Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificari ref. contributiile datorate asupra veniturilor de natura profesionala. OUG 82/2010 pentru modificarea OUG 58/2010
14.09.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 638 din data de 10 septembrie 2010 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale.

I. Cu privire la modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Potrivit actului normativ, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

– beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;

– in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

– platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;

– platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

II. Cu privire la modificarea articolul III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale

1. Definirea veniturilor de natura profesionala si stabilirea contributiilor individuale care se calculeaza asupra acestor venituri

Actul normativ stabileste ca in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, se inteleg acele venituri realizate din:

– drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal,  si/sau
– venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.

Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.

Spre deosebire de reglementarea anterioara, actul normativ nu mai face referire la plata contributiilor la asigurari de sanatate pentru veniturile de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala.  Aceste contributii vor fi platite in conditiile Legii 95/2006 privind reforma in sistemul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, actul normativ precizeaza ca prevederile  referitoare la plata contributiilor individuale nu le sunt aplicabile persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari.

2. Situatiile in care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj, in functie de modul ocazional sau regulat de realizare a veniturilor

Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala (drepturi de autor si drepturi conexe), nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala (drepturi de autor si drepturi conexe ) datoreaza contributiile individuale. In aceasta situatie baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala (drepturi de autor si drepturi conexe) datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala, iar baza de calcul nu depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, exclusiv venituri de natura profesionala (drepturi de autor si drepturi conexe) datoreaza contributiile individuale. In aceasta situatie baza de calcul lunara nu poate depasi de  5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

3. Declararea, calcularea, retinerea si plata contributiilor individuale

Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor prevazute de ordonanta de urgenta, revine platitorului de venit.

Platitorii de venit au obligatia de a depune, lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala.

Declaratiile se depun la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi are sediul platitorul de venit.

4. Baza lunara de calcul a contributiilor

Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este:

– venitul brut diminuat cu cotele de cheltuiala prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe (o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut pentru veniturile din dr. de proprietate intelectuala, resp. o cheltuiala deductibila egala cu 25% din venitul brut pentru veniturile provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala);
– venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfasurata in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.

Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Cotele contributiilor individuale sunt cele stabilite de legea bugetului asigurarilor sociale de stat, pentru contributia individuala de asigurari sociale si pentru contributia individuala de asigurari pentru somaj.

5. Reglementari cu privire la punctajul mediu anual si stagiul de cotizare

Actul normativ precizeaza ca pentru perioadele in care s-au datorat si s-au platit contributiile individuale de asigurari sociale, numarul de puncte realizat lunar in sistemul public de pensii se calculeaza potrivit art. 78 din Legea nr. 19/2000, la care se aplica coeficientul rezultat ca raport intre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale.

Pentru persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii se constituie din toate perioadele pentru care s-a datorat si s-a platit contributia individuala de asigurari sociale, conform prezentei ordonante de urgenta.

De asemenea, perioadele in care s-au datorat si s-au platit contributiile individuale de asigurari pentru somaj in conformitate cu prevederile noului act normativ, constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.

6. Alte reglementari

Prevederile noii ordonante de urgenta se aplica pentru veniturilor de natura profesionala, platite dupa data intrarii in vigoare a acesteia.

Contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj platite anterior datei intrarii in vigoare a OUG nr. 82/2010, in baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului 58/2010 si a normelor de aplicare a acesteia, sunt considerate obligatii achitate si nu mai fac obiectul noii ordonante de urgenta.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti