Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

AMR ref. neconstitutionalitatea dispozitiilor de majorare a veniturilor salariale pornind de la baza diminuata cu 25%
11.10.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Asociatia Magistratilor din Romania a dat publicitatii observatiile AMR privind neconstitutionalitatea dispozitiilor de majorare a veniturilor salariale pornind de la baza diminuata cu 25%:

„In conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constitutie, „deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”

Prin Decizia nr. 872 din 25 iunie 2010, referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar – devenita Legea nr. 118/2010 – Curtea Constitutionala a constatat ca „incepand cu data de 1 ianuarie 2011 se revine la cuantumul salariilor/indemnizatiilor si soldelor de dinainte de adoptarea acestor masuri de diminuare, in conditiile incadrarii in politicile sociale si de personal, care, la randul lor, trebuie sa se incadreze in nivelul cheltuielilor bugetare. Astfel, in urma aplicarii masurilor criticate se va mentine in plata acelasi cuantum al salariilor/indemnizatiilor si al soldelor ca cel de dinaintea reducerilor operate prin legea criticata. Este o obligatie de rezultat pe care si-o impune legiuitorul pentru ca, in caz contrar, s-ar ajunge la incalcarea caracterului temporar al restrangerii exercitiului drepturilor; or, tocmai acest caracter temporar al restrangerii exercitiului drepturilor este de esenta textului art. 53 din Constitutie.”

Curtea Constitutionala, in cuprinsul Deciziei nr. 872 din 25 iunie 2010, precum si in jurisprudenta sa constanta, a statuat ca „atat Parlamentul, cat si Guvernul, respectiv autoritatile si institutiile publice, urmeaza sa respecte cele stabilite de Curtea Constitutionala in considerentele si dispozitivul prezentei decizii.” In acelasi sens, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 1415 din 4 noiembrie 2009, referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, instanta de contencios constitutional a constatat ca puterea de lucru judecat ce insoteste deciziile Curtii Constitutionale „se ataseaza nu numai dispozitivului, ci si considerentelor pe care se sprijina acesta” si a retinut ca „atat considerentele, cat si dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii si se impun cu aceeasi forta tuturor subiectelor de drept.”

In raport cu considerentele general obligatorii ale Curtii Constitutionale, orice dispozitie legala care ar consacra mentinerea reducerii salariale incepand cu data de 1 ianuarie 2011 ar incalca Decizia nr. 872 din 25 iunie 2010. In aceste conditii, dispozitiile cuprinse in noile reglementari privind salarizarea, potrivit carora calculul drepturilor salariale se va face pornind de la diminuarea acestora cu 25%, sunt neconstitutionale.”

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.