Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

A fost lansata Platforma pentru dialog si cooperare intre Ministerul Justitiei si mediul de afaceri
09.08.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 30 iulie 2010, Ministerul Justitiei a lansat „Platforma pentru dialog si cooperare intre Ministerul Justitiei si mediul de afaceri”, o initiativa institutionala menita sa imbunatateasca legislatia aplicabila afacerilor si specializarea magistratilor in domeniul dreptului afacerilor.

Potrivit unui comunicat al MJ, ”la prima intalnire care a avut loc la sediul ministerului, au participat reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, Consiliului Investitorilor Straini, Camerei de Comert Britanico-Romane, Camerei de Comert Americane in Romania, precum si ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, domnul Mark Gittenstein si ambasadorul Marii Britanii in Romania, domnul Robin Barnett.

In cadrul intalnirii s-a convenit constituirea unei Comisii Tehnice Permanente, care sa se intalneasca bilunar pentru a lucra asupra problemelor aflate pe agenda Platformei.

Platforma este gandita ca un cadru institutional flexibil, la care pot adera oricand organizatii ale mediului de afaceri, la solicitarea acestora.

In continuarea lucrarilor din cadrul Platformei, joi, 5 august 2010, a avut loc la sediul ministerului o intalnire intre ministrul Justitiei si Consiliul Investitorilor Straini, printr-o delegatie formata din: Mariana Gheorghe, CEO – OMV Petrom, Presedinte FIC; Steven Van Groningen, Presedinte Raiffeisen Bank, Vice-Presedinte FIC; Frank Hajdinjak, General Manager E.ON; Jean Valvis, Presedinte Valvis Holding; Gilbert Wood, Managing Director Hall, Dickler; Claudio Zito, CEO & Country Manager Enel; Doina Ciomag, Director Executiv FIC.

In cadrul acestei intalniri au fost stabilite ca prioritati de actiune viitoare studierea cadrului normativ al procedurilor de adoptare a actelor normative la nivelul Guvernului si a unor eventuale solutii care sa contribuie la imbunatatirea legislatiei aplicabile afacerilor.

Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini au semnalat probleme legate de termenele nerezonabile pronuntate de instantele de judecata in cadrul procedurilor de insolventa si dosarelor comerciale in general. In scopul abordarii eficiente si principiale a acestei problematici, s-a convenit invitarea la o intalnire viitoare a reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii.

In cadrul Platformei au fost deja initiate pregatiri pentru o serie de seminarii de specializare a judecatorilor in domeniul dreptului bancar, pe baza unui program de cooperare intre Ministerul Justitiei, Erste Bank, Asociatia Romana a Bancilor si Institutul National al Magistraturii.

De asemenea, au fost initiate discutii pentru sprijinirea Ministerului Justitiei in desfasurarea altor proiecte concrete care vor fi anuntate curand.

„Ideea platformei de dialog si cooperare are la baza interesul comun al imbunatatirii calitatii legislatiei comerciale. De asemenea, suntem interesati sa avem semnale si evaluari concrete din mediul de afaceri privind celeritatea si calitatea actului de justitie in instantele noastre. Vom incerca sa organizam si sa mediem un dialog intre mediul de afaceri si Consiliul Superior al Magistraturii, nu pentru a diseca spete concrete, ci pentru a analiza fenomene precum unificarea jurisprudentei si specializarea magistratilor. In fine, prin aceasta cooperare urmarim sa obtinem sprijin pentru initiative ale ministerului, precum desfasurarea unor seminarii de specializare a magistratilor. In concluzie, ne propunem o cooperare institutionala flexibila si aplicata, cu o geometrie variabila, atat pe axa minister – mediul de afaceri, cat si in triunghiul minister – mediul de afaceri – sistemul judiciar, in functie de disponibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii. O legislatie mai buna, magistrati mai specializati si o jurisprudenta unitara sunt dezideratele principale ale Platformei”, a declarat Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.”PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.