Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Adriana Iacob in dialog cu Andrei Savescu despre prezentul si viitorul ONRC


23.09.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Savescu: Va mulţumesc pentru amabilitatea de a ne acorda un interviu pentru cititorii Juridice.ro. De la nivelul funcţiei de Director General al Oficiului National al Registrului Comertului aveţi o persepectivă largă supra mediului de afaceri din România. In ce masura a afectat criza activitatea la ONRC? Este mai putin de munca?

Adriana Luminita Iacob: Şi eu vă mulţumesc. Din punct de vedere al activitătii curente, în perioada ianuarie-august 2010, datorită legiferării unor acte normative  cu impact direct asupra activitătii de înregistrare în registrul comertului, volumul de activitate a crescut cu 5,75 % fată de aceași perioada a anului 2009 și anume punctual, în aceasta perioada s-au înregistrat  cu 82.914 mai multe operatiuni decât în aceeasi perioada a anului 2009.

Cu titlu de exemplificare situatia operatiunilor efectuate în cadrul oficiilor registrului comertului de pe lângă tribunale în perioada 01 ianuarie-august 2010 comparativ cu aceași perioada a anului 2009 este următoarea:

I. anul 2010 – total operatiuni 1.523.040 din care:
–  înmatriculări 78.248;
– mentiuni 1.286.393;
–  radieri 158.399.
II. anul 2009 – total operatiuni 1.440.126 din care:
– înmatriculări 82.645;
– mentiuni  1.317.372;
– radieri 40.109.

Andrei Savescu: Cum se prezinta ONRC la capitolul informatizare? Pe site apar o multime de formulare si aplicatii… Se descurca utilizatorii sau prefera sa vina la ghiseu?

Adriana Luminita Iacob: Referitor la transparenţa procedurilor de înregistrare, ONRC a ţinut pasul cu noile reglementări și a reuşit să pună la dispoziţia comercianţilor mijloace moderne de consultare a stadiului cererilor depuse, a înregistrării documentelor şi a informaţiilor referitoare la datele înregistrate în Registrul Comerţului, un bun exemplu fiind implementarea înregistrării on-line a cererilor şi documentelor depuse în susţinerea acestora, primă firmă înfiintată exclusiv on line fiind înregistrată în  registrul comertului în anul 2008.

Totodată, Oficiul National al Registrului Comertului derulează, începând cu data de 31 iulie 2009, proiectul “Servicii on-line (de e-Guvernare) oferite de ONRC pentru comunitatea de afaceri prin intermediul unui portal dedicat“, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Organism Intermediar pentru Axa Prioritară 3 – “Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public” a POS CCE.

Obiectivul proiectului îl reprezintă dezvoltarea de noi servicii publice on-line, creşterea complexităţii şi eficienţei serviciilor publice oferite on-line de ONRC mediului de afaceri (Government to Business – G2B), cetăţenilor (Government to Citizen – G2C), şi administraţiei publice (Government to Government – G2G), servicii flexibile şi orientate către nevoile specifice ale solicitanţilor, prin intermediul unui portal dedicat.

În momentul de fată, solicitantii se prezintă, în cea mai mare parte, la ghișeele oficiilor registrului comertului de pe lângă tribunale, dar exista și solicitanti care utilizează Sistemul de Formulare Electronice Inteligente (SFEI), constatându-se o creștere constantă a numărului de utilizatori care apelează la aplicatiile informatice, pe care ONRC le pune la dispozitia solicitantilor de servicii.

Andrei Savescu: Se simte lipsa judecatorului delegat de la ONRC?

Adriana Luminita Iacob: Referitor la competenta de solutionare a cererilor de înregistrare în registrul comertului, scopul O.U.G. nr. 116/2009 pentru instituirea unor măsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 84/2010, a fost introducerea unei proceduri mai rapide de înregistrare, această procedură desfășurandu-se potrivit principiilor unei proceduri necontradictorii.

Măsurile luate prin actul normativ mai sus amintit au condus la remedierea blocajului existent la oficiile registrului comerţului la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010 și la asigurarea respectării termenelor de eliberare a certificatelor de înregistrare, de înscriere de menţiuni şi a documentelor aferente, de soluţionare a cererilor de înregistrare în registrul comerţului, personalul oficiilor registrului comertului de pe lângă tribunale preluând și activitatea de solutionare a cererilor de înregistrare în registrul comerţului şi a altor cereri aflate în competenţa de soluţionare a judecătorului delegat.

Pe durata de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, nu încasează taxa judiciară de timbru şi, după caz, contravaloarea  timbrului judiciar.

Andrei Savescu: Din experienta altor state in materie de registru al comertului au fost transpuse aspecte, adaptate specificului Romaniei?

Adriana Luminita Iacob: Prin modificările legislative din ultimii ani, România a transpus legislatia europeană în domeniu, spre exemplu: Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2006/68/CE din 6 septembrie 2006 de modificare a Directivei 77/91/CEE a Consiliului în ceea ce priveşte constituirea societăţilor comerciale pe acţiuni şi menţinerea şi modificarea capitalului acestora, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 264 din 25 septembrie 2006; Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2005/56/CE din 26 octombrie 2005 privind fuziunea transfrontalieră a societăţilor de capitaluri, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 310 din 25 noiembrie 2005; Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2007/63/CE din 13 noiembrie 2007 de modificare a directivelor Consiliului 78/855/CEE şi 82/891/CEE, cu privire la cerinţa întocmirii unui raport de expertiză independentă în cazul fuziunii sau al divizării unor societăţi comerciale pe acţiuni, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 300/47 din 17 noiembrie 2007; Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2.157/2001 din 8 octombrie 2001 privind statutul societăţii europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 294 din 10 noiembrie 2001, şi Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.435/2003 din 22 iulie 2003 privind statutul societăţii cooperative europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 207 din 18 august 2003; Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.137/85 din 25 iulie 1985 privind instituirea grupului european de interes economic (GEIE), publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 199 din 31 iulie 1985; Directiva 2009/101/2009 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 de coordonare, în vederea echivalării, a garantiilor impuse societătilor în statele  membre, în întelesul articolului 48 al doilea paragraf din tratat, pentru protejarea intereselor asociatilor sau tertilor

Andrei Savescu: Ce ganduri de viitor aveti pentru ONRC. Care este tendinta? Incotro ne indreptam?

Adriana Luminita Iacob: Ministerul Justitiei a elaborat și supus dezbaterii publice un proiect de lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comertului.

Proiectul de act normativ mai sus aminitit are, în primul rând, menirea de a asigura o codificare a dispoziţiilor privitoare la operaţiunile de înregistrare în registrul comerţului, actualmente dispersate în foarte multe acte normative de nivel primar sau secundar, unele dintre ele contradictorii sau cu conţinut normativ similar ori chiar identic.

De  asemenea, o  modificare  majoră  o  reprezintă  înlocuirea  controlului  de  legalitate  al actelor  și  faptelor  supuse  obligatiei  de  înregistrare  în  registrul  comertului  exercitat, până la intrarea în vigoare a Ordonanţei  de  urgenţă  a  Guvernului nr. 116/2009  pentru  instituirea  unor  măsuri  privind  activitatea de înregistrare în registrul comerţului,  aprobată,  cu  modificări  și  completări,  prin  Legea  nr.  84/2010, de către judecătorul delegat la oficiile registrului comerţului.

Înlocuirea  controlului  judiciar  al  legalităţii  operaţiunilor  de  înmatriculare/înscriere  de menţiuni în  registrul  comerţului  constituie  una  dintre măsurile  ce  se impun  pentru  o decongestionare  a  instanţelor  judecătoreşti, suprasolicitate  în  contextul social-economic  actual,  dar şi fluidizarea procedurilor aferente desfăşurării unei activităţi comerciale.

Proiectul de lege stabileşte procedura de control prealabil înregistrării în registrul comerţului, efectuat de registratorii comerciali, condiţiile în care încheierea registratorului poate fi contestată în instanţă precum şi procedura în faţa organului judiciar.

Andrei Savescu: Va multumesc.

Adriana Luminita Iacob: Si eu va multumesc.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro