Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Director operatiuni de banca retinut pentru delapidare, inselaciune, frauda informatica etc.
13.08.2010 | Anemarie LAZARESCU

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 12 august 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brasov au dispus retinerea pentru 24 ore a inculpatei Otilia Argentina Negrila, director operatiuni in cadrul Credit Europe Bank Brasov, este urmarita penal incepand cu 11 august 2010 pentru:

· acces neautorizat intr-un sistem informatic
· frauda informatica
· fals in inscrisuri sub semnatura privata
· inselaciune
· delapidare.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, inculpate ”a efectuat cu intentie in sistemul informatic al bancii operatiuni pe conturile unor clienti (transferuri, schimburi valutare, ridicari de numerar), fara stiinta acestora, in scopul insusirii sumelor de bani din aceste conturi, a emis in fals ordine de plata si extrase de cont pentru a justifica tranzactiile si sumele lipsa si a indus in eroare si pagubit clientii bancii in privinta conventiilor de depozit incheiate.

Urmare a plangerilor formulate de clientii bancii F.C.l. (a reclamat lipsa din cont a sumei de 137.165 lei), B.S. (a reclamat lipsa din cont a sumei de 79.099 lei), D.I., S. V., T.V.E. (a reclamat lipsa din cont a sumei de 60.000 Euro), B.D. (a reclamat lipsa din cont a sumei de 55.000 lei), l.E. (a reclamat lipsa din cont a sumei de 100.000 lei), banca a declansat o operatiune de control intern, stabilind ca sesizarile sunt intemeiate si din conturile acestora au disparut nejustificat sume de bani, consecutiv unor operatiuni efectuate neautorizat de catre invinuita NEGRILA OTILIA ARGENTINA, asa cum rezulta din raportul de control intern al Directiei Conformitate Credit Europe Bank Romania SA din data de 04.08.2010).

Plangeri similare au fost formulate ulterior datei de 05.08.2010 si de alti clienti ai aceleiasi unitati bancare, respectiv B.S., D.I., D.V.l., D.V., G.M., N.C., S.E., S.E.D., S.A.I., V.E., T.M. (a reclamat lipsa din cont a sumelor de 450.000 Euro si 35.000 USD), S.A. (a reclamat lipsa din cont a sumelor de 56.155,01 lei si 30.838,17 Euro), S.M. (a reclamat lipsa din cont a sumei de 20.619,53 Euro), l.I. (a reclamat lipsa din cont a sumei de 50.642,78 lei), precum si o societate comerciala, acestea fiind in curs de verificare de catre banca.

Din primele cercetari a rezultat ca:

·  sume de bani au fost transferate fraudulos din conturile acestor clienti in alte conturi si retrase apoi in numerar sau au fost efectuate schimburi valutare, urmate de ridicari de numerar ori au fost realizate direct ridicari de numerar;

· o parte din clientii bancii au fost indusi in eroare de catre invinuita NEGRILA OTILIA ARGENTINA cu privire la situatia conturilor, prin eliberarea de extrase de cont false sau cu privire la conventiile de depozit incheiate, care nu au fost depuse la banca de catre invinuita, desi aceasta a incasat personal sumele de bani depuse ori cu privire la nivelul dobanzii acordate, consemnat diferit pe exemplarul de contract al clientilor (mai mare, de exemplu 11%) fata de cel mentionat pe exemplarul de contract inregistrat la banca (mai mic, de exemplu 7%).

Operatiunile privind transferuri, schimburi valutare si ridicari de numerar au fost initiate si autorizate de catre invinuita NEGRILA OTILIA ARGENTINA, conform drepturilor alocate in aplicatia bancara pe baza fisei postului, aceasta avand rangul de acces in aplicatia bancara a bancii de „manager operatiuni”.

In cauza se efectueaza cercetari in vederea identificarii tuturor clientilor acestei unitati bancare aflati intr-o situatie similara cu cei care au formulat deja plangeri, a stabilirii intregului prejudiciu, precum si pentru descoperirea si tragerea la raspundere penala a tuturor persoanelor care au participat la savarsirea faptelor sesizate.

Fata de inculpata NEGRILA OTILIA ARGENTINA urmeaza sa se propuna instantei de judecata luarea masurii arestarii preventive pentru o durata de 29 de zile.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.