Regulamente in domeniul urbanismului
18 august 2010 | JURIDICE.ro, Juridice.roIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 577 data de 13 august 2010 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 101/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind dobandirea dreptului de semnatura pentru documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism si a Regulamentului referitor la organizarea si functionarea Registrului Urbanistilor din Romania
Actul normativ aproba doua regulamente:
– Regulamentul privind dobandirea dreptului de semnatura pentru documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism;
– Regulamentul referitor la organizarea si functionarea Registrului Urbanistilor din Romania.
I. Regulamentul privind dobandirea dreptului de semnatura pentru documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism
1. Scopul regulamentului
Regulamentul are ca scop realizarea urmatoarele obiective:
– definirea dreptului de semnatura;
– stabilirea exercitarii dreptului de semnatura in raport cu tipurile de documentatii de amenajare a teritoriului si de urbanism;
– stabilirea procedurilor si conditiilor de dobandire si exercitare a dreptului de semnatura;
– definirea creatiei intelectuale in elaborarea documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, in vederea protejarii dreptului de autor.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
2. Sfera de aplicare
Regulamentul se aplica urmatoarelor categorii de specialisti: urbanist, urbanist-peisagist, urbanist-diplomat, peisagist-diplomat, master-urbanist, master urbanist-peisagist, arhitect-urbanist, arhitect-peisagist, specialisti in domenii conexe (economist-urbanist, inginer-urbanist, geograf-urbanist, sociolog-urbanist, peisagist-urbanist, jurist-urbanist, ecolog-urbanist etc.)
Dreptul de semnatura se acorda de catre Registrul Urbanistilor din Romania, ca urmare a atestarii sau promovarii examenului organizat, conform prevederilor regulamentului si schemelor din anexa la acesta.
3. Dreptul de semnatura si categoriile de documentatii de amenajare a teritoriului si de urbanism
Dreptul de semnatura se acorda in concordanta cu competentele asumate prin formatia de baza si prin specializare, diferentiat, pentru fiecare dintre urmatoarele categorii de documentatii de amenajare a teritoriului si de urbanism:
– planul de amenajare a teritoriului national;
– planurile de amenajare a teritoriului judetean, planurile de amenajare a teritoriului regional, planurile de amenajare a teritoriului interjudetean si planurile de amenajare a teritoriului frontalier;
– planurile de amenajare a teritoriului interorasenesc sau intercomunal, planurile de amenajare a teritoriului metropolitan si planurile de amenajare a teritoriului periurban al localitatilor cu statut de municipiu sau oras;
– planurile urbanistice generale impreuna cu regulamentele locale aferente acestora;
– planurile urbanistice zonale impreuna cu regulamentele locale aferente acestora;
– planurile urbanistice de detaliu.
Regulamentul cuprinde reglementari detaliate referitoare la responsabilitatile pe care le implica dreptul de semnatura, programe de specializare, stagiul de practica profesionala, procedura de dobandire a dreptului de semnatura, modul de exercitare a dreptului de semnatura.
4. Drepturi de autor
Studiile si documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism ori parti din acestea constituie opere de creatie intelectuala (opere stiintifice) ale unor persoane fizice sau, dupa caz, persoane juridice, fiind recunoscute si protejate – independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii lor, chiar neterminate.
Studiile si documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism sunt opere colective in care contributiile personale ale coautorilor formeaza un tot, fara a fi posibil sa se atribuie un drept distinct vreunuia dintre coautori asupra ansamblului operei create, cu exceptia structurarii proceselor de planificare urbana si teritoriala si creatiei spatiale.
Pot face obiectul dreptului de autor, in conditiile legii:
– La planurile de amenajare a teritoriului zonal si judetean, dreptul de autor are ca obiect plansa de ilustrare a scenariilor de dezvoltare propuse.
– La planurile urbanistice generale si zonale, dreptul de autor are ca obiect conformarea spatiilor publice si private, configuratia spatiala, cuprinse in plansa de ilustrare urbanistica.
– La planurile urbanistice de detaliu, dreptul de autor are ca obiect conformarea volumelor construibile cuprinse in plansa de ilustrare urbanistica.
Dreptul de autor poate fi invocat numai in baza unei clauze speciale prevazute in contractul dintre parti, in conformitate cu legislatia in vigoare.
II. Regulamentul referitor la organizarea si functionarea Registrului Urbanistilor din Romania
Registrul Urbanistilor din Romania este institutia publica care are rolul de a gestiona, ca autoritate profesionala, dreptul de semnatura in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului, de a recunoaste calificarile profesionale in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului.
Registrul Urbanistilor din Romania este o institutie publica finantata integral din venituri proprii, care se constituie din tarifele de atestare sau de examinare in vederea dobandirii dreptului de semnatura, de inscriere in Registrul urbanistilor si de exercitare a dreptului de semnatura, de recunoastere a titlurilor oficiale de calificare, de acordare a titlurilor profesionale, precum si din alte surse legale.
Registrul Urbanistilor din Romania este autoritatea profesionala care atesta calitatea de expert in domeniu, confera titlurile profesionale si promoveaza calitatea profesiei.
In registru sunt inscrisi specialistii care au dobandit dreptul de semnatura, stagiarii, precum si profesionistii care participa la realizarea documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, in conditiile legii.
Regulamentul precizeaza amanuntit atributiile Registrul Urbanistilor din Romania, structura organizatorica, evidenta si inscrierea in registru, accesul la informatiile din registru, sanctiuni disciplinare, retragerea dreptului de semnatura etc.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |