Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

UE a simplificat regulile de acces la fondurile europene
23.08.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Departamentul pentru Afaceri Europene a mentionat faptul ca in luna iunie 2010, Uniunea Europeana a adoptat noi masuri in vederea simplificarii normelor de gestiune a fondurilor structurale si de coeziune, aceste modificari fiind menite sa contribuie la facilitarea accesului la fonduri si sa accelereze fluxurile de investitii intr-o perioada in care bugetele publice se afla sub presiune.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”cele mai importante masuri cu caracter legislativ adoptate vizeaza simplificarea unor cerinte privind managementul financiar, prin modificarea Regulamentului 1083/2006, si extinderea eligibilitatii actiunilor finantate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) la interventiile privind locuintele din comunitatile marginalizate, prin modificarea Regulamentului 1080/2006.

Pentru a creste gradul de absorbtie al fondurilor structurale si a veni in sprijinul beneficiarilor, noul regulament 1083/2006 prevede printre altele introducerea unui plafon unic de 50 milioane EUR cu caracter general, destinat tuturor tipurilor de proiecte majore care solicita aprobarea Comisiei, dar si posibilitatea de a finanta proiecte majore prin intermediul mai multor programe: de exemplu construirea unui tronson important de autostrada care traverseaza diferite regiuni poate acum sa fie cofinantat de mai multe programe regionale.

Totodata modificarile Regulamentului vor conduce la simplificarea procedurii de revizuire a programelor in vederea unei adaptari mai rapide la provocarile actuale precum si a normelor privind proiectele „generatoare de venituri”: pentru a reduce sarcina administrativa a statelor membre, veniturile vor fi in prezent monitorizate numai pana la incheierea programului respectiv.

O alta masura prevazuta de noul regulament prevede posibilitatea de a crea sisteme de imprumut pentru a stimula cheltuielile in domeniul eficientei energetice si al energiilor regenerabile la nivelul locuintelor si orientarea unor avansuri suplimentare in valoare de 775 milioane EUR (4% din FSE si 2% din Fondul de coeziune) catre state membre care au primit un imprumut in cadrul sistemului FMI al balantei de plati sau care au inregistrat o scadere mai mare de 10% a PIB: aplicarea acestor doua criterii priveste Romania, alaturi de Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria.

Modificarile aduse Regulamentului 1083/2006 au in vedere inclusiv flexibilizarea regulii de dezangajare automata (obligatia statelor membre de a restitui sumele necheltuite). Astfel, in prezent, daca fondurile alocate in 2007 nu au fost cheltuite pana la sfarsitul anului 2009, acestea se intorc automat la bugetul UE. Modificarile vor permite ca fondurile angajate pentru 2007 sa fie cheltuite de-a lungul unei perioade mai indelungate.

Cealalta modificare legislativa importanta face posibila utilizarea FEDER pentru imbunatatirea locuintelor din comunitatile marginalizate in toate statele membre. Legislatia privind fondurile structurale a fost anterior foarte restrictiva in materie de investitii in locuinte, eligibilitatea fiind limitata la cele douasprezece noi state membre ale UE si la renovarea locuintelor colective existente in zonele urbane. Interventiile in afara zonelor urbane sau cele care vizau inlocuirea locuintelor vechi cu unele noi nu puteau fi eligibile. Noile prevederi pot contribui la imbunatatirea conditiilor de locuit ale categoriilor defavorizate, ele vizand in special comunitatea roma din Europa Centrala si de Est.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti