Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

George Balan despre importanta CSM si imbunatatirea statutului procurorului
10.08.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Savescu: Ati facut publica intentia dvs. de a candida pentru onoarea de a reprezenta in CSM procurorii de la parchetul de pe langa curtile de apel. Ce inseamna in viziunea dvs. aceasta responsabilitate?

George Balan: Intentia de a candida la CSM s-a bazat pe o sustinere din partea colegilor existenta anterior depunerii candidaturii, motiv pentru care pot afirma ca intentia a fost publica atat la nivelul colectivului din care fac parte cat si la nivelul Asociatiei Procurorilor din Romania, al carei membru sunt.

CSM reprezinta institutia ale carei atributii constitutionale o aseaza pe pozitia de principal garant la independentei justitiei. Modalitatea in care CSM isi exercita competentele legale determina implicatii directe asupra intregului sistem judiciar.

Buna functionare a acestui organism, echilibrul pe care trebuie sa-l asigure in sistemul judiciar, dar si intre acesta si celelalte puteri constitutionale reprezinta o preocupare majora a corpului magistratilor, precum si a societatii in general.

Plecand de la aceste constatari, rezulta locul si pozitia membrilor CSM si, mai ales, deosebita responsabilitate pentru functionarea sistemului judiciar si a raportului dintre acesta si celelalte puteri constitutionale.

Andrei Savescu: Care sunt principalele 3 proiecte pe care le veti sustine in calitate de membru CSM? In concret, ce ati face in CSM pentru procurorii de la parchetele de pe langa curtile de apel?

George Balan: Consider ca la nivelul CSM este necesara o reevaluare pe multiple planuri a functionarii acestei institutii si o analiza obiectiva a impactului in sistem a masurilor luate anterior.

Din aceasta perspectiva, proiectele vor fi numeroase, neputandu-se limita la un numar de trei, dar, tinand cont de criteriul functional, apreciez ca urmatoarele proiecte sunt prioritare:

– pregatirea sistemului din punct de vedere al politicilor de personal in vederea adaptarii acestuia la noile coduri de procedura penala si civila. Se va avea in vedere  redistribuirea rationala a resurselor umane existente, avandu-se ca unic criteriu noile competente stabilite de normele procesuale si volumul de activitate existent si estimat;

– transferul serviciilor administrative ale activitatii magistratilor spre corpul grefierilor in asa fel incat magistratul sa devina „un manager al procedurilor” si nu un functionar al administratiei;

– reevaluarea necesitatii functionarii unui corp numeros de magistrati in aparatul administrativ al CSM.

Andrei Savescu: De ce sa va voteze colegii procurori pe dvs. si nu un alt candidat?

George Balan: Oricare magistrat are aptitudinea de a candida. Din acest punct de vedere, optiunile colegilor pot fi bazate pe multiple aprecieri de ordin subiectiv si obiectiv.

In raport de candidatura mea pot fi avute in vedere (dar nu neaparat in mod hotarator) experienta de 20 de ani in magistratura, faptul ca am lucrat nemijlocit in toata aceasta perioada pe toate treptele ierarhice ale parchetelor, ca am dobandit experienta manageriala pe diferite functii de conducere (prim–procuror, procuror sef  adjuunct sectie la Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si presedinte al comisiei de disciplina din Ministerul Public). Poate ca in anii petrecuti la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti am reusit sa fac cunoscuta aceasta unitate, invitandu-i pe procurorii generali din Paris, Torino si Istanbul, si poate nu intamplator decizia organizarii intalnirilor anuale ale presedintilor curtilor de apel si procurorilor generali ai acestor institutii din capitalele UE s-a luat la Bucuresti in anul 2007, cu ocazia vizitei domnului Laurent Le Mesle, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel din Paris.

Asa cum am aratat mai sus, aceste date pot avea o relativa importanta, neexistand ab initio o preferinta pentru candidatura mea. Oricare dintre ceilalti candidati au aceeasi sansa pentru obtinerea voturilor.

Andrei Savescu: Cum vedeti pozitia procurorului in sistemul judiciar peste 6 ani? Va fi mai buna sau mai rea decat acum? Credeti ca o sa aiba CSM un cuvant de spus in acest sens?

George Balan: Evolutia statutului procurorului depinde in mare masura de evolutia societatii romanesti in general. Istoria evolutiei sistemului judiciar romanesc a relevat faptul ca statutul de magistrat al procurorului este specific societatilor democratice in care respectul pentru independenta justitiei constituie o valoare fundamentala a societatii.

In concluzie, cred in imbunatatirea statutului procurorului odata cu dezvoltarea societatii si acordarea sistemului de functionare a acesteia la „cadenta” UE. Din aceasta perspectiva, rolul CSM este hotarator.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti