral al scrisorii de candidatura
06.08.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Ana Maria Puiu, judecator in cadrul Judecatoriei sectorului 1, a inregistrat joi, 5 iulie 2010, la Curtea de Apel Bucuresti, scrisoarea de candidatura pentru alegerile CSM, ca reprezentant al judecatorilor de la judecatorii.

Redam integral textul scrisorii de candidatura:

„Către
Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti

STIMATE DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnata PUIU Ana-Maria, născută la 21.04.1981, numită în funcţia de judecător prin Decretul Preşedintelui României, nr. 47/11.01.2008, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 30/15.01.2008, în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, în temeiul art. 7 din Legea nr. 317/2004 republicată, formulez prezenta

SCRISOARE DE DEPUNERE A CANDIDATURII,

prin care declar următoarele:

 1. Doresc să candidez pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii;
 2. Cunosc faptul că pot să-mi revoc această candidatură numai în termenul stabilit pentru depunerea candidaturilor.

STIMATE DOMNULE PREŞEDINTE,

ONORAŢI MEMBRI AI COMITETULUI ELECTORAL LOCAL,

Cu respect vă solicit ca, înregistrând, în condiţiile legii, această scrisoare de depunere a candidaturii, însoţită de toate documentele prevăzute de art. 7 din Legea nr. 317/2004 republicată, să mijlociţi comunicarea scrisorii către colegii judecători ce îşi exercită nobila profesie la judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti, precum şi celor ce activează la judecătoriile din întreaga ţară.

DRAGI COLEGI,

Ne cunoaştem din Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti (perioada 2000 – 2004), din Institutul Naţional al Magistraturii (2004 – 2006) ori din instanţele în care ne-am desfăşurat activitatea în decursul timpului (din paradiziaca Judecătorie a Sectorului 6 Bucureşti unde am activat în anul II al Institutului, în perioada 2005-2006, din minunata Judecătorie Buzău, unde mi-am început cariera de judecător, în calitate de stagiar, în perioada august 2006 – ianuarie 2008, din provocatoarea Judecătorie Ploieşti unde am debutat ca judecător definitiv în ianuarie 2008 şi, nu în ultimul rând, din una dintre cel mai greu încercate instanţe, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, unde activez din ianuarie 2009).

Dumneavoastră sunteţi cei care, în acest interval de timp, mi-aţi îmbogăţit şi înfrumuseţat experienţa de viaţă şi activitatea de judecător. Dumneavoastră, colegii mei, sunteţi cei care m-aţi admirat şi încurajat. Sfatul şi, uneori, cenzura dvs. mi-au fost de mare folos, în egală măsură.

Dragostea faţă de profesia cu care ne-am însoţit, efortul susţinut, respectul de sine şi faţă de aproapele justiţiabil pentru care îndeplinim actul de justiţie, dorinţa de a contribui la creşterea gradului de civilizaţie al societăţii în care ne-am născut, am trăit, am studiat, căreia îi aparţinem, admiraţia şi satisfacţia faţă de lucrul bine făcut sunt cele care ne-au apropiat şi ne-au menţinut uniţi chiar şi în momentele mai grele.

Cu toate acestea, cu toată buna-credinţă şi bunăvoinţa de care am dat dovadă, constatăm că autoritatea judecătorească nu se bucură de încrederea necesară existenţei şi trăiniciei unui veritabil stat de drept, evaluările externe conţinând suficiente reproşuri faţă de stadiul procesului de reformă în sistemul judiciar.

Ce este de făcut, în aceste condiţii?

STIMAŢI COLEGI,

Lucruri simple. Pe care dumneavoastră le cunoaşteţi foarte bine.

Nu eu deţin cheia reuşitei noastre.

Puterea e la dumneavoastră şi reuşita noastră depinde de noi toţi.

Puterea ca România să aibă o justiţie creditată la adevărata valoare este la dumneavoastră.

Sistemul judiciar din România nu va fi evaluat ca fiind unul imparţial, independent, eficace, dacă nu vă veţi desfăşura activitatea în continuare cu dăruire.

Sistemul judiciar românesc va avea mult de suferit dacă dumneavoastră, în mod individual sau asociativ, nu veţi continua să vă implicaţi activ în organizarea profesiei, la nivel de instanţe sau de sistem.

Justiţia română nu va deveni mai credibilă prin simpla înnoire a componenţei Consiliului Superior al Magistraturii.

Societatea românească, în slujba căreia este recunoscută independenţa justiţiei, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, are, în continuare, o extraordinară nevoie de dumneavoastră: judecători integri, imparţiali, independenţi, care să îşi exercite profesia cu dedicaţie, respect de sine şi faţă de justiţiabil, bună-credinţă, profesionalism şi răspundere, fără aroganţă şi fără suficienţă.

ÎNCREDEREA E ÎN JUDECĂTORI!

Societatea românească are nevoie de dumneavoastră.

Consiliul Superior al Magistraturii are, în aceeaşi măsură, nevoie de dumneavoastră. Calitatea de membru în Consiliul Superior al Magistraturii este onorantă doar în măsura în care mandantul este un corp de judecători de elită.

Din acest motiv, stimaţi colegi, accept marea responsabilitate spre care m-aţi îndreptat în timpul frumoasei noastre relaţii. Candidatura mă onorează şi mă obligă în egală măsură, pentru că ştiu că împărtăşesc acelaşi ideal al profesiei cu marea majoritate a colegilor mei.

Totuşi, aşa cum antamam anterior, constatăm că doar efortul şi calităţile judecătorilor nu conduc întotdeauna la o imagine impecabilă a justiţiei.

Ce vom face?

DRAGI COLEGI,

Vom lucra în echipă!

Dumneavoastră veţi continua, indiferent de vremuri, să depuneţi efortul pe care îl presupune activitatea unui judecător profesionist ce urmăreşte în permanenţă a desfăşura un bun serviciu public în beneficiul justiţiabilului ce îl evaluează.

Consiliul Superior al Magistraturii, partener al magistraţilor şi al societăţii, în aceeaşi proporţie, îşi va exercita atribuţiile prevăzute de Constituţie şi de lege cu integritate, bună-credinţă, profesionalism şi răspundere în slujba judecătorilor şi a statului de drept.

Printre sarcinile viitorului Consiliu se vor regăsi cu siguranţă recomandările Comisiei Europene care vizează câmpul de activitate al Consiliului, printre care se numără şi cele vizând echitabila repartizare a resurselor umane, eficientizarea procedurii, publicarea hotărârilor judecătoreşti şi, nu în ultimul rând, responsabilizarea sistemului judiciar.

Consiliului îi va reveni sarcina realizării unei bune comunicări, unei bune receptivităţi, atât dinspre corpul magistraţilor, cât şi dinspre justiţiabili. Pentru o bună comunicare trebuie evitată birocraţia, încurajată comunicarea informală. Judecătorii au nevoie de un Consiliu care să comunice foarte bine şi cu sistemul judiciar, dar şi cu justiţiabilii şi cu societatea în ansamblu.

Trebuie să învăţăm împreună a prefera reuşitele pe termen lung, iar nu pe cele facile, ce se înscriu într-un interval scurt de timp.

Nu foloseşte nimănui un Consiliu Superior al Magistraturii sindicalist. Nu foloseşte judecătorilor un Consiliu care să protejeze sistemul în dauna societăţii, dovedind astfel părtinire şi o subapreciere a calităţilor justiţiabilului.

Avem cu toţii nevoie de un Consiliu imparţial, echidistant ce trebuie să mulţumească deopotrivă interesele profesiei de magistrat, astfel cum acestea sunt recunoscute şi reglementate de lege, şi interesele societăţii, în slujba căreia judecătorii înfăptuiesc justiţia, unică, imparţială şi egală pentru toţi.

Îmi doresc din toată inima ca, avându-vă alături, să putem obţine, la finalul mandatului viitorului Consiliu, un bilanţ favorabil celui în care se învestesc în acest an atâtea speranţe.

Cu încredere,

Ana-Maria PUIU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Ana Maria Puiu candideaza pentru CSM. Textul integral al scrisorii de candidatura”

 1. Dickinson spune:

  In sfarsit, si astfel de oameni se implica formal – decenta, bun-simt, profesionalism recunoscut, background si… gramatica impecabila, atat in scrisoare, cat si in hotararile pronuntate, o rara avis, din pacate, printre colegii nostri, nu mai vorbim la nivelul societatii).

  Mult succes!

 2. Titu Eugen spune:

  Felicitări ( pentru îndrăzneală) și mult succes ! Av. Titu Eugen

 3. „…gramatica impecabila…”
  O platforma de candidat destul de subreda aceasta… „gramatica impecabila”.

  „background… impecabil”
  Adica are dosar de cadre bun, origini sanatoase… muncitoresti?

  „decenta, bun simt”

  Prin toate aceste caracteristici… ai descris-o perfect pe Nadia Comaneci si pe Maica Tereza.

  Dar nu le-as alege in CSM.

  • Dickinson spune:

   Ma refeream la faptul ca a terminat o facultate serioasa, CENZURAT, ca a obtinut o licenta serioasa, nu dupa un „concurs” de aptitudini care mai de care mai relevante, cum probabil CENZURAT, si ca in general s-a remarcat prin decenta, bun-simt si profesionalism, CENZURAT, autodeclaratul „spin permanent din coasta judecătorilor”, „personificarea durerii şi nefericirii magistraţilor”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.