Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

Informatiile pe care asiguratorii trebuie sa le furnizeze clientilor
27.09.2010 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

Secţiuni: Asigurări, Content, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 651 din 20 septembrie 2010 a fost publicat Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 11/2010 pentru completarea Normelor privind informatiile pe care asiguratorii si intermediarii in asigurari trebuie sa le furnizeze clientilor, precum si alte elemente pe care trebuie sa le cuprinda contractul de asigurare, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 23/2009.

Astfel, in cuprinsul Ordinului 11/2010 au fost introduse noi obligatii ale asiguratorilor in relatiile acestora cu asiguratii, dupa cum se detaliaza mai jos.

A. Evaluarea nevoilor financiare ale clientului

Ordinul 11/2010 prevede obligatia asiguratorilor ca inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata sa realizeze o evaluare a nevoilor financiare ale clientului in baza unui “formular de analiza a nevoilor clientilor” care va contine informatii despre obiectivele financiare ale clientului dar si o sectiune care va permite analiza profilului de risc al clientului.

B. Obligatia de a pune la dispozitia asiguratului prospectul fondului de investitii

Mai mult, inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, asiguratorii vor trebui sa inmaneze clientului prospectul care reflecta tipul de investitie caruia ii vor fi afectate primele de asigurare si care va trebui sa sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
– definitiile celor mai importanti termeni;
– politica de investitii;
– benchmark;
– limite pe clase de active din care sa reiasa profilul de risc;
– durata de investitie minima recomandata;
– nivelul si structura taxelor;
– garantiile asiguratorului;
– o declinare a responsabilitatii cu privire la garantarea unor performante viitoare bazate pe realizarile anterioare.

Ordinul 11/2010 prevede obligatia asiguratorilor de a intocmi noile documente si a furniza informatiile prevazute mai sus in termen de un an de la data publicarii sale.

Ordinul 11/2010 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 651/20.09.2010 si a intrat in vigoare la data publicarii acestuia

C. Obligatia de a prezenta asiguratului evolutia detaliata a contractului

Asiguratorul va trebui sa puna la dispozitia asiguratului un document (proiectie) care sa reflecte evolutia detaliata a contractului cu referire la:
– datele de identificare ale clientului si ale politei de asigurare
– evolutia sumei asigurate si a primelor platite
– evolutia contului (pentru politele de tip unit-linked)/evolutia contului de participare la profit (pentru politele traditionale);
– evolutia valorii de rascumparare si a sumei asigurate reduse;
– costurile de administrare;
– prezentarea a trei scenarii de performanta: unul cu 0% randament, unul pesimist si unul optimist;
– o declinare a responsabilitatii referitoare la garantarea evolutiei contractului de asigurare conform proiectiei prezentate in cazul in care nu exista garantii.

Pentru Juridice.ro, REFF & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti