Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Rompetrol vs. CNVM
09.08.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Grupul Rompetrol a dat publicitatii vineri, 6 august 2010, ca a depus plangere la CNVM intrucat reprezentantii autoritatii savarsesc abuzuri repetate si isi depasesc atributiile legale privind oferta publica pentru Rompetrol Rafinare, solicitand daune de 50 mil. USD.

Potrivit unui comunicat al Grupului Rompetrol, “grupul Rompetrol (TRG – The Rompetrol Group N.V.) a depus, în cursul zilei de ieri, o plângere la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare privind abuzurile repetate ale reprezentanţilor autorităţii si depaşirea flagrantă a atribuţiilor conferite de lege, de la impunerea derularii ofertei publice pentru Rompetrol Rafinare şi până la recenta ordonanţă de suspendare a drepturilor aferente calităţii de acţionar majoritar.

În acord cu prevederile legii 297/2004 şi a articolului 74 din regulamentul CNVM 1/2006, Grupul a solicitat emiterea în regim de urgenţă a unui decizii referitoare la anunţul de retragere a acţionarilor Rompetrol Rafinare, depus de TRG în data de 13 mai pe fondul finalizării ofertei publice de preluare. În urma ofertei, participaţia Grupului s-a majorat de la 75,99% la 98,63% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

De asemenea, Grupul Rompetrol consideră necesară revocarea imediată a ordonanţei CNVM 335/28.07.2010 privind suspendarea dreptului TRG de a delista Rompetrol Rafinare, statut conferit şi asigurat de lege dar şi de calitatea de acţionar majoritar. Aceasta a fost emisă de autoritate cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legii 297/2004 şi a statutului CNVM, aprobat prin ordonanţa de urgenţă 25/2002.

Mai mult, TRG solicită şi o despăgubire financiară de 50 milioane USD pentru prejudiciul cauzat de emiterea acestei ordonanţe, prioritatea fiind ca justiţia să recunoască abuzurile repetate asupra Rompetrol.

Printre aspectele reclamate de Grup se numără şi fundamentarea nelegală şi discriminatorie a ordonanţei sub pretextul nejustificat al protejării unui interes public, asumarea de către CNVM şi Ministerul Finanţelor Publice în mod anticipat a calităţii de acţionar, speculaţii privind prejudiciile aferente delistării RRC, în contextul în care creanţa invocată nu este exigibilă şi nu îi oferă decât dreptul la dobânzi. Astfel, în perioada 2004-2009, nivelul total al dobânzilor virate către buget de stat se ridică la aproximativ 225 milioane USD, iar până la scadenţă acesta urmând să ajungă la aproximativ 260 milioane USD.

Modul discreţionar de interpretare a legilor în vigoare, libertatea de a emite alte instrucţiuni/ordine/decizii în contradicţie cu prevederilor care definesc piaţa de capital, dar şi declaraţiile speculative ale reprezentanţilor CNVM, pun la îndoială independenţă şi competenţa autorităţii “în stabilirea şi menţinerea cadrului necesar dezvoltării pieţelor reglementate”.

Grupul va utiliza toate căile legale pentru respectarea statului de acţionar/investitor în Romania şi îşi va apăra drepturile recunoscute de legile din României şi din Uniunea Europeană.

Grupul Rompetrol a respectat şi va respecta prevederile legale din zonele în care îşi desfăşoară activităţile. În cei peste 10 ani de activitate, Grupul a devenit un important contribuabil la bugetul de stat, suma totală virată ridicându-se la aproximativ 8 miliarde USD (3,5 miliarde USD doar în perioada 2007-2009).”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti