ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Interviuri | Interviuri VIDEO
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Dan Chiujdea in dialog cu Alina Matei despre importanta legaturii cu colegii
10.09.2010 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Alina Matei: Candidati pentru un nou mandat in CSM? Au fost voci care au spus ca nu ar fi legala candidatura. Care e opinia dumneavoastra?

Dan Chiujdea: Am luat aceasta hotarare de a candida pentru un nou mandat in Consiliul Superior al Magistraturii si pentru ai reprezenta pe colegii mei procurori de la parchetele de pe langa judecatorii, avand credinta ferma ca aceasta candidatura este una legala, fara a exclude posibilitatea existentei altor opinii juridice cu privire la acest aspect.

In acest sens, in anul 2004 cand am candidat pentru actualul mandat exista doar prevederea constitutionala in sensul ca durata mandatului membrilor CSM este de 6 ani, fara sa se faca o alta precizare cu privire la numarul de mandate, aceste reglementari regasindu-se la acel moment si in Legea 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii. Prin Legea 247/2005 au fost introduse cateva prevederi care au redefinit mandatul de membru CSM fiind exclusa posibilitatea reinvestirii si totodata stabilindu-se caracterul permanent al activitatii membrilor CSM. Din punctul meu de vedere, in conformitate cu art. 15 al. 2 din Constitutie care reglemeteaza faptul ca „legea dispune numai pentru viitor”, aceste norme care redefinesc mandatul unui membru CSM devin aplicabile mandatelor incepute sub imperiul acestei legi. De altfel, chiar legiuitorul a introdus cateva dispozitii tranzitorii valabile numai pentru membrii alesi anterior modificarilor aduse de Legea 247/2005, in sensul ca art. 23 al. 4 din Legea 317/2004 republicata prevede posibilitatea membrilor alesi de a opta pentru activitate permanenta in cadrul CSM. Este evident ca legiuitorul a inteles si a avut in vedere faptul ca modificarile nou introduse nu pot retroactiva fata de membrii alesi anterior, intelegand sa ofere aceasta posibilitate de optiune, valabila numai pentru actualii membrii alesi, din ianuarie 2011 toti membrii CSM fiind obligati sa aiba activitate permanenta. Prin Hotararea nr. 18/7.09.1992 si Hotararea nr. 1/8.09.1996, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in spete similare vizand alegerea presedintelui Romaniei in sensul disp. art. 15 al. 2 din Constitutie, stabilind ca dispozitiile privind numarul de mandate se aplica incepand cu intrarea in vigoare a Constitutiei, nefiind luate in considerare mandatele anterioare acestui moment. Curtea Constitutionala a statuat ca „orice judecata cu privire la logica, semnificatia si implicatiile unor texte ale Constitutiei… se analizeaza si se interpreteaza incepand cu situatiile care apar dupa intrarea ei in vigoare.” Respectandu-se acelasi principiu se procedeaza in prezent si pentru functiile de conducere din sistemul judiciar.

Alina Matei: De ce candidati? Au ramas proiecte pe care vi le-ati propus si care nu au fost duse la bun sfarsit?

Dan Chiujdea: A fi membru in Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta pe de o parte o onoare in ai reprezenta pe colegii magistrati in singura institutie care are obligatia constitutionala de a garanta independenta atat a fiecarui magistrat cat si a sistemului judiciar in ansamblul sau, dar in primul rand reprezinta o mare responsabilitate in ceea ce priveste bunul mers al justitiei si relizarea unui act de justitie de calitate.

Am luat decizia de a candida pentru un nou mandat in Consiliul Superior al Magistraturii bazandu-ma pe experienta acumulata in cei 13 ani de magistratura si apreciez ca in momentul actual am o evaluare completa si obiectiva asupra sistemului judiciar in ansamblul sau, inclusiv asupra principalelor vulnerabilitati care greveaza asupra desfasurarii in bune conditii a actului de justitie si a activitatii de zi cu zi a colegilor mei, procurori la parchetele de pe langa judecatorii. Sunt obligat indiferent de pozitia pe care as ocupa-o la un anumit moment in sistemul judiciar de a sustine si de a ma lupta pentru punerea in aplicare a tuturor proiectelor colegilor mei, astfel incat sa fie consolidat statul magistratului procuror, sa fie imbunatatite conditiile materiale de desfasurare a activitatii si salarizarea acestora, sa se reduca volumul enorm de activitate care revine in prezent fiecarui procuror, toate aceste lucruri avand repercursiuni directe asupra calitatii actului de justitie.

Este evident faptul ca exista in prezent o serie de proiecte derulate in anii anteriori, la propunerea si dupa consultarea magistratilor procurori, putand sa dau cateva exemple in acest sens: reorganizarea Ministerului Public, stabilirea si implementarea volumului optim de activitate la parchete, unificarea modalitatii de admitere in magistratura exclusiv prin INM, regandirea sustinerii examenului de capacitate in conformitate cu propunerile colegilor auditori de justitie, punerea unui mai mare accent pe verificarea aspectelor practice in cazul promovarii in functii de executie si numirii in functii de conducere, o noua strategie de evaluare a fiecarui magistrat dar si a sistemului judiciar in ansamblul sau, consolidarea capacitatii Consiliului Superior al Magistraturii si intarirea rolului acestuia de garant al independentei magistratilor in corelare cu o mai mare responsabilizare a membrilor CSM. Toate aceste aspecte le-am analizat in proiectul de candidatura oferind cateva solutii pe care viitorul CSM va avea obligatia sa le analizeze si implementeze intr-o permanenta comunicare si consultare cu magistratii procurori pe care ii reprezinta.

Alina Matei: De ce ati ales sa va prezentati proiectul de candidatura asa de tarziu?

Dan Chiujdea: In primul rand doresc sa felicit site-ul Juridice.ro pentru initiativa de a prezenta proiectele si obiectivele tuturor candidatilor la functia de membru CSM, creandu-se astfel o platforma de dezbateri pe solutiile oferite de acestia, dandu-se astfel posibilitatea colegilor magistrati de a vota dupa o informare completa. Dupa depunerea proiectului si a scrisorii de candidatura am avut intalniri directe cu aproape toate colectivele de procurori de la parchetele de pe langa judecatorii din raza Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, unde mi-am prezentat principalele obiective pe care colegii mei le vor urmari in cazul in care imi vor acorda votul pentru un nou mandat. La toate aceste intalniri au existat dezbateri asupra vulnerabilitatilor din sistem, am luat act de propunerile colegilor mei, revenindu-mi obligatia ca toate aceste idei valoroase sa le sustin in eventualitatea obtinerii mandatului de membru CSM.

Alina Matei: Ce mesaj doriti sa transmiteti colegilor votanti?

Dan Chiujdea: In primul rand doresc sa multumesc colegilor procurori pentru buna colaborare pe care am avut-o pana in prezent, sa-i felicit pentru activitatea deosebit de complexa desfasurata zi de zi in conditii nu foarte usoare si sa-i asigur ca in cazul in care imi vor acorda increderea si onoarea de a-i reprezenta imi revine obligatia de a avea un contact permanent cu ei, pe problemele specifice activitatii lor si de a ma lupta prin toate mijloacele pentru a le apara imaginea de profesionisti ai Dreptului.

Alina Matei: Va multumesc.

Dan Chiujdea: Si eu va multumesc.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate