Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Munca la negru sanctionata
23.08.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a dat publicitatii un raport al Inspectiei Muncii care, in urma derularii Campaniei nationale de control in domeniul constructiilor, a aplicat amenzi de 1.631.100 de lei si a depistat 253 de persoane care munceau la negru.

Potrivit unui comunicat al MMFPS, ”Inspectia Muncii a declansat in perioada 12 – 14 august 2010, actiuni de control, cu caracter inopinat, privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata, precum si verificarea modului in care se respecta prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca din domeniul constructiilor.

Au fost aplicate amenzi in valoare totala de 1.631.100 de lei si 253 de persoane au fost depistate fara forme legale de angajare.

In domeniul relatiilor de munca, s-au aplicat amenzi de 823.600 de lei, din care 739.000 de lei pentru munca la negru. S-au aplicat 514 sanctiuni contraventionale, 110 dintre ele fiind pentru munca nedeclarata. Au fost controlati 891 de angajatori care au insumat un numar de 33.629 salariati. S-au constatat 2.624 de deficiente si s-au dispus 2720 de masuri in vederea remedierii acestora.

Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legislatiei muncii, din domeniul relatiilor de munca, au fost: neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, nerespectarea duratei timpului de lucru, neacordarea concediilor de odihna.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca valoarea amenzilor a fost de 807.500 de lei. S-au constatat 1980 neconformitati fata de legislatia in vigoare si s – au aplicat  1167 sanctiuni contraventionale. In situatia in care s-a constatat ca exista un pericol iminent de accidentare, s-a dispus sistarea activitatii in 11 unitati, la 42 locuri de munca si 112 echipamente.

Pentru remedierea deficientelor constatate, inspectorii de munca au dispus 2.005 masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Printre deficientele din domeniul securitatii si sanatatii in munca intalnite la angajatorii controlati, s-au numarat: neutilizarea echipamentelor de munca corespunzatoare desfasurarii lucrarilor la inaltime sau a echipamentului individual de protectie, nerespectarea prevederilor legale privind protectia impotriva electrocutarii sau a prevederilor ce se refera la efectuarea sapaturilor in conditii de siguranta.”

>> Raport

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti