Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură penală
Procedură penală
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Ministerul Justitiei despre atribuirea contractelor privitoare la elaborarea Codului de procedura penala si Codului de procedura civila


25 august 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, Procedură penală

Ministerul Justitiei a facut marti, 24 august 2010, urmatoarele precizari cu privire la afirmatiile potrivit cărora ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ar fi „atribuit contractele privitoare la elaborarea Codurilor Penal, Civil, de Procedura Penală şi Civilă fără a organiza o licitaţie publică”:

„1. Componenţa iniţială a comisiilor de elaborare a proiectelor de coduri a fost stabilită prin Ordin al Ministrului Justiţiei, la data emiterii acestora, funcţia de ministru al Justiţiei fiind ocupată de doamna Monica Macovei, respectiv de domnul Tudor Chiuariu:

Cod procedură Civilă – Ordinul nr. 829/C/24 martie 2006

Cod civil – Ordinul nr. 824/C/ 24 martie 2006

Cod procedură penală – Ordinul nr. 1251/C/17 mai 2007

Cod penal – 402/C/24 ianuarie 2006.

2. Domnul Cătălin Predoiu a fost numit în funcţia de ministru al Justiţiei la 29 februarie 2008.

3. Selectarea membrilor comisiilor de elaborare a proiectelor de coduri s-a realizat potrivit procedurii stabilite de art. 26 alin. (2) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare („în cazul proiectelor de coduri şi al altor legi complexe, care interesează domeniul de activitate al justiţiei, comisiile de elaborare se instituie de Ministerul Justiţiei, prin conducătorul instituţiei”). În consecinţă, s-a aflat în sarcina Ministerului Justiţiei să stabilească criteriile şi modalitatea cea mai adecvată de selecţie, prin raportare la specificitatea fiecărui proiect de cod, cu respectarea  principiilor transparenţei, obiectivităţii şi imparţialităţii, iar în cazul comisiilor ai căror membri au fost remuneraţi prin intermediul programelor de asistenţă financiară ale Băncii Mondiale, cu urmărirea strictă a procedurii de selecţie consacrate de acest organism financiar internaţional.

4. Procedura de selecţie, raportată la fiecare proiect de cod, s-a făcut pe baze competitive, avându-se în vedere o serie de criterii, precum: vastă experienţă practică în domeniul dreptului, bogată experienţă în activitatea de cercetare, publicistică (autori de tratate, articole, studii doctrinare), activitate teoretică în domeniu, înaltă recunoaştere profesională, iar, în anul 2007, în cadrul procedurii de selecţie consacrate de Banca Mondială (în cazul comisiilor pentru elaborarea proiectului Noului Cod de procedură civilă şi a amendamentelor la proiectul Codului Civil), criteriile au fost în bună parte aceleaşi:foarte bună cunoaştere şi zece ani de experienţă practică relevantă în domeniul dreptului civil/procesual civil; abilităţi şi cunoştinţe în domeniul dreptului civil/procesual civil traduse printr-o experienţă în cercetare academică de minimum şapte ani (autori de articole şi alte lucrări; studiu doctrinar; analiza jurisprudenţei); doctorat în domeniul dreptului civil/procesual civil.

5. Comisiile de elaborare a proiectelor de coduri au fost formate din colaboratori externi, iluştri reprezentanţi ai mediului academic, reprezentanţi ai categoriilor profesionale interesate în aplicarea legislaţiei cu o îndelungata experienţă practică în calitate de avocaţi, judecători sau arbitri, calitate dublată, în general, de cea de formator pentru numeroase promoţii de judecători şi avocaţi şi de o înaltă recunoaştere profesională bazată pe o bogată experienţă în activitatea de cercetare, publicistică (autori de articole, studii doctrinare în domeniul respectiv), precum şi din experţi din cadrul Ministerului Justiţiei.

6. În concluzie, acuzaţiile aduse domnului Cătălin Predoiu  sunt nefondate şi reprezintă o acuzaţie calomnioasă şi defăimătoare pe care o respingem categoric.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică