Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea normelor metodologice de aplicare unitara a Legii nr. 10/2001


15 septembrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 640 din data de 13 septembrie 2010 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 923/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare unitara a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 250/2007.

Legea nr. 10/2001 prevede ca nu sunt indreptatite la restituire in natura sau la masuri reparatorii in echivalent persoanele ale caror averi au fost dobandite ilicit, in conformitate cu hotararile instantelor judecatoresti pronuntate pana la 6 martie 1945.

Potrivit noului act normativ, hotararile judecatoresti pronuntate pana la data de 6 martie 1945 vor fi centralizate de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in vederea publicarii pe pagina de internet. Hotararile judecatoresti vor fi transmise ANRP de catre entitatile investite cu solutionarea notificarilor.

Legea nr. 10/2001 prevede ca, de regula, imobilele preluate in mod abuziv se restituie in natura. Nu se restituie in natura, ci doar in echivalent, imobilele care au fost instrainate in baza Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, cu respectarea conditiilor cerute de lege.

Normele precizeaza ca prevederile referitoare la restituirea in echivalent vizeaza numai imobilele instrainate in temeiul si cu respectarea Legii nr. 112/1995, ale caror contracte de vanzare-cumparare nu au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Aceste imobile sunt exceptate de la restituirea in natura, fostul proprietar putand primi numai masuri reparatorii in echivalent, acordate in conditiile legii.

Aceasta dispozitie nu se aplica si imobilelor instrainate in temeiul Legii nr. 112/1995, dar pentru care contractele de vanzare-cumparare au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, acestea urmand sa fie restituite in natura fostilor proprietari, cumparatorii fiind beneficiarii dispozitiilor art. 501 din lege si ai dispozitiilor OUG nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru imobilele cu destinatia de locuinte.

Legea nr. 10/2001 prevede ca nu se restituie in natura terenurile aferente imobilelor care au fost instrainate in temeiul dispozitiilor Legii nr. 112/1995.

In legatura cu aceste prevederi, normele precizeaza ca aceste terenuri sunt exceptate de la restituirea in natura, fostii proprietari beneficiind de masuri reparatorii in echivalent.

Normele explica si intelesul notiunii de ”teren aferent imobilelor instrainate in temeiul Legii nr. 112/1995”. Astfel, este vorba atat despre terenul pe care este amplasata constructia, respectiv amprenta constructiei, cat si despre terenul din imprejurimile constructiei necesar bunei utilizari a acesteia indiferent de categoria de folosinta. Stabilirea suprafetei de teren necesare bunei utilizari a constructiei se face, motivat, de catre entitatea investita cu solutionarea notificarii.

Legea nr. 10/2001 prevede solutii pentru diferitele situatii de vanzare a imobilelor.

Normele prevad ca, daca imobilul (apartament sau unitate locativa) care face obiectul notificarii nu a fost vandut pana la data intrarii in vigoare a legii, respectiv pana la data de 14 februarie 2001, fiind liber sau ocupat de chiriasi, acesta se va restitui fostilor proprietari sau succesorilor acestora. Restituirea in natura este conditionata de returnarea sumei reprezentand despagubirile incasate potrivit Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, actualizata cu indicele de inflatie.

Calculul actualizarii se va face prin aplicarea indicelui de inflatie comunicat de entitatea nationala din domeniul statisticii, aferent perioadei respective, iar suma rezultata se va varsa in contul deschis la Trezoreria Statului prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 198/2003 pentru stabilirea contului in care se incaseaza despagubirile restituite la valoarea actualizata.

In cazul in care imobilul (apartament sau unitate locativa) care face obiectul notificarii a fost vandut, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 112/1995 pana la data intrarii in vigoare a legii, normele mentioneaza ca persoana indreptatita are dreptul numai la masuri reparatorii prin echivalent corespunzatoare valorii de piata a intregului imobil, teren si constructii, stabilita potrivit standardelor internationale de evaluare.

In cazul in care persoanele indreptatite au incasat despagubiri potrivit Legii nr. 112/1995, normele stabilesc ca acestea au dreptul la masuri reparatorii reprezentand diferenta dintre valoarea actualizata cu indicele inflatiei a despagubirii incasate efectiv si valoarea corespunzatoare de piata a imobilului nerestituit (terenul si partea de constructie nerestituita).

Aceste masuri reparatorii pot consta in:
– compensarea cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de catre entitatea investita cu solutionarea notificarii; ori
– despagubiri acordate in conditiile prevazute la titlul VII «Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv» din Legea nr. 247/2005.

Legea nr. 10/2001 prevede dreptul chiriasilor la despagubiri pentru sporul de valoare adus imobilelor, urmand ca despagubirea sa fie platita de persoana indreptatita, indiferent daca imobilul a fost preluat cu titlu valabil sau fara titlu.

Prin norme se recomanda unitatilor detinatoare ca in decizia/dispozitia de restituire in natura a imobilelor sa prevada generic si obligatia de restituire catre chirias a despagubirilor cuvenite potrivit legii, pentru imbunatatirile necesare si utile aduse imobilului.

Legea nr. 10/2001 prevede dreptul chiriasilor la restituirea pretului imobilului platit in baza contractului de vanzare-cumparare desfiintat.

Normele precizeaza ca pretul actualizat sau, dupa caz, pretul de piata se va restitui de catre Ministerul Finantelor Publice, prin directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, in temeiul hotararilor judecatoresti, ramase definitive si irevocabile, prin care s-a dispus restituirea pretului actualizat platit de chirias, in cazul desfiintarii contractelor incheiate cu eludarea prevederilor Legii nr. 112/1995, sau, dupa caz, a pretului de piata al imobilelor, in cazul desfiintarii contractelor incheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii