Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Contribuabilii care nu au depus declaratii timp de un semestru vor fi declarati inactivi


9 august 2010 | JURIDICE.ro, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 552 din data de 5 august 2010 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2258/2010 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 819/2008 pentru aprobarea Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi.

Prin adoptarea acestui act normativ, ANAF a a emis urmatoarele proceduri:

– procedura privind declararea  contribuabililor inactivi;
– procedura de scoatere din evidenta contribuabililor declarati inactivi ca urmare a unei erori materiale;
– procedura de scoatere din evidenta contribuabililor declarati inactivi a contribuabililor radiati.

Potrivit actului normativ, in evidenta contribuabililor declarati inactivi  sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, care indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:

– nu au depus nicio declaratie pe parcursul unui semestru calendaristic;
– nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).

In reglementarea anterioara, era considerat criteriu de inscriere in aceasta evidenta, nedepunerea de catre contribuabili a niciunei declaratii la doua termene de declarare consecutive (cu aceeasi ipoteza a inexistentei unui regim derogatoriu).

Declaratiile avute in vedere sunt urmatoarele: formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, formularul 102 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale”, formularul 103 „Declaratie privind accizele”, formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, formularul 301 „Decont special de taxa pe valoarea adaugata”, formularul 390 VIES „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri” si formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”.

Declararea contribuabililor inactivi se face incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului presedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi.

Evidenta contribuabililor declarati inactivi se publica pe pagina de internet a ANAF.

Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:

– li s-a aprobat, la cerere, trecerea in regimul derogatoriu de declarare;
– si-au indeplinit toate obligatiile declarative.

Reactivarea contribuabililor declarati inactivi se face incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului presedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivati.

Ordinul cuprinde reglementari amanuntite cu privire la etapele intocmirii listei contribuabililor declarati inactivi:

– intocmirea de catre organul fiscal comptetent a listei contribuabililor care nu si-au depus declaratiile fiscale la termenele prevazute de lege;
– notificarea contribuabililor;
– intocmirea listei contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi, eliminand din lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative acei contribuabili care au depus declaratiile ca urmare a notificarilor primite;
– informatii pe care trebuie sa le cuprinda lista contribuabililor inactivi;
– publicarea pe pagina de internet a ANAF a Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi etc.

De asemenea, actul normativ stabileste etapele care trebuie parcurse in vederea scoaterii contribuabililor din evidenta contribuabililor declarati inactivi, ca urmare a indeplinirii conditiilor de reactivare.

In final, ordinul reglementeaza si modul de scoatere din evidenta contribuabililor declarati inactivi ca urmare a unei erori materiale, precum si de scoatere din aceasta evidenta a contribuabililor radiati.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii