Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Noi norme privind standardele de calitate si siguranta ref. la organele umane destinate transplantului


1 septembrie 2010 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

La data de 27 august 2010 a intrat în vigoare Directiva 2010/45/UE privind standardele de calitate şi siguranţă referitoare la organele umane destinate transplantului. A fost necesara o astfel de reglementare intrucat, desi transplantul de organe este o practică medicală răspândită pe plan mondial, procedurile de transplant ridică multe probleme, precum riscul transmiterii unor boli, traficul de organe, insuficienţa organelor disponibile pentru transplant.

Directiva vizează în primul rând siguranţa şi calitatea organelor şi contribuie în mod indirect la combaterea traficului de organe prin instituirea autorităţilor competente, autorizarea centrelor de transplant, definirea condiţiilor de prelevare şi instituirea sistemelor de trasabilitate. Autorităţile competente pentru standardele de calitate şi siguranţă a organelor umane destinate transplantului vor elabora reguli care să acopere toate stadiile, de la donare până la transplantul efectiv, în baza standardelor prevăzute în directivă. Acestea vor facilita schimbul de organe şi extinderea opţiunilor, asigurând şi o mai bună compatibilitate între donator şi recipient.

Totodata, directiva vizează garantarea unui nivel înalt de calitate şi de siguranţă de-a lungul lanţului transplantului de organe în toate statele membre, ţinând seama de libera circulaţie a cetăţenilor şi de necesitatea de a consolida schimburile transfrontaliere de organe în cadrul Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte schimburile de organe, directiva oferă mecanismele necesare pentru a garanta trasabilitatea organelor şi pentru a preveni incidentele şi reacţiile adverse grave.

Comisia Europeană va facilita crearea unei reţele a autorităţilor competente şi va stabili procedurile de transmitere a informaţiilor între statele membre. Acestea vor putea încheia acorduri cu organizaţiile europene de schimb de organe şi vor putea delega activităţi legate de schimbul de organe.

Statele membre au doi ani la dispoziţie pentru a transpune prevederile directivei în legislaţia naţională.

>> Comunicat

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii