Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Interviuri

Marius Tudose in dialog cu Adina Anghelescu-Stancu si Razvan Savaliuc, despre independenta reala a judecatorilor si necesitatea transparentei activitatii CSM

18 august 2010 | JURIDICE.ro

Adina Anghelescu-Stancu, Razvan Savaliuc: Se merita sa candidati la CSM?

Marius Tudose: Merita sa candidez in primul rand pentru a contribui la consolidarea independentei judecatorilor prin imbunatatirea conditiilor de lucru ale acestora, dar si pentru ca CSM are nevoie in prezent de schimbari radicale. Am luat aceasta decizie din ratiuni colegiale, din imprejurarea ca actualul Consiliu s-a cantonat in mod special pe anumite obiective, omitand sa se pronunte si asupra altora. Astfel, au fost indeplinite obiective privind transparenta anumitor proceduri din cadrul Consiliului, devenind totodata unic factor in directionarea carierei magistratilor, neglijand insa in mod nepermis consolidarea independentei magistratilor.

Adina Anghelescu-Stancu, Razvan Savaliuc: De ce spuneti ca independenta magistratilor nu e deplina?

Marius Tudose: Datorita neimplicarii suficiente asupra finantarii corespunzatoare a sistemului, a apararii prompte a independentei si reputatiei magistratilor, si a rezolvarii problemelor ridicate in cei sase ani de activitate cu privire la starea bugetului instantelor, dupa trecerea acestuia de la instante, la administratia locala. O alta ratiune pentru care candidez este aceea ca actualul Consiliu a dat dovada de slabiciune in raport cu Executivul, acest lucru oglindindu-se in faptul ca, pentru o suma de legi ce vizau functionarea sistemului judecatoresc, Guvernul nu a solicitat avizul conform al CSM ce trebuia dat asupra acestor legi.

Adina Anghelescu-Stancu, Razvan Savaliuc: De unde credeti ca se trage cel mai mare rau produs in procesul de reformare a Justitiei si cum s-a rasfrant acesta asupra activitatii instantelor?

Marius Tudose: Apreciez ca cel mai mare rau adus imaginii sistemului in decursul timpului a fost produs si prin luarile de pozitie ale unor politicieni si fosti ministri ai Justitiei, care au subminat autoritatea judecatoreasca. In alta ordine de idei, desi schemele de la judecatorii nu au fost suplimentate in decursul ultimilor 15 ani, volumul de cauze s-a triplat in ultima perioada de timp, aspect ce a condus la tergiversarea solutionari unor cauze si la alocarea unui efort uman deosebit din partea judecatorilor, care sunt nevoiti de multe ori sa stea peste orele de program, uneori pana la miezul noptii. Ca sa va dau un exemplu, anul trecut aveam la Sectorul 3 un numar de 17.000 de cauze, iar in primele opt luni ale acestui an, am inregistrat deja un numar de peste 27.000 de cauze.

Adina Anghelescu-Stancu, Razvan Savaliuc: De unde vine explozia de dosare?

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Marius Tudose: In primul rand datorita competentei materiale generale a judecatorilor, datorita faptului ca Sectorul 3 este instanta pe raza careia se afla cei mai multi locuitori din tara, datorita faptului ca pe raza Sectorului 3 isi au sediile mai multe persoane juridice importante – societati bancare, BNR – dar si modificarile de competenta intervenite in materia executarilor silite. Si nu in ultimul rand criza economica. Cea mai substantiala crestere a numarului de dosare vizeaza pe cele din materia civila si comerciala, dar si cele de executare silita. La acest ultim capitol avem o explozie a numarului de cauze, in care creditorii incearca sa-si realizeze creantele prin diferite modalitati de executare.

Adina Anghelescu-Stancu, Razvan Savaliuc: Ce trebuia sa faca actualul CSM si nu a facut in privinta activitatii judecatorului?

Marius Tudose: Viitorii membrii ai CSM vor trebui sa ia masuri urgente pentru transferarea unor posturi ramase vacante la anumite instante cu volum mic de activitate, chiar de jurisdictie diferite, la altele cu un volum mai mare de actitate, pentru a se inlatura dezechilibrele existente. Fiind o componenta esentiala a imbunatatirii calitatii actului de justitie si de crestere a increderii publicului in sistem, este nevoie urgenta de implementarea acesteia ca o solutie de avarie pana la finalizarea proiectului privind normarea muncii magistratului. CSM trebuie sa urmareasca urgentarea implementarii noilor variante 4 si 5 ale programului ECRIS, intrucat actualele variante au multe deficiente si ingreuneaza munca persoanelor insarcinate cu gestionarea programului. Se impune actualizarea periodica a nomenclatoarelor si stabilirea complexitatii cauzelor in raport de noile aparitii legislative.

Adina Anghelescu-Stancu, Razvan Savaliuc: Daca veti deveni membru al CSM, care vor fi principalele dvs. prioritati?

Marius Tudose: Daca voi fi investit cu increderea colegilor mei, in primul rand voi ridica masura desecretizarii votului membrilor CSM, pentru ca nu mi se pare normal ca cei care m-au mandatat sa-i reprezint sa nu cunoasca cum am votat eu intr-o decizie, in raport de o anumita situatie. In al doilea rand voi lua decizia ca stenogramele dezbaterilor din plenul si sectiile CSM sa fie publice la sfarsitul fiecarei zile, astfel incat toata lumea sa stie cum s-au dezbatut problemele de interes ale sistemului. Si nu in ultimul rand, chiar daca CSM nu are prin lege initiativa legislativa, prin directia de specialitate orice proiect de lege initiat de membrii CSM sa fie inaintat si sustinut in fata ministrului Justitiei, care la urma urmei este membru de drept al Consiliului si trebuie sa promoveze initiativele institutiei.

Noii membri ai CSM, prin mijloacele legale si institutionale, trebuie sa gaseasca calea cea mai rapida pentru ca bugetele instantelor sa treaca din administrarea Executivului, in administrarea unei autoritati a puteriii judecatoresti – Inalta Curte sau CSM – care este singura in masura sa-si cunoasca prioritatile si nevoile financiare. Atata timp cat puterea judecatoreasca va sta cu mana intinsa la puterea Executiva ca sa-i finanteze activitatile, nu putem vorbi de o independenta efectiva magistratilor.

* multumim LumeaJustitiei.ro

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership