« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Examinarea medicala pentru permisul de conducere
09.09.2010 | JURIDICE.ro, juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 631 din data de 8 septembrie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului sanatatii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

In vederea punerii in aplicare a noilor norme, ordinul clasifica conducatorii auto in doua grupe:
– grupa 1: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE;
– grupa 2: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.

Candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevazute in grupele 1 si 2 sunt obligati sa efectueze un examen medical in scopul depistarii uneia sau mai multor afectiuni prevazute in normele minime cuprinse in anexa la ordin.

Examinarile medicale trebuie sa fie efectuate inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere, iar ulterior, conducatorii auto sunt obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Prezentam cateva din cerintele minime prevazute de actul normativ:

1. Vederea

Potrivit actului normativ, toti solicitantii unui permis de conducere trebuie sa se supuna unui examen corespunzator pentru a se asigura ca au acuitatea vizuala necesara pentru conducerea unui autovehicul. Daca exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a solicitantului, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata.

Pentru grupa 2, nu se emit si nu se reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau conducatorii auto care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie.

2. Auzul

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau conducatorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate.

3. Handicapul locomotor

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite pentru candidatii ori conducatorii auto care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor care fac periculoasa conducerea unui autovehicul.

4. Afectiuni cardiovasculare

Permisele de conducere nu se elibereaza si nu se reinnoiesc in situatiile in care persoana in cauza prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac. Permisele de conducere nu pot fi eliberate sau reinnoite persoanelor care prezinta angina pectorala de repaus sau la emotie.

5. Dibetul zaharat

Nu se emit si nu se reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau conducatorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acuta si/sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia. Un conducator auto care sufera de diabet trebuie sa demonstreze ca intelege riscurile hipoglicemiei si ca este capabil sa tina sub control aceste episoade.

6. Afectiuni neurologice

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta afectiuni neurologice grave, in afara cazurilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat.

Conducatorilor auto cu epilepsie din grupa 1 trebuie sa li se monitorizeze capacitatea de a conduce pana cand trec cel putin 5 ani fara nicio criza.

Pentru conducatorii auto din grupa 2, trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic.

7. Tulburari mintale

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni:
– tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale;
– retard psihic sever;
– probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.

Sunt exceptate situatiile in care solicitarile sunt insotite de avizul medical autorizat si, daca este necesar, de controale medicale periodice.

8. Alcoolul

Permisele de conducere nu se elibereaza sau nu se reinnoiesc in cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc.

Dupa o perioada de abstinenta dovedita si numai cu conditia existentei unui aviz medical autorizat, precum si a unor controale medicale periodice, permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care au fost dependenti de alcool.

9. Droguri si medicamente

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor ori conducatorilor auto care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar fac abuz de ele in mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicita.

10. Afectiuni renale

Pentru candidatii si conducatorii auto din grupa 1, permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite in cazul persoanelor cu insuficienta renala grava, numai pe baza unui aviz medical autorizat si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

Pentru candidatii si conducatorii auto din grupa 2, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazul persoanelor cu insuficienta renala grava ireversibila, cu exceptia cazurilor exceptionale justificate in mod corespunzator printr-un aviz medical autorizat si numai cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

 
Secţiuni: Dreptul sanatatii, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Examinarea medicala pentru permisul de conducere”

  1. Vasile DATCU spune:

    Conducatorii tarilor civilizate,care-si respecta poporul care i-au ales,s-au straduit sa gasesca conditii si pentru soferii cu grave handicapuri de a se putea deplasa cu propriile masini.
    Permisele de conducere copiate din UE au rubrica de restrictii in care codurile 05.01 pana la 05.07 stabilesc deplasari in interiorul localitatii sau la distante limitate.Nu am gasit nicaieri explicatii la ce categorii de soferi se aplica codurile 05.01 pana la 05.08..Toata mass media n-a avut curiozitatea sa afle si sa ne informeze.Cardiacii cu By pass sau fibrilatie nu li se aproba prelungirea permiselor expirate.
    Ei cu ce fac piata in interiorul localitatilor mici pe vreme neprielnica si unde nu sunt mijloace de transport in comun?Carand in mana 2 l apa minerala,1 Kg.cartofi,1 l de lapte,o paine si ceva fructe,cantarind 4-6 Kg,nu sunt mai expusi infarctului? Prezinta un mai mare pericol in traficul local un cardiac(care in tratament nu face crize cu anii),decat un sofer fara picioare sau brate? Ati vazut mai multe accidente provocate de cardiaci,decat gravele accidente provocate de copii bogatasilor,sanatosi tun? Sunt stufetiat sa constat cu cata satisfactie ferma pana la voluptate suntem refuzati de unii din cei care ar trebui sa se straduiasca sa caute o cale de rezolvare rezonabila,asa cum am vazut in Spania sau Germania.Suntem renumiti ca traim im tara lui

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD