Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul la viata privata, o limita a libertatii de a munci?


6 octombrie 2010 | Costel GÎLCĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Recent, în Franța, unui prezentator de televiziune i-a fost suspendat contractul de muncă pe fondul mediatizării arestării sale pentru consum și deținere de substanțe stupefiante, în cadrul vieții sale private. Problema care se pune într-un astfel de caz este în ce măsură o dependență care ține de viața privată a fiecăruia poate avea consecințe asupra vieții profesionale?

Este unanim admis că, în calitate de salariat, avem dreptul, chiar și în timpul serviciului și la locul de muncă, la respectarea intimității vieții private (Arrêt de la Chambre Sociale de la Cour de cassation du 2 octobre 2001. N° de pourvoi: 99-42942). Angajatorul nu poate decide cu privire la alegerile fiecăruia cu privire la: starea civilă, locul de reședință, obiceiuri, etc.

În consecință, niciun fapt intervenit în viața privată nu poate, în principiu, să justifice o concediere pentru săvârșirea unei abateri, în afară de cazul în care acest fapt are legătură cu viața profesională (Arrêt de la Chambre Sociale de la Cour de cassation du 23 juin 2009. N° de pourvoi : 07-45256). De exemplu, instanțele franceze au decis că este justificată concedierea unui șofer de tir ce a fost depistat conducând sub influența băuturilor alcoolice, în afara programului de lucru (Arrêt de la Chambre Sociale de la Cour de cassation du 2 décembre 2003. N° de pourvoi: 01-43227).

Costel GÎLCĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii