Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Profesor universitar arestat preventiv pentru fraudare examen Bacalaureat


23 august 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj efectueaza cercetari penale fata de Ilie Cornoiu, consilier in cadrul Consiliului Judetean Cluj si profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca. Profesorul universitar este cercetat pentru infractiunile de luare de mita, fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata si sustragere sau distrugere de inscrisuri, in forma continuata, toate in contextul presupusei fraudari a examenului de bacalaureat desfasurat la Centrul de examen Grup Scolar „Alexandru Borza” din Cluj Napoca, in vara anului 2010.

Potrivit unui comunicat al DNA, din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

”In cursul lunii iunie 2010, cu ocazia sesiunii iunie-iulie 2010 a examenului de bacalaureat desfasurat la centrul de examen mentionat, inculpatul Cornoiu Ilie, in calitate de presedinte al comisiei de examen, a acceptat primirea cu titlu de mita, de la Rus Ioan, director grupului scolar „Alexandru Borza” din Cluj si de la Vaidahazan Ioan, membru in comisia de bacalaureat, coinculpati in acelasi dosar, a unei sume de bani (al carei cuantum nu a fost precizat), bani care proveneau de la candidatii la examen. Suma stransa de inculpatii Rus Ioan, Avram Dorel si Vaidahazan Ioan de la candidatii care au apelat la acestia pentru fraudarea examenului se ridica la aproximativ 30.000 euro.

Pentru a asigura promovarea frauduloasa a unui numar de 42 de candidati, la data de 28 iunie 2010, dupa sustinerea probei scrise la Limba si literatura romana, inculpatul Cornoiu Ilie – presedintele comisiei de bacalaureat si inculpatul Vaidahazan Ioan cu stiinta inculpatului Rus Ioan, au sustras lucrarile scrise ale respectivilor candidati in vederea falsificarii. Dupa falsificarea si multiplicarea lucrarilor prin xerocopiere color, Cornoiu Ilie a stampilat toate cele 42 de lucrari falsificate, introducandu-le intre celelalte lucrari de la Limba si literatura romana.

De asemenea, pentru a crea aparenta de legalitate si pentru a ingreuna verificarile, in perioada 28-30 iunie 2010, inculpatul Cornoiu Ilie a sustras documentele care ar fi putut atesta inlocuirea lucrarilor (borderourile de predare a lucrarilor scrise profesorilor supraveghetori la proba de limba si literatura romana).

Inculpatului Cornoiu Ilie i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 19 august 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 20 august 2010, Tribunalul Cluj a hotarat arestarea preventiva a inculpatului Cornoiu Ilie pentru 29 de zile.In aceeasi cauza procurorii continua administrarea actelor de urmarire penala fata de alti trei inculpati arestati preventiv, Rus Ioan, Vaidahazan Ioan si Avram Dorel, in sarcina carora s-au retinut infractiuni de coruptie in legatura cu fraudarea examenului de bacalaureat desfasurat la Centrul de examen Grup Scolar „Alexandru Borza” din Cluj Napoca.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro