Modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
24 septembrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 654 din data de 22 septembrie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Cele mai importante modificari aduse Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, se refera la urmatoarele aspecte:
Redefinirea notiunii de persoana cu handicap
Potrivit noului act normativ, persoanele cu handicap sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale.
Optiunea intre asistent personal si indemnizatia lunara
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 448/2006, parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta intre a beneficia de serviciile unui asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.
Noul act normativ completeaza dispozitiile legale de mai sus, stipuland ca, in situatia in care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acorda indemnizatia lunara, indiferent de optiunea exprimata de persoana cu handicap sau reprezentatul legal al acesteia.
Obligatiile persoanei cu handicap
In plus fata de celelalte atributii stabilite prin Legea 448/2006, noul act normativ stabileste in urmatoarele obligatii pentru persoana cu handicap:
– sa se prezinte din oficiu pentru evaluare/reevaluare la structurile competente in domeniu;
– sa se prezinte din oficiu pentru reevaluare la comisiile de evaluare pentru incadrarea in grad si tip de handicap, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de incadrare in grad si tip de handicap;
– sa se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente in domeniu, indiferent de termenul de valabilitate al certificatului de incadrare in grad si tip de handicap.
Comisia de evaluare – componenta si atributiile acesteia
Legea nr.448/2006 prevede ca incadrarea in grad si tip de handicap a adultilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, care functioneaza ca organ de specialitate al consiliului judetean, dupa caz, al consiliului local al sectorului municipiului Bucuresti, cu activitate decizionala in materia incadrarii persoanelor adulte in grad si tip de handicap.
Noul act normativ completeaza dispozitiile referitoare la comisia de evaluare, stabilind componenta acesteia: un presedinte, un medic de specialitate, un reprezentant desemnat de organizatiile neguvernamentale,un psiholog, un asistent social.
Incadrarea sau respingerea incadrarii in grad si tip de handicap se atesta prin certificat emis de catre comisiile de evaluare.
Certificatele emise pot fi contestate de titularii acestora, in termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
Comisia superioara – componenta si atributii
Cea mai importanta noutate adusa de actul normativ o reprezinta constiuirea in structura Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a Comisiei superioare – organ cu activitate decizionala in solutionarea contestatiilor la certificatele de incadrare in grad si tip de handicap, emise de comisiile de evaluare judetene sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Principalele atributii ale Comisiei superioare sunt:
– solutioneaza contestatiile, formulate la certificatele de incadrare in grad si tip de handicap, eliberate de comisiile de evaluare;
– stabileste prin decizie reevaluarea persoanelor adulte cu handicap, ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale sau in situatia in care se sesizeaza din oficiu in cazul eliberarii unor certificate de incadrare in grad de handicap fara respectarea prevederilor legale;
– desemneaza specialisti din domeniul medicinei, din domeniul psihologiei si din domeniul asistentei sociale, in vederea reevaluarii, conform procedurii aprobate prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.
Actul normativ reglementeaza pe larg componenta Comisiei Superioare, precum si actele emise de aceasta in exercitarea atributiilor ce ii revin.
Pe baza deciziei de reevaluare, emisa in 5 zile de la raportare, conducatorul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului competente din punct de vedere teritorial suspenda, prin act administrativ, dreptul la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale, pana la incheierea procesului de reevaluare.
Procedura reevaluarii persoanelor cu handicap
Procedura reevaluarii persoanelor cu handicap se stabileste prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.
Procedura se efectueaza de o comisie de experti din domeniul medicinei, din domeniul psihologiei si din domeniul asistentei sociale, la solicitarea Comisiei superioare, desemnati prin tragere la sorti din Lista nationala de specialisti.
Deciziile emise de Comisia Superioara in urma reevaluarii
Daca in urma reevaluarii se mentine incadrarea in grad de handicap, Comisia superioara dispune, prin decizie, incetarea suspendarii dreptului la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale. In aceasta situatie, persoana cu handicap va primi drepturile aferente perioadei suspendarii.
Daca in urma reevaluarii nu se mentine incadrarea in grad de handicap, Comisia superioara dispune, prin decizie, anularea certificatului de incadrare in grad si tip de handicap.
Daca in urma reevaluarii se schimba incadrarea in grad de handicap, Comisia superioara dispune, prin decizie, incadrarea in gradul de handicap corespunzator.
Sanctiuni
Actul normativ stabileste noi fapte contraventionale si majoreaza nivelul amenzilor ce vor fi aplicate pentru nerespectarea dispozitiilor legii.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro