« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006
29.09.2010 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul sanatatii, Dreptul securitatii sociale, Lege 9 | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 661 din data de 27 septembrie 2010 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1425/2006.

Modificarile aduse normelor metodologice se refera, in principal, la urmatoarele aspecte:

1. Se  precizeaza ca incapacitatea temporara de munca provocata de un accident poate fi confirmata atat prin certificatul medical, cat si prin alte documente medicale.

2. Se redefineste unul din sensurile notiunii de acccident de munca de traseu, ca fiind accidentul care a antrenat vatamarea sau decesul, petrecut pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde isi incaseaza salariul si invers, daca acesta este organizat de angajator in afara unitatii.

3. Se mentioneaza ca nu se autorizeaza potrivit normelor metodologice:
– persoanele juridice pentru care autorizarea functionarii se efectueaza in temeiul Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice;
– persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pentru care autorizarea a functionarii este reglementata de OUG  nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

4. Se introduc noi prevederi referitoare la evaluarea riscurilor cu privire la securitatea si sanatatea in munca la nivelul intreprinderii, stabilindu-se ca este necesara revizuirea acesteia, cel putin, in urmatoarele situatii:
– ori de cate ori intervin schimbari sau modificari in ceea ce priveste tehnologia, echipamentele de munca, substantele ori preparatele chimice utilizate si amenajarea locurilor de munca/posturilor de munca;
– dupa producerea unui eveniment;
– la constatarea omiterii unor riscuri sau la aparitia unor riscuri noi;
– la utilizarea postului de lucru de catre un lucrator apartinand grupurilor sensibile la riscuri specifice;
– la executarea unor lucrari speciale.

5. Se modifica conditiile de efectuare a activitatilor din domeniul securitatii in munca, care difera in functie de numarul de angajati ai unitati. In acest sens, noile reglementari stabilesc ca in cazul intreprinderilor care au peste 250 de lucratori, angajatorul este obligat sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie, in timp ce in reglementarea anterioara aceasta obligatie se impunea a fi indepinita in cazul intreprinderilor cu peste 150 de salariati.

6. Se introduce obligatia angajatorului de desemnare a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie, numai prin decizie scrisa si numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.

7. Referitor la serviciile externe de prevenire si protectie, se introduc  noi reglementari cu privire la formalitatile ce trebuie indeplinite de solicitanti pentru obtinerea certificatului de abilitare, precum si cu privire la documentele pe care trebuie sa le contina dosarul ce se va depune in vederea abilitarii. De asemenea sunt mentionate componenta si obligatiile Comisiei de abilitare si avizare, conditiile de reinnoire sau de retragere a certificatului de abilitare.

8. Se introduce o noua sectiune: ”Prevederi specifice referitoare la libera circulatie a serviciilor externe de prevenire si protectie”, prin care se prevede ca persoanele fizice si juridice stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care au fost supuse in aceste state unei proceduri similare celei de abilitare pot presta, permanent sau temporar, servicii de prevenire si protectie pe teritoriul Romaniei, fara a fi abilitate potrivit normelor metodologice.
Inceperea prestarii activitatii acestor servicii externe este, insa, conditionata de notificarea prealabila a Comisiei de abilitare si avizare din cadrul inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea sau isi au sediul.

9. Se aduc modificari cerintelor minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca si se stabilesc urmatoarele ocupatii specifice domeniului securitatii si sanatatii in munca:
– tehnician in securitate si sanatate in munca;
– expert in securitate si sanatate in munca.

10. Alte modificari vizeaza:
– numarul de reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor;
– organizarea si functionarea comitetului de securitate si sanatate in munca;
– instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
– comunicarea si cercetarea evenimentelor, inregistrarea si evidenta accidentelor de munca si a incidentelor periculoase;
– comunicarea, cercetarea si inregistrarea evenimentelor produse in afara granitelor Romaniei, in care sunt implicati lucratori ai unor angajatori romani, aflati in indeplinirea sarcinilor de stat, deinteres public sau a indatoririlor de serviciu;
– comunicarea si cercetarea evenimentelor produse pe teritoriul Romaniei in care sunt implicati cetateni straini aflati in indeplinirea atributiilor de serviciu;
– semnalarea, cercetarea, declararea si raportarea bolilor profesionale;
– avizarea documentatiilor cu caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Pentru Juridice.ro, Corina CIOROABA, www.codulmuncii.ro

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD