« Newsletter
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Asociatia pentru Proprietate Privata ref. hotararea pilot in problema caselor nationalizate
13.10.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Asociatia pentru Proprietate Privata a exprimat un punct de vedere fata de hotararea CEDO de ieri, 12 octombrie 2010, pronuntata in cauza Atanasiu vs. Romania.

Redam integral punctul de vedere:

„Pentru esecul autoritatilor romane de a restitui imobilele nationalizate sau de a plati despagubiri pentru proprietatile care nu mai pot fi retrocedate, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat astazi statul roman sa rezolve in 18 luni problema proprietarilor care asteapta despagubiri de peste 18 ani.

Astazi instanta europeana s-a pronuntat in doua cauze pilot, conexate sub numele Atanasiu si altii contra Romaniei. Statul roman a fost obligat sa ia masuri urgente pentru solutionarea adecvata a problemei proprietatilor confiscate abuziv de statul roman in perioada comunista. Aceste masuri, care potrivit Curtii trebuie sa garanteze protectia efectiva a dreptului de proprietate si a dreptului la un proces echitabil si in situatia altor persoane in cauze asemanatoare celor solutionate astazi de CEDO, trebuie adoptate si puse in aplicare in termen de 18 luni de la ramanerea definitiva a hotararii pilot.

Pentru a evita aglomerarea rolului Curtii Europene cu dosare asemanatoare, avand ca obiect incalcarea dreptului de proprietate in situatia imobilelor nationalizate, CEDO  a hotarat sa suspende aceste cauze timp de 18 luni de la ramanerea definitiva a hotararii. Decizia devine definitivă conform dispozitiilor prevăzute de articolul 44 alineatul 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dacă părţile declară că nu cer retrimiterea dosarului la Marea Cameră, după trei luni dacă nu s-a cerut retrimiterea sau atunci când o eventuală cerere este respinsă de Colegiul Marii Camere.

Modul in care sunt puse in executare hotararile CEDO este urmarit de Comitetul ministrilor, organism politic al Consiliului Europei; acesta examineaza rapoartele statelor condamnate privitoare la executarea hotararilor si decide prin rezolutii, interimare sau definitive.  Daca statul roman nu va executa aceste hotarari, el isi va asuma raspunderea politica in fata organelor Consiliului Europei, Comitetul Ministrilor si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei,  putand risca suspendarea sau chiar excluderea din Consiliul Europei.

Inainte de pronuntarea acestei hotarari CEDO a constatat, in mai multe hotarari de condamnare a statului roman, faptul ca mecanismul de retrocedare a proprietatilor sau de acordare a despagubirilor pentru bunurile preluate in perioada comunista este extrem de lent si nu functioneaza in mod efectiv. Prin trei hotarari pronuntate impotriva Romaniei la sfarsitul anului 2008 (Viasu) si la inceputul anului 2009 (Faimblat si Katz) CEDO a constatat ca sistemul de despagubiri instituit prin Fondul Proprietatea este ineficient, dar in ciuda acestui semnal de alarma tras de instanta europeana autoritatile din Romania nu au realizat nici un demers pentru schimbarea acestei stari de fapt.

Statul roman in situatia in care CEDO a constatat incalcarea dreptului de proprietate intr-un anume caz ar fi trebuit sa ia toate masurile necesare pentru ca o situatie asemanatoare sa nu mai ajunga in fata instantei europene. Fata de pasivitatea statului roman, CEDO a decis sa ia aceasta masura radicala de pronuntare a unei hotarari pilot care cuprinde dispozitii nu numai referitoare la partile din aceste cauze ci si pentru solutionarea in acelasi mod si a altor spete similare.

De data aceasta, spre deosebire de atatea alte situatii similare cand Romania a fost obligata sa plateasca sume de bani celor care au chemat in judecata statul roman, autoritatile au fost obligate prin hotararea de astazi ca in termen de 18 luni de cand ramane definitiva aceasta hotarare sa adopte masuri legislative concrete pentru rezolvarea problemei proprietatii.

Astfel cum rezulta din cuprinsul hotararii pronuntata astazi, statul roman trebuie sa garanteze prin masuri legislative si administrative adecvate respectarea dreptului de proprietate al tuturor persoanelor aflate intr-o situatie similara reclamantilor din cauza pilot. “Aceste obiective ar putea fi atinse, de exemplu, prin imbunatatirea mecanismului de restituire actual, considerat de Curte ca fiind inadecvat si prin reglementarea si punerea in aplicare de urgenta a unor proceduri simplificate si eficiente bazate pe masuri legislative si administrative coerente, care pot asigura un just echilibru intre interesul general si cel particular

Asociatia pentru Proprietate Privata – membra a Uniunii Internationale a Proprietatii Imobiliare a formulat o cerere de interventie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in aceste doua cauze pentru a semnala anumite aspecte privind nerespectarea dreptului de proprietate in Romania:
– Cadrul legislativ referitor la restituirea proprietatilor este inconsistent, contradictoriu si neomogen, reprezentand rezultatul politicii diferitelor guverne care s-au succedat din 1990 si pana astazi;
– Caracterul neunitar al practicii instantelor judecatoresti investite cu solutionarea unor actiuni in revendicare, tergiversarea deliberata a proceselor prin acordarea unor termene de judecata la intervale foarte lungi si de multe ori cu trimiteri spre rejudecare precum si intarzierea redactarii hotararilor de catre judecatori;
– Modul defectuos in care sunt solutionate (sau, mai bine zis, este impiedicata solutionarea) notificarile de catre autoritatile administrative, coruptia generata de nerestituirea proprietatilor;
– Caracterul ineficient al mecanismului de acordare a despagubirilor, faptul ca Fondul Proprietatea nu este functional, etc.

Datorita deficientelor enumerate mai sus, Romania ocupa un loc de frunte in statisticile Curtii Europene a Drepturilor Omului, fiind invocata in mod special incalcarea dreptului de proprietate. Astfel, in anul 2008 Romania a fost condamnata sa plateasca despagubiri in valoare de 12.000.000 euro, mai mult decat oricare alta tara membra a Consiliului Europei.

Asociatia pentru Proprietate Privata
Calin Ispravnic”

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD