Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Opinii

Integritatea, deziderat sau realitate?

8 septembrie 2010 | Razvan Nicolae MICUL, Razvan Nicolae MICUL

Integritatea este unul dintre pilonii fundamentali, nu doar ai sistemului judiciar, ci și al unei societăți sănătoase. Dicționarul explicativ al limbii române definește acest termen ca ”sentiment al demnității, dreptății și conștiinciozității, care servește drept călăuză în conduita omului”. Întrebarea care se ivește însă este dacă, o persoană, indiferent de afilierea profesională ori socială, poate să fie integră într-un sistem care stabilește reguli de conduită imposibil de respectat (utopice). Pornesc aici de la un articol din revista Dilema (nr. 42/29.11.1993) în care un medic din Alexandria, Lucian Paraschivescu, exprima o opinie extrem de interesantă, arătând că ”Un procuror îmi explica, oarecum admirativ, cu câtă abilitate reușea Ceaușescu (n.a. regimul) să ne pună ”cu botu pe labe”. Tactica era simplă, se elaborau legi care să nu poată fi respectate. Ca să supraviețuiești trebuia să le încalci, pierzându-ți integritatea… Nici azi nu am ieșit din mlaștina vinovăției impuse. Tot adaptându-ne acestei situații diabolice, am inventat o nouă virtute: șmecheria”.

Din perspectiva momentului, cele enunțate de către autor în 1993, relevă pregnant realitatea zilei de azi. Vreme de 17 ani s-au stivuit unul peste celălalt exemplarele Monitorului Oficial, toate cuprinzând norme, legi, instrucțiuni, ordine, ș.a., obligatorii pentru toți cetățenii acestei țări. Deseori normele legale se contrazic între ele și, chiar mai des, statuează obligații absurde.

Din perspectiva sistemului judiciar, suntem azi, nu într-o mlaștină, ci într-un puț. Magistrații sunt deseori în poziția de a soluționa peste 100 de cauze la fiecare ședință, activitate și mai dificilă când ea privește dezlegarea litgiilor în fond, administrarea de probe, audierea de martori. Becul la instanțe, acolo unde s-a plătit energia electrică, se stinge uneori în puterea nopții, probabil lăsând nedumeriți atât justițiabili, chemați la o anumită oră și care pierd alte 7 în instanță, dar și pe magistrat. În completarea acestei realități au venit și reducerile salariale, în unele cazuri venitul unui judecător reducându-se cu 50%-60%, iar hotărârile judecătorești, date chiar în aceste condiții dificile, sunt rareori executate. Acestă metodă de ”organizare” a sistemului judiciar vizează, în primul rând, persoanele noi intrate în sistem, tinerii, care vin cu un alt background, cu o altă mentalitate, cu alte principii, dar care poate au un credit de plătit, ori o familie de întreținut.

În acest context, pe bună dreptate, ne întrebăm cine va mai putea rămâne integru? Cine va mai putea soluționa cauze cu ”celeritate” când rulează 1500 de dosare pe an? Cine va mai respecta termene absurde de soluționare a recursului în 3 zile (L. 47/1992)? Sistemul așează pe toată lumea, mai mult sau mai puțin, în afara normelor de conduită. Or, chiar în acest fel, pas cu pas, an după an, dezasamblezi sistemul de principii și valori al oricărei persoane, îi înveți pe toți să fie mai ”șmecheri”, să mai dea un termen, o motivare ca la indigo, sau chiar nici o motivare, iar pe ce cei care nu capotează, îi distrugi fizic, psihic, sentimental, nimeni nu poate să lucreze peste capacitate la infinit, ceilalți devin simplii executanți, se conformează, doar vor păstra mapa profesională ”curată”. Vorba românului, azi un ou, mâine un bou, când vezi, ca și magistrat, cum stai în chirie într-o garsonieră conform II, începi să îți pui întrebări, să te uiți la venitul ultimei luni, să te întrebi pentru ce?

Dacă vom continua pe acest drum, integritatea nu va fi nici deziderat și, cu atât mai puțin realitate, ea va deveni o utopie, căci organismul uman este programat (hardwired), în primul rând, să supraviețuiască, înlăturând  finalmente orice principii, valori sau crezuri interioare și, cum nici o societate nu poate exista fară un sistem judiciar care să-și realizeze menirea, anume de a înfăptui actul de justiție, de ”a face dreptate”, însăși societatea se va destrăma precum un castel din nisip la o adiere mai sprintenă a vântului, rămânând ca fiecare om să fie ”propriul său judecător”.

Privind dintr-un alt unghi, ne rămâne doar să medităm la vorbele Sfântului Augustin, care reținea că ”an unjust law is no law at all”.

Razvan Nicolae MICUL

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership