Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Noile informatii pe care asiguratorii trebuie sa le furnizeze clientilor anterior incheierii contractului de asigurare


22.09.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 651 din data de 20 septembrie 2010 a fost publicat Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 11/2010 pentru completarea Normelor privind informatiile pe care asiguratorii si intermediarii in asigurari trebuie sa le furnizeze clientilor, precum si alte elemente pe care trebuie sa le cuprinda contractul de asigurare, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 23/2009.

Ordinul completeaza Normele privind informatiile pe care asiguratorii si intermediarii in asigurari trebuie sa le furnizeze clientilor, precum si alte elemente pe care trebuie sa le cuprinda contractul de asigurare, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 23/2009, dupa cum urmeaza:

1. Inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, asiguratorii sunt obligati sa efectueze o analiza a nevoilor financiare ale clientului, pe baza documentului denumit «Formular de analiza a nevoilor clientilor», ce va fi intocmit in cadrul primelor intalniri cu clientul, inainte de a i se propune acestuia o solutie financiara.

Prin acest document trebuie evaluate cel putin urmatoarele informatii minimale: datele personale ale clientilor si datele despre situatia familiala, relevante pentru identificarea nevoilor; date despre situatia financiara a clientilor; obiectivele financiare pe termen lung ale clientilor si prioritizarea lor.

Pe baza rezultatului analizei, asiguratorii fac o recomandare scrisa clientilor cu privire la tipul de contract de asigurare si fondul de investitii potrivite profilului de risc rezultat.

2. Tot inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, in momentul prezentarii unui fond de investitii asociat unei polite de asigurare de tip unit-linked, clientului ii va fi inmanat prospectul fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare. Normele precizeaza pe larg informatiile pe care trebuie sa le cuprinda prospectul.

3. De asemenea, pentru ca asiguratul sa aiba o imagine clara si completa asupra contractului de asigurare, asiguratorul trebuie sa prezinte clientului o proiectie (evolutia detaliata a contractului), cuprinzand informatii cu privire la:
– detaliile persoanei asigurate si ale politei de asigurare;
– evolutia sumei asigurate, a primelor platite, a valorii contului (pentru politele de tip unit-linked)/evolutia contului de participare la profit (pentru politele traditionale), evolutia valorii de rascumparare, precum si evolutia sumei asigurate reduse;
– costurile de administrare (care vor fi prezentate separat doar daca structura costurilor permite acest lucru);
– prezentarea simultana a unor scenarii de performanta a randamentelor fondurilor de investitii;
– o declinare a responsabilitatii referitoare la garantarea evolutiei contractului de asigurare conform proiectiei prezentate, in cazul in care nu exista garantii.

Asiguratorii au obligatia de a lua masurile mentionate mai sus, in termen de un an de la data publicarii noului act normativ in Monitorul Oficial.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti