Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Discriminare pe criterii de varsta. Privarea de indemnizatie de concediere pe motiv ca poate beneficia de pensie. CJUE. C-499/08, Ole Andersen/Region Syddanmark
13.10.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CJUE: „Potrivit dreptului danez, se acorda o indemnizatie speciala de concediere lucratorilor care s-au aflat in serviciul aceleiasi intreprinderi timp de cel putin doisprezece ani. Cu toate acestea, indemnizatia mentionata nu este acordata lucratorului care poate beneficia, la data disponibilizarii, de o pensie pentru limita de varsta platita in temeiul unui regim de pensii profesionale, chiar in conditiile in care persoana in cauza are intentia sa continue sa lucreze.

Domnul Andersen a fost angajat al Region Syddanmark (regiunea Danemarca de sud) din anul 1979 pana la data concedierii sale, in anul 2006. Avand la momentul respectiv varsta de 63 de ani, a decis sa nu se pensioneze, ci sa se inscrie in evidenta organelor competente ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca. Cererea pe care a formulat-o in acest sens a fost respinsa, pentru motivul ca putea beneficia de o pensie. In aceste conditii, Ingeniørforeningen i Danmark, sindicat care actioneaza in numele domnului Andersen, a formulat o actiune la Vestre Landsret (Curtea de Apel din Vest), sustinand ca reglementarea daneza in cauza instituie o discriminare pe motive de varsta, interzisa de Directiva 2000/78 (Directiva 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 de creare a unui cadru general in favoarea egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca (JO L 303, p. 16, Editie speciala, 05/vol. 6, p. 7).

Prin hotararea pronuntata astazi, Curtea constata, in primul rand, ca reglementarea in cauza cuprinde un tratament diferentiat intemeiat in mod direct pe varsta. Astfel, reglementarea priveaza de dreptul la indemnizatia speciala de concediere anumiti lucratori pentru simplul motiv ca acestia pot beneficia de o pensie pentru limita de varsta. In continuare, Curtea examineaza eventualul caracter justificat al acestui tratament diferentiat.

Curtea remarca in primul rand ca indemnizatia speciala de concediere are ca obiect facilitarea etapei de tranzitie catre gasirea unui nou loc de munca in cazul lucratorilor care dispun de o vechime in munca considerabila in serviciul unui singur angajator. In continuare, Curtea constata ca limitarea in cauza are la baza constatarea ca persoanele care beneficiaza de o pensie pentru limita de varsta decid, in general, sa se retraga de pe piata muncii. In sfarsit, aceasta limitare ar reprezenta garantia ca angajatii nu pot cumula indemnizatia cu o pensie pentru limita de varsta. Protectia acordata lucratorilor cu o vechime in munca considerabila in cadrul intreprinderii si ajutorul in vederea reintegrarii lor profesionale, ca obiectiv urmarit prin acordarea indemnizatiei, constituie obiective legitime de politica in materia incadrarii in munca si a pietei muncii. Asadar, o astfel de masura trebuie sa fie considerata, in principiu, justificata „in mod obiectiv si rezonabil”, „in cadrul dreptului national”, astfel cum prevede Directiva 2000/78.

In ceea ce priveste aspectul daca limitarea in discutie este proportionala in raport cu obiectivele urmarite, Curtea constata ca, excluzandu-i din cadrul categoriilor carora li se acorda indemnizatia speciala de concediere pe lucratorii care beneficiaza de o pensie pentru limita de varsta platita de angajatorul propriu, aceasta limitare nu este in mod vadit neadecvata din perspectiva atingerii obiectivelor mentionate mai sus.

Cu toate acestea, Curtea considera ca limitarea in discutie depaseste cadrul a ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor respective. Ca efect al limitarii, sunt exclusi din categoria celor care primesc indemnizatia nu doar lucratorii care vor obtine in mod efectiv o pensie pentru limita de varsta, ci si toti lucratorii care pot beneficia de o astfel de pensie, insa doresc sa isi continue cariera profesionala. Intrucat nu permite sa se acorde indemnizatia speciala de concediere unui lucrator care, desi poate beneficia de o pensie pentru limita de varsta platita de angajatorul sau, doreste totusi sa renunte temporar la beneficiul unei astfel de pensii pentru a-si continua cariera profesionala, reglementarea excede cadrul a ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor de politica sociala urmarite si nu este justificata.

>> C-499/08

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul muncii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO