Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ » Recurs în interesul legii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
 1 comentariu

RIL promovat. Insulta si calomnia sunt abrogate?


1 septembrie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, ÎCCJ-RIL
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, a promovat recurs in interesul legii avand in vedere consecintele deciziei Curtii Constitutionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 104 din 12 februarie 2007) asupra activitatii dispozitiilor articolelor 205, 206 si 207 din Codul penal.

Analiza care a stat la baza promovarii recursului in interesul legii priveste solutiile pronuntate de catre instante dupa momentul publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei nr. 62/2007 a Curtii Constitutionale (respectiv, incepand cu 12 februarie 2007) si indiferent de data la care faptele susceptibile de a fi incadrate in art. 205 sau art. 206 din Codul penal au fost savarsite. Problema comuna a hotararilor judecatoresti o reprezinta implicatiile acestei decizii cu privire la aplicarea in timp a legii penale

Orintarile jurisprudentei:

1. Unele instante au considerat dispozitiile art. 205-207 din Codul penal ca fiind in vigoare, fiind pronuntate, in functie de data savarsirii faptei:

1.1. solutii intemeiate pe dispozitiile art. 10 litera b din Codul penal cu referire la art. 12, 13 din Codul penal, atunci cand faptele au fost savarsite inainte de abrogarea intervenita prin art. I punctul 56 din Legea nr. 278/2006  sau dupa abrogare, insa pana la publicarea deciziei nr. 62/2007 a Curtii Constitutionale.

1.2. solutii de condamnare sau achitare intemeiate pe dispozitiile art. 181 din Codul penal, pentru fapte savarsite in perioda precizata la punctul 1.1.

1.3. solutii de condamnare, respectiv de admitere a plangerii intemeiate pe dispozitiile art. 2781 alin. 8 litera b din Codul de procedura penala pentru fapte savarsite dupa publicarea deciziei nr. 62/2007 a Curtii Constitutionale.

2. Alte instante au considerat ca dispozitiile art. 205-207 din Codul penal nu sunt in vigoare, pronuntand solutii intemeiate pe dispozitiile art. 10 litera b din Codul de procedura penala, fie ca este vorba de solutionarea pe fond a conflictului de drept penal, fie numai solutionarea plangerilor intemeiate pe art. 2781 din Codul de procedura penala, indiferent daca faptele au fost savarsite inainte sau dupa decizia nr. 62/2007 a Curtii Constitutionale,

Opinia Procurorului General este in sensul celei de a doua orientari.

>> Textul integral al recursului in interesul legii

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro