Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Noi modificari ale Codului de procedura fiscala
04.10.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 669 din data de 30 septembrie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

Actul normativ modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu privire la urmatoarele aspecte:
– compensarea creantelor fiscale cu obligatiile bugetare ale debitorului;
– dobanzi si penalitati de intarziere;
– exceptarea de la executarea silita in cazul existentei unei cereri de restituire/rambursare in curs de solutionare.

1. Compensarea

Actul normativ prevede compensarea de drept a creantelor statului sau ale unitatilor adminsitrativ-teritoriale cu creantele fiscale ale debitorului, cu conditia ca acestea sa fie certe, lichide si exigibile si sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.

Astfel, prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.

Regulile dupa care se face compensarea sunt urmatoarele:

Creantele fiscale ale debitorului se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional, cu respectarea conditiei ca  respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.

Creantele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compenseaza cu creantele fiscale ale debitorului reprezentand sume de restituit de aceeasi natura. Eventualele diferente ramase se compenseaza cu alte obligatii fiscale ale debitorului.

Daca legea nu prevede altfel, compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind certe, lichide si exigibile.

Actul normativ aduce precizari detaliate cu privire la intelesul notiunii de exigibilitate, creanta fiind considerate exigibila la data scadentei sau la o alta data expres prevazuta in actul normativ.

Compensarea se constata de catre organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu.

2. Dobanzi si penalitati de intarziere

Actul normativ modifica nivelul dobanzii de intarziere pentru neplata obligatiilor fiscale de la 0,05% la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere.

In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, dobanzile si penalitatile de intarziere sau majorarile de intarziere se calculeaza pana la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile.

3. Exceptarea de la executarea silita in cazul existentei unei cereri de restituire/rambursare in curs de solutionare

Potrivit noului act normativ, nu pot fi initiate actiuni de executare silita, in cazul in care exista o cerere de restituire/rambursare in curs de solutionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala datorata de debitor.

De asemenea, se mai prevede ca executarea silita se suspenda in cazul in care, ulterior inceperii executarii silite, se depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala pentru care s-a inceput executarea silita. In acest caz, executarea silita se suspenda la data depunerii cererii.

4. Dispozitii finale

Prevederile referitoare la compensarea obligatiilor fiscale si la calculul dobanzilor si penalitatilor de intarziere datorate pana la data compensarii, se aplica incepand cu data de 1 noiembrie 2010

Prevederile referitoare la suspendarea executarii silite se aplica incepand cu data de 1 octombrie 2010.

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO