Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita
16.08.2010 | JURIDICE.ro, Juridice.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 573 data de 12 august 2010 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2289/2010 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita.

Procedura aprobata prin noul act normativ reglementeaza termenele de emitere de catre organele fiscale a unor acte administrative (decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, somatia, titlul executoriu) pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita.

Astfel, pentru obligatiile fiscale restante al caror cuantum este redus, procedura a stabilit termene de emitere a actelor administrative, mai lungi decat in cazul celorlalte obligatii fiscale restante.

1. Procedura privind emiterea si comunicarea deciziei referitoare la obligatiile de plata accesorii pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale accesorii sub o anumita limita

Potrivit dispozitiilor legale, deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii se emit, trimestrial, pentru toti debitorii, cu exceptia celor care inregistreaza obligatii fiscale care fac obiectul inlesnirilor la plata.  De asemenea, deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii reprezentand penalitati de intarziere se emit o singura data, trimestrial, pentru obligatiile fiscale principale care au implinit 90 de zile de la scadenta, cu exceptia situatiei in care acestea au fost stinse partial sau total.

Prin exceptie de la aceste prevederi, in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii (majorari de intarziere/dobanzi si penalitati de intarziere) nu depaseste o anumita limita, emiterea deciziilor referitoare la obligatiile de plata accesorii se realizeaza astfel:

  • decizia se emite prin aplicatiile informatice, dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale principale restante, pentru urmatoarele categorii de obligatii fiscale accesorii:

– pentru obligatiile fiscale accesorii ale debitorului mare contribuabil care nu depasesc 1.500 lei,
– pentru obligatiile fiscale accesorii ale debitorului contribuabil mijlociu care nu depasesc 1.000 lei;
– pentru obligatiile fiscale accesorii ale celorlalte categorii de debitori care nu depasesc 500 lei;
– pentru obligatiile fiscale accesorii ale contribuabilului persoana fizica care nu depasesc 100 lei.

In situatia in care la implinirea termenului de 180 de zile prevazut anterior se constata ca exista obligatii fiscale principale restante in aceasta perioada, care nu au depasit 90 de zile de la scadenta, pentru acestea nu se vor emite decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii reprezentand penalitati de intarziere, cu exceptia situatiei in care acestea au fost stinse partial sau total, dupa caz.

2. Procedura privind emiterea si comunicarea somatiei si a titlului executoriu pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita

Somatia si titlul executoriu se emit prin aplicatiile informatice, dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale restante, pentru urmatoarele categorii de obligatii fiscale neachitate:

– pentru obligatiile fiscale neachitate ale debitorului mare contribuabil care nu depasesc 1.500 lei;
– pentru obligatiile fiscale neachitate ale debitorului contribuabil mijlociu care nu depasesc 1.000 lei;
– pentru obligatiile fiscale neachitate ale celorlalte categorii de debitori care nu depasesc 500 lei;
– pentru obligatiile fiscale neachitate ale contribuabilului persoana fizica care nu depasesc 100 lei.

Prin exceptie de la aceste prevederi, somatia si titlul executoriu se emit si se comunica debitorului ori de cate ori se constata pericolul prescrierii dreptului de a cere executarea silita.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti