Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Anulare Regulament CE ref. inghetare fonduri resortisant saudit. TUE. T-85/09. Kadi vs. Comisia
01.10.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Tribunalul anuleaza regulamentul privind inghetarea fondurilor domnului Yassin Abdullah Kadi.

Regulamentul a fost adoptat cu incalcarea dreptului la aparare al domnului Kadi si constituie o limitare nejustificata a dreptului de proprietate al acestuia.

Comunicat TUE: „Domnul Yassin Abdullah Kadi, resortisant saudit, a fost desemnat de Comitetul pentru sanctiuni al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite ca fiind asociat cu Osama ben Laden, cu Al-Qaida sau cu talibanii. Potrivit unui anumit numar de rezolutii ale Consiliului de Securitate, toate statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite trebuie sa inghete fondurile si celelalte active financiare controlate direct sau indirect de astfel de persoane sau entitati.

In scopul de a aplica aceste rezolutii in Comunitatea Europeana, Consiliul a adoptat un regulament (Regulamentul (CE) nr. 881/2002 al Consiliului din 27 mai 2002 de instituire a unor masuri restrictive specifice impotriva anumitor persoane si entitati care au legatura cu Osama ben Laden, cu reteaua Al Qaida si cu talibanii si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 467/2001 (JO L 139, p. 9, Editie speciala, 18/vol. 1, p. 189) prin care dispunea inghetarea fondurilor si a celorlalte active economice ale persoanelor si entitatilor al caror nume figureaza pe o lista anexata la acest regulament. Aceasta lista este modificata in mod regulat pentru a lua in considerare modificarile listei recapitulative stabilite de Comitetul pentru sanctiuni, organ al Consiliului de Securitate. Astfel, la 17 octombrie 2001, numele domnului Kadi a fost adaugat pe lista recapitulativa, iar ulterior a fost preluat pe lista regulamentului comunitar.

Actiunea in anulare introdusa la Tribunal de domnul Kadi a fost respinsa ( Hotararea Tribunalului din 21 septembrie 2005, Kadi/Consiliul (T-315/01), a se vedea de asemenea CP 79/05) la 21 septembrie 2005. Procedand astfel, Tribunalul a considerat, in special, ca instantele comunitare nu aveau, in principiu, nicio competenta – cu exceptia anumitor drepturi fundamentale imperative recunoscute in dreptul international ca facand parte din jus cogens – pentru a controla validitatea regulamentului in cauza, dat fiind ca statele membre sunt obligate sa se conformeze rezolutiilor Consiliului de Securitate potrivit prevederilor Cartei Natiunilor Unite, tratat international care are prioritate fata de dreptul comunitar.

In septembrie 2008, Curtea s-a pronuntat asupra recursului formulat de domnul Kadi impotriva hotararii Tribunalului (Hotararea Kadi a Curtii) – Hotararea Curtii din 3 septembrie 2008, Kadi şi Al Barakaat Foundation (C-402/05 P şi C-415/05 P), a se vedea de asemenea CP 60/08. Aceasta a statuat ca instantele comunitare sunt competente sa controleze masurile adoptate de Comunitate care pun in aplicare rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si, in consecinta, a anulat hotararea Tribunalului. Pronuntandu-se asupra litigiului, Curtea a anulat in continuare regulamentul privind inghetarea fondurilor, considerand ca acesta a fost adoptat cu incalcarea drepturilor fundamentale ale persoanei interesate, mentinand in acelasi timp efectele regulamentului respectiv pentru o durata de trei luni pentru a permite Consiliului sa remedieze incalcarile constatate.

In octombrie 2008, Comisia a trimis domnului Kadi o scrisoare prin care il informa ca, pentru motivele precizate in rezumatul motivelor furnizat de Comitetul pentru sanctiuni al ONU la cererea Uniunii si anexat la scrisoare, aceasta intentiona sa adopte un act legislativ pentru a mentine inscrierea sa pe lista. De asemenea, Comisia l-a invitat pe domnul Kadi sa prezinte observatii privind motivele indicate (53).

Domnul Kadi a raspuns acestei scrisori si a prezentat observatii. In special, acesta a solicitat Comisiei sa prezinte dovezi care sa sustina afirmatiile si asertiunile care figureaza in rezumatul motivelor si sa ii acorde posibilitatea de a formula observatii privind aceste dovezi dupa primirea lor. De asemenea, domnul Kadi a incercat sa combata cu probe afirmatiile formulate in rezumatul motivelor, in masura in care considera ca poate raspunde unor acuzatii cu caracter general (55).

La 28 noiembrie 2008, Comisia a adoptat un nou regulament (Regulamentul (CE) nr. 1190/2008 al Comisiei din 28 noiembrie 2008 de modificare pentru a 101-a oara a Regulamentului (CE) nr. 881/2002 (JO L 322, p. 25) privind mentinerea inghetarii fondurilor domnului Kadi.

Dupa adoptarea acestui regulament, Comisia a raspuns domnului Kadi, indicand ca a examinat observatiile acestuia. Comisia a explicat in special ca, prin faptul de a-i transmite rezumatul motivelor furnizat de Comitetul pentru sanctiuni al ONU si de a-l invita sa ii prezinte observatiile sale, aceasta s-a conformat Hotararii Kadi a Curtiii si ca aceasta hotarare nu ii impunea sa comunice probele suplimentare solicitate de acesta (60).

Domnul Kadi a solicitat Tribunalului sa anuleze acest nou regulament.

Cu titlu introductiv, Tribunalul mentioneaza anumite dubii exprimate in mediile juridice cu privire la deplina conformitate a Hotararii Kadi a Curtiii, pe de o parte, cu dreptul international si, pe de alta parte, cu Tratatele CE si UE. Desi recunoaste temeinicia acestor critici, Tribunalul considera ca este inadecvat, in speta, sa se repuna in discutie aspectele de drept asupra carora Curtea s-a pronuntat in Hotararea Kadi si ca, in cazul in care ar trebui ca acestora sa li se dea un raspuns, Curtea insasi ar trebui sa ofere acel raspuns in cadrul unor cauze viitoare cu care aceasta ar putea fi sesizata (115 & 121).

Tribunalul considera ca, in lumina Hotararii Kadi a Curtii, ii revine sarcina de a asigura in speta un control jurisdictional complet si riguros al legalitatii regulamentului, fara a acorda regulamentului respectiv o imunitate de jurisdictie pentru motivul ca urmareste sa puna in aplicare rezolutii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU (126). Acest rationament trebuie aplicat cel putin atat timp cat procedurile de reexaminare aplicate de Comitetul pentru sanctiuni nu ofera in mod vadit garantiile unei protectii jurisdictionale efective, astfel cum Curtea a indicat in Hotararea Kadi (127). Acest control trebuie sa includa, in mod indirect, aprecierile pe fond ale Comitetului pentru sanctiuni, precum si elementele de proba pe care acestea sunt intemeiate (129). Includerea respectiva este cu atat mai justificata cu cat masurile in cauza afecteaza in mod sensibil si durabil drepturile fundamentale ale domnului Kadi, care este supus, de aproape zece ani, unui regim de inghetare pe durata nelimitata a fondurilor sale (149 & 151).

In cadrul acestui control complet, Tribunalul considera ca reiese in mod evident din argumentele si explicatiile prezentate de Comisie ca dreptul la aparare al domnului Kadi nu a fost „respectat” decat in mod pur formal si superficial (171). Comisia nu a luat in considerare in mod corespunzator opinia exprimata de domnul Kadi, astfel incat acestuia nu i s-a oferit posibilitatea de a-si exprima in mod util punctul de vedere (172).

In plus, procedura aplicata de Comisie, in urma cererii domnului Kadi, nu i-a dat acestuia nicio posibilitate, fie si minima, de a avea acces la elementele de proba retinute impotriva sa. In realitate, acest acces a fost refuzat in pofida cererii sale exprese, fara nicio evaluare comparativa a intereselor domnului Kadi, pe de o parte, si a necesitatii de a proteja confidentialitatea informatiilor in cauza, pe de alta parte (173).

In aceste conditii, putinele informatii si afirmatiile vagi care figureaza in rezumatul motivelor apar ca fiind in mod vadit insuficiente pentru a permite domnului Kadi sa combata cu eficienta acuzatiile care ii sunt aduse, in legatura cu pretinsa sa participare la activitati teroriste (174).

In plus, Comisia nu a facut niciun efort serios pentru a combate elementele dezincriminatorii prezentate de domnul Kadi, in rarele cazuri in care afirmatiile formulate impotriva acestuia erau suficient de precise pentru a-i permite sa inteleaga ce i se reprosa (178).

Prin urmare, regulamentul a fost adoptat cu incalcarea dreptului la aparare al domnului Kadi (179).

In plus, in lipsa oricarui acces util la informatiile si la elementele de proba retinute impotriva sa, domnul Kadi nu a putut sa isi apere drepturile in raport cu aceste elemente in conditii satisfacatoare in fata instantei Uniunii, astfel incat trebuie constatata si o incalcare a dreptului la o cale de atac efectiva. (181)

In sfarsit, Tribunalul constata ca, avand in vedere aplicabilitatea generala si persistenta masurilor de inghetare a fondurilor, regulamentul constituie de asemenea o limitare nejustificata a dreptului de proprietate al domnului Kadi (192-194).

In consecinta, Tribunalul anuleaza regulamentul in masura in care il priveste pe domnul Kadi.”

>> T-85/09

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti