Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
CEDO

Reviste noi la C.H. BECK

8 octombrie 2010 | Loredana PELMUSI, Loredana Pelmusi, C.H. BECK

Curierul Judiciar, Nr. 9/2010

nullÎn numărul de Septembrie al Revistei Curierul Judiciar puteţi citi Editorialul semnat de prof. univ. dr. Smaranda Angheni, Dreptul comercial – între tradiţionalism şi modernism: „Unificarea dreptului privat prin includerea în Noul Cod civil a principalelor dispoziţii care reglementează «materia comercială» nu aduce cu nimic atingere existenţei dreptului comercial – ca ramură de drept privat, parte integrantă a sistemului de drept românesc”.

Adriana Iacob, Directorul General al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, răspunde în cadrul rubricii Dialoguri la câteva întrebări despre prezentul şi viitorul ONRC. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.

Rubrica Curier legislativ cuprinde modificările legislative din perioada 16 august – 20 septembrie 2010, incluzând o selecţie a actelor normative publicate în Monitorul Oficial al României, principalele proiecte legislative aflate în lucru la comisiile de specialitate din Parlament şi deciziile CEDO publicate.

Radu Chiriţă face o analiză a situaţiei României în faţa CEDO în perioada ianuarie – august 2010, prezentând statistici privind plângerile aflate pe rolul Curţii, obiectul plângerilor admise, urmările de ordin financiar ale jurisprudenţei împotriva Statului român şi durata procedurii în faţa Curţii.

Dreptul afacerilor: cuprinde comentariul unei decizii a Curţii de Apel Timişoara realizat de Smaranda Angheni, precum şi articolul intitulat Posibilitatea recuperării cheltuielilor efectuate de creditori în cadrul procedurii insolvenţei, semnat de Flavius Păncescu, autorul punându-şi întrebarea dacă sumele plătite cu titlu de onorariu de avocat pentru redactarea cererilor, asistenţă şi reprezentare în instanţă, formularea de contestaţii etc. pot fi recuperate sau nu. Rubrica mai cuprinde şi articolul semnat de Dănuţ Porumb şi Angela Chiricheş, Particularităţi privind exercitarea drepturilor de vot de către acţionarii societăţilor de investiţii financiare.

Drept privat: conţine prezentarea unei decizii a Tribunalului Argeş realizate de Judecător Traian Dârjan privind posibilitatea instituirii sechestrului asupra bunurilor comune de către creditorul personal al unuia dintre soţi, iar articolul semnat de Juanita Goicovici analizează noul regim juridic aplicabil formării contractelor de credit pentru consumator.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Drept public: Dumitru-Daniel Şerban comentează o decizie a Curţii de Apel Craiova, confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit inadmisibilitatea excepţiilor de neconstituţionalitate privind texte de lege care nu au legătură directă şi intrinsecă cu litigiul aflat pe rolul instanţei. Rubrica conţine şi articolul Consideraţii cu privire la aplicarea şi executarea sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii în condiţiile legislative actuale, semnat de Mircea Ursuţa, în care sunt prezentate: istoricul sancţiunii, aplicarea directă a sancţiunii, transformarea amenzii contravenţionale în sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, executarea sancţiunii potrivit legislaţiei în vigoare, imposibilitatea executării în practică a acestei sancţiuni, precum şi costurile nefireşti suportate de bugetul statului.

Drept penal: Cristian-Valentin Ştefan analizează o decizie a Tribunalului Mureş privitoare la regimul juridic al nulităţii absolute decurgând din nelegala sesizare a instanţei de judecată, precum şi la lipsa de pe rechizitoriu a menţiunii „verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei”, iar articolul semnat de Cristina Rotaru cuprinde o analiză a problemei arestării preventive în jurisprudenţa CEDO, cu privire specială asupra cauzei Jiga c. România.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, IPI – iulie 2010.

Ca Instrumente găsiţi materialul privitor la conceptul de personoid şi perspectivele sale tehnice şi juridice, explicat pornind de la conceptul de agent electronic, un serviciu informatic care acţionează pentru un utilizator sau pentru un alt program informatic, într-o relaţie de tip agenţie, fără a presupune în toate situaţiile aceleaşi efecte juridice.

În nr. 9/2010 al Revistei vă propunem Newsletterul STOICA & Asociaţii privitor la modificările recente ale  legislaţiei în domeniul dreptului concurenţei, cu accent pe Ordinele Preşedintelui Consiliului Concurenţei publicate în Monitoarele Oficiale din 5 şi 20 august 2010.

ABONAMENT SPECIAL pentru Curierul Judiciar la sfârşit de an 2010

nullPentru acest sfârşit de an vă oferim o carte GRATUIT pentru fiecare abonament special pe 4 numere (septembrie-decembrie 2010) contractat şi achitat prin intermediul Editurii.

Oferta este valabilă până la data de 31 Octombrie 2010.

Studia Politica. Romanian Political Science Review, vol. X, no. 3, 2010

nullAl treilea număr pe anul 2010 al revistei româneşti de referinţă în domeniul ştiinţelor politice este deschis de studiul critic consacrat de Jean-Michel Eymeri-Douzans curentului transnaţional de reformism administrativ cunoscut sub numele de „New Public Management” (Statul actual: un hibrid post-managerialist sau neo-weberian? Remarci liminare). În ciuda retoricii sale vizând de-birocratizarea aparatelor de stat, paradigma „New Public Management” se dovedeşte în final a fi doar o altă formă de reproducere a puterii birocratice a statului.

Cele cinci studii cuprinse în corpul principal al revistei sunt consacrate unor teme diverse, dar egal relevante pentru preocupările ştiinţei politice româneşti şi pentru constituirea câmpului sub-disciplinelor acesteia. Mai întâi, Mihai Chioveanu (Transnistria, the „General Plan East”, and the „Shoah by Bullets”) propune o nouă situare, mai precis circumstanţiată, a Transnistriei în istoria Holocaustului. Autorul urmăreşte cu precizie analitică, pe baza unei ample descinderi în arhive, formarea politicilor de „epurare etnică” a guvernării Antonescu, desfăşurarea în teritoriu a mijloacelor diverse de ducere la îndeplinire a directivelor vizând eliminarea fizică a evreilor români, precum şi modul în care aceste operaţiuni se articulează „soluţiei finale” naziste. În continuare, Adrian Cioflâncă (The Communist Propagandistic Model. Towards A Cultural Genealogy) reflectează asupra unei chestiuni esenţiale în înţelegerea modului de funcţionare a regimurilor comuniste: în pofida faptului că aceste regimuri s-au caracterizat printr-o folosire extensivă a propagandei, aceasta din urmă nu a fost, pe firul deceniilor de viaţă ale regimului, niciodată adecvată în limbaj şi în formele sale de exprimare obiectivelor pe care şi le-a fixat, rămânând mai degrabă ataşată unei scolastici marxist-leniniste incapabilă să dea seama de dinamica realităţilor sociale declanşate de socialismul de stat. Apoi, într-un registru mai teoretic, Ana-Maria Tanaşoca surprinde felul în care cetăţenia multiplă riscă să epuizeze, prin practica ei recurentă, cetăţenia democratică aşa cum a fost cristalizată în corporalitatea politică a statului-naţiune (Multiple Citizenship, Nation and Democracy. From Anomaly to Appraisal and Beyond). În continuare, Şerban-Filip Cioculescu (In Quest of A Smart Neighborhood Strategy. How Should Bethe Future Eastern Foreign Policy of Romania?) recompune procesele organizaţionale care definesc reorientarea politicii externe româneşti către o politică de vecinătate aşa cum este proiectată de Uniunea Europeană. În final, Andreea Nicuţar (Searching for the Right Way to Count. Veto Players in Argentina’s First Democratic Decade) încearcă să explice modul în care tranziţia democratică din Argentina a conciliat ambiţiile normative ale oricărui proces de democratizare cu constrângerile politice şi sociale ale unui sistem socio-politic modelat în profunzime de dictatură.

Vă dorim lectură plăcută!

Loredana Pelmuşi, Editura C.H. Beck

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership