Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM
3 comentarii

AMR: CSM incalca legea in mod flagrant si grav
21.08.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Plangerea prealabila formulata de Asociatia Magistratilor din Romania impotriva Hotararii CSM prin care s-a stabilit lista care prevede numarul de locuri eligibile in cadrul viitorului CSM a fost respinsa joi, 19 august 2010, de CSM.

Potrivit unui comunicat al AMR, „lista incompletă contestată de Asociaţia Magistraţilor din România, în sensul complinirii ei, prevede componenţa viitorului Consiliu, în asemenea fel încât actualul CSM organizează alegeri numai pentru o parte dintre locurile prevăzute ca eligibile de normele legale, norme pe pe care CSM preferă să le interpreteze în interesul personal a trei dintre membrii săi, aleşi pentru restul de mandat al membrilor pe care i-au înlocuit – şi anume, judecătorul Ana Cristina Lăbuş, reprezentant al tribunalelor, procurorul Graţiana Isac, reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte şi Casaţie-DIICOT şi procurorul Bogdan Dimitrie Licu, reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale.

Atât Constituţia, cât şi întreaga construcţie a Legii nr. 317/2004 au, însă, în vedere Consiliul Superior al Magistraturii ca un organism unitar. În spiritul Constituţiei, durata de 6 ani a mandatului membrilor CSM este indisolubil legată de mandatul instituţiei ca întreg şi nu poate fi interpretată în afara acestuia. În aceste condiţii, restul de mandat al celor trei membri ai CSM este – şi aşa trebuie să rămână – doar un rest, nu un mandat întreg. A proceda altfel înseamnă a stabili asupra caracterului perpetuu al unui mandat, din moment ce, pentru un rest de mandat (indiferent cât de scurt este acest rest), poate fi aleasă o altă persoană, care va prelua, de fapt, un mandat întreg, situaţia putându-se continua la nesfârşit.

În acelaşi timp, Legea nr. 317/2004 (art. 3, 4 şi 5) prevede în mod clar, cu privire la componenţa CSM, că judecătorilor de la tribunale le sunt rezervate două locuri de membru ales în CSM – în timp ce, prin hotărârea contestată de AMR, judecătorilor de la tribunale în mod greşit le este rezervat un singur loc, situaţia fiind identică în cazul procurorilor de la parchetele de pe lângă tribunale. În fine, conform prevederilor legale citate, pentru procurorii de la Parchetul de lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau Parchetul Naţional Anticorupţie este rezervat un loc de membru ales în CSM, care însă nu este prevăzut în componenţa Consiliului stabilită de Anunţul emis de CSM.

Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii încalcă propriul Regulament, adoptat prin Hotărârea nr. 327/2005, care arată în mod limpede, în afara oricărei alte interpretări, faptul că atunci când un membru ales este revocat din funcţie sau pierde această calitate – cum este cazul celor trei membri ai CSM – înainte de expirarea mandatului „mandatul judecătorului sau procurorului nou ales se exercită pe perioada rămasă din mandatul judecătorului sau procurorului pe care îl înlocuieşte”.

În acest context legal, sunt greu de explicat, în afara intereselor personale ale membrilor săi, motivele pentru care CSM a ales să organizeze alegeri numai pentru o parte dintre locurile pe care legea le prevede în componenţa Consiliului, în timp ce pentru celelalte instituie o stare de permanenţă a mandatului în beneficiul unora dintre membrii săi.

Asociaţia Magistraţilor din România protestează ferm împotriva modului în care CSM înţelege să se folosească de atribuţiile instituţiei, în condiţiile în care miza acestor jocuri electorale este tocmai organismul chemat să garanteze independenţa justiţiei şi reaminteşte totodată recomadarea Comisiei Europene de a asigura o tranziţie corectă din punct de vedere legal către un nou Consiliu Superior al Magistraturii (prin noul Consiliu înţelegând toate locurile eligibile), respectând cerinţele legii privind eligibilitatea candidaţilor.

AMR solicită totodată Consiliului revenirea asupra acestei hotărâri şi revocarea ei, precum şi declararea ca eligibile a tuturor locurilor prevăzute de lege pentru noul CSM.

Presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania
Judecator
Prof. univ. dr. Mona Maria Pivniceru
Inalta Curte de Casatie si Justitie

A se vedea si:

Pentru cate locuri in CSM se depun candidaturi?

CSM despre durata mandatului noilor membri alesi. Discutiile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti