Varia
JURIDICE

Aparitii editoriale noi de la editura C.H. Beck


10 septembrie 2010 | Loredana PELMUSI
Secţiuni: Protecția consumatorilor, VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Stimaţi utilizatori ai Juridice.ro, vă prezentăm cele mai noi apariţii editoriale C.H. Beck.

Codul fiscal şi Normele metodologice de aplicare (actualizat la 10.08.2010). Cod 409

Ediţie îngrijită de Mihai Brăgaru

nullEdiţia a 10-a a lucrării Codul fiscal şi Normele metodologice de aplicare, coordonată şi prefaţată de Mihai Brăgaru, cuprinde toate modificările legislative aduse Codului fiscal şi Normelor metodologice de aplicare a acestuia, publicate în Monitorul Oficial al României până la data de 10 august 2010.
Lucrarea prezintă avantajul că pe lângă textul Codului fiscal (cu ultimele modificări şi completări aduse prin Legea nr. 168/2010 – M.Of. nr. 505 din 21 iulie 2010) şi al Normelor metodologice de aplicare a acestuia (cu ultimele modificări şi completări aduse prin H.G. nr. 791/2010 – M.Of. nr. 542 din 3 august 2010), inserate direct sub articolele din Cod la care se referă, sunt prezentate şi deciziile Comisiei fiscale centrale emise de la data apariţiei Codului şi până în prezent. De asemenea lucrarea aduce în atenţia celor interesaţi, trimiteri la legislaţia secundară (ordine ale ministrului finanţelor publice, ordine ale preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală) dar şi legislaţia conexă precum şi recursurile în interesul legii şi deciziile Curţii Constituţionale, pentru a se asigura o completă cunoaştere şi înţelegere a dispoziţiilor legale.
Pentru a veni în ajutorul celor care doresc să aprofundeze dreptul fiscal sunt incluse în lucrare trimiteri la doctrina de specialitate şi jurisprudenţa naţională, publicate în revistele de specialitate şi anume: Analele Universităţii din Bucureşti (2004–I/2010), Buletinul Casaţiei (2006–6/2010), Buletinul Curţilor de Apel (2007–1/2010), Curierul Fiscal (2006–3/2010), Curierul Judiciar (2002–6/2010), Dreptul (2004–6/2010), Monitorul Fiscalităţii Internaţionale (I/2008–2009), Pandectele Române (2001–2009), Revista de Drept Comercial (2004–4/2008), Revista de Drept a Curţii de Apel Ploieşti (1/2010), Revista de Drept Public (2001–I/2010), Revista Română de Drept al Afacerilor (2003–2009), Revista Română de Drept Privat (2007–2/2010), Revista Română de Executare Silită (2008–1/2010), Revista Română de Fiscalitate (2007–6/2009); Revista Română de Jurisprudenţă (2009).
Lucrarea Codul fiscal şi Normele metodologice de aplicare se doreşte a fi un instrument util în cunoaşterea şi aplicarea legislaţiei fiscale atât pentru consultanţii fiscali cât şi pentru contabili, avocaţi, magistraţi, studenţi, practic pentru oricine este interesat sau lucrează în domeniile juridic, economic, fiscal, financiar, contabil. Nu în ultimul rând, lucrarea se poate dovedi utilă şi pentru teoreticieni, în special prin trimiterile la legislaţie, jurisprudenţă şi, desigur, doctrină.

Legislaţia insolvenţei (actualizat la 10.08.2010). Cod 408

Ediţie coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea

nullEdiţia a 5-a a culegerii Legislaţia insolvenţei, coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, oferă, pe lângă Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu ultimele modificări şi completări aduse prin Legea nr. 169/2010 (M.Of. nr. 505 din 21 iulie 2010), şi alte acte normative importante în domeniu.Cum ar fi Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1346/2000 privind procedurile de insolvenţă, Legea nr. 637/2002 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat în domeniul insolvenţei, O.G. nr. 10/2004 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului instituţiilor de credit, Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiară şi falimentul societăţilor de asigurare, O.U.G. nr. 86/2006 privind organizarea activităţilor practicienilor în insolvenţă, Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv şi mandatului ad-hoc etc. De asemenea, lucrarea facilitează cunoaşterea şi înţelegerea legislaţiei insolvenţei prin intermediul a numeroase note utile şi corelaţii legislative, precum şi prin notele de subsol şi istoricul prezentat la începutul actelor.

Legislaţia contabilităţii (actualizat la 05.08.2010). Cod 406

nullLucrarea, actualizată la data de 5 august 2010, cuprinde reglementarea-cadru a activităţii contabile stabilită prin Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, precum şi Ordinele ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009, respectiv nr. 1879/2010, dar şi Normele metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Codul consumului şi legile conexe (actualizat la 05.08.2010). Cod 405

nullAdresându-se tuturor celor care, ca practicieni, teoreticieni sau studenţi, se confruntă cu necesitatea consultării normelor legale relative la protejarea consumatorilor de bunuri şi servicii, lucrarea grupează cele mai semnificative acte normative pe suportul cărora a fost construită ramura de drept român al consumului, pornind de la Codul consumului, cu modificările cele mai recente ale acestuia (aduse prin Legea nr. 161/2010) şi traversând zonele-cheie ale protecţiei consumatorilor, precum vânzarea în afara spaţiilor comerciale, contractele electronice, convenţiile încheiate la distanţă, cum sunt cele rezultate din acceptarea unei oferte de tip teleshopping, contractele încheiate cu operatorii de călătorii în scop turistic ş.a.; nu în ultimul rând, lucrarea conţine textul O.U.G. nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, act normativ intrat în vigoare în 22 iunie 2010 şi care înlocuieşte, în raporturile cu consumatorii, atât vechea reglementare legală a creditului pentru consum (reprezentată de textul Legii nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice), cât şi, cu unele excepţii, dispoziţiile Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare. O a treia parte semnificativă a culegerii este alocată actelor normative care gestionează instrumentele practice ale protecţiei consumatorilor în materia încheierii şi a executării oricăror contracte vizând consumul de bunuri sau servicii.

Filozofia dreptului. Marile curente. Ediţia 3

Nicolae Popa, Ion Dogaru, Gheorghe Danisor, Dan Claudiu Danisor

nullCartea aceasta este dedicată unei filizofii regionale, filosofia dreptului. Ea pare istorică, odată ce se preocupă de marile curente ale acesteia.Dar întreprinderea teoretică este actuală, căci dreptul, prezidând singur propria distrugere, ca şi propria creaţie, nu poate avea o istorie inactuală. O prea lungă perioadă de timp, pozitivismul dominant ne-a predat epurarea dreptului de consideraţiile morale sau filosofice. Această carte tinde să reumanizeze dreptul prin reconectarea sa la sursele sale reale, adică la acele idei care, seducând spiritul colectiv, se impun ca idei normative.

Curierul fiscal, Nr.8/2010

nullCăldură mare dom’ne, căldura mare. Şi să scapi de căldură fugi în gradină, marea grădină a Carpaţilor. Sau soluţia e să fugi din grădină, să fugi cât mai departe şi eventual să te mai întorci doar în concediu. În acest mediu se dezvoltă fiscalitatea în România. Şi cum căldura creează migrene, până şi circuitele neuronale se învârt mai greu (sau poate prea repede, dar aleator). Şi din toate acestea rezultă ceva: legislaţia fiscală! Problema este că dacă vom scăpa de căldură s-ar putea să vină furtunile şi migrenele se vor accentua. Şi până şi medicamentele costă mai mult. Şi ce ne mai rămâne de făcut? Să cerşim legi mai clare (că pe bază de parteneriat este posibil să nu le obţinem)? Să ne rugăm ca soluţiile alese de noi [pe principiul datului cu banul (adică la alegere din mai multe variante, nu în sens material)] să fie corecte, chiar dacă ştim că mai există vreo câteva soluţii posibil corecte, chiar dacă diametral opuse? Să ne facem provizioane în contul eventualelor amenzi ce le putem lua că nu înţelegem legile? Sau să ne lăsăm de muncă, să nu mai obţinem venituri din activităţi profesionale (altele decât cele din salarii), că dacă le obţinem apare problema: oare sunt repetitive, oare sunt ocazionale, oare contribuţiile sunt cu stopaj la sursă, oare sunt fără stopaj la sursă? Ca să vezi câtă agitaţie poate face o pagină de text legislativ. Măcar dacă ar fi singura din legislaţia românească.

Redacţia

P.S.: Editorialul a fost scris într-un cub de gheaţă, să nu ne creeze căldura migrene. Nu de altele, dar altfel exista riscul să existe o manifestare mai puţin prietenoasă a disperării contribuabililor care vor să plătească impozite statului, dar nu ştim cum.

Curierul Judiciar, Nr. 8/2010

null

A apărut numărul 8 al revistei Curierul Judiciar!

Citiţi Cuprinsul aici

Vă dorim lectură plăcuta!

Loredana Pelmuşi, Editura C.H. Beck

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro