Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Dan Lupascu fata in fata cu Emil Boc si Catalin Predoiu


6 octombrie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Judecator dr. Dan Lupascu a participat marti, 5 octombrie 2010, alaturi de conducerea CSM, la intalnirea cu premierul Emil Boc si ministrul Catalin Predoiu.

In esenta, Dan Lupascu a insistat asupra urmatoarelor aspecte si probleme:

ref. salarizare: s-a ajuns la un punct de vedere comun cu instantele, parchetele, asociatiile profesionale si Ministerul Justitiei, sustinut, in repetate randuri la intalnirile cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor Publice. Solutiile propuse sunt de natura sa sublinieze locul si rolul puterii judecatoresti si sa conserve statutul magistratului.

ref. statutul magistratilor: nu se poate vorbi de variante (minimala, maximala, etc.), ci de statut al unei categorii profesionale ce se constituie ca o putere in stat, cu elemente menite sa-i garanteze independenta, indispensabila functionarii normale a justitiei. Lucrurile nu pot fi comparate datorita specificului activitatii, incompatibilitatilor si interdictiilor, precum si riscurilor profesiei cu alte profesii, cu tot respectul cuvenit pentru acestea.

Toti judecatorii, indiferent de nivelul instantei la care functioneaza, pronunta hotarari judecatoresti, cu aceeasi forta juridica. Varianta de grila sustinuta este menita sa recunoasca importanta justitiei si sa aduca normalitatea in sistem. In prezent, exista o stare de tensiune in justitie, generata de nesiguranta, de incertitudine, care se suprapune pe avalansa de dosare, pe schemele incomplete, ceea ce duce la o suprasolicitarea personalului, cu vadite efecte nocive.

„Datoria dumneavoastra este sa elaborati un act normativ care sa nu aiba lacune, sa fie compatibil cu reglementarile interne si internationale. O lege cu vicii genereaza numeroase litigii si avem deja destule exemple si sunt multe instante (in special la Bucuresti, dar si in alte localitati), care sunt in blocaj in materia litigiilor de munca si contenciosului administrativ. Reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale cu care am negociat au acceptat, din punct de vedere tehnic, solutiile propuse de catre noi. Revenirea la salariul din iunie 2010 este o consecinta fireasca a respectarii deciziei Curtii Constitutionale.”

ref. trecerea bugetului la ICCJ: „D-le prim ministru, va urmaresc de multa vreme si v-am apreciat in 2003, cu ocazia revizuirii Constitutiei, cand ati sustinut cel putin doua idei cu care sunt de acord, si care, din pacate nu au fost acceptate. Ma voi referi acum doar la una dintre ele, anume necesitatea trecerii bugetului de la Ministerul Justitiei la puterea judecatoreasca, ca o problema fundamentala a independentei justitiei. Aveti ocazia acum sa puneti in practica aceasta idee, respectand o dispozitie din legea organizarii judiciare.”

ref. avizarea de catre CSM a actelor normative care intereseaza Justitia: nici acum nu este respectata in totalitate procedura avizarii actelor normative care privesc autoritatea judecatoreasca, in sensul ca lista celor pentru care nu s-a cerut avizul CSM in ultimii ani se apropie de 200.

ref. proiectul legii „micii reforme”: impreuna cu asociatiile profesionale, dupa consultarea instantelor si parchetelor, s-a cazut de acord asupra unei forme imbunatatite a proiectului legii „micii reforme”, care insa are nevoie de o serioasa si prealabila sustinere cu resursele necesare (personal, logistica, fonduri banesti, etc.). „Altfel, va fi o noua incercare esuata de a „misca” lucrurile in procesul de reforma a justitiei.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică