Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale
05.10.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 670 din data de 1 octombrie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 769/2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.

Actul normativ aproba Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, abrogand, totodata, Ordinul ministrului transporturilor nr. 244/2008 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.

Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania se aplica utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele detinute de acestia, inmatriculate temporar sau definitiv, care circula pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Tariful de utilizare nu se aplica pentru sectoarele de drumuri nationale aflate in interiorul resedintelor de judete si al municipiilor, intre indicatoarele rutiere de intrare/iesire in/din acestea.

Tariful de utilizare este structurat:
– pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone – in functie de durata de utilizare si de numarul de axe;
– pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica de 12 tone – in functie de durata de utilizare si de masa totala maxima autorizata;
– pentru vehiculele de transport persoane – in functie de durata de utilizare si de numarul de locuri.

Tariful de utilizare se achita in avans pentru perioade de valabilitate de: o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.

Potrivit actului normativ, achitarea tarifului de utilizare, emiterea rovinietei si controlul acesteia se realizeaza prin intermediul sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR).

SIEGMCR  permite achitarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietei atat prin intermediul terminalelor puse la dispozitia distribuitorilor de catre acesta, cat si prin intermediul unui portal securizat web, dedicat.

Pot fi distribuitori:
– CNADNR – S.A., prin directiile regionale de drumuri si poduri, sectiile de drumuri nationale, agentiile de control si incasare, precum si alte subunitati infiintate conform legii;
– persoane juridice cu care CNADNR a incheiat conventii in acest scop.

Actul normativ aduce precizari cu privire la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele juridice pentru a putea deveni distribuitori, documentele care se vor elibera utilizatorilor de catre distribuitori, modalitatea de achitarea tarifului de utilizare prin intermediul portalului, conditii de returnare a contravalorii tarifului de utilizare, tariful de modificare a numarului de inmatriculare, dispozitii cu privire la aplicarea sanctiunilor contraventionale in domeniu etc.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.