Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 


Print Friendly, PDF & Email

Reglementari cu privire la activitatea auditorilor de siguranta rutiera
15.10.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 688 din data de 13 octombrie  2010 a fost publicat Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 792/2010 pentru aprobarea componentei, a atributiilor si a Regulamentului de organizare si functionare a comisiei de atestare, disciplina si solutionare a contestatiilor privind auditul de siguranta rutiera, precum si a Metodologiei de atestare a auditorilor de siguranta rutiera.

I. Domeniul de aplicare

Actul normatv a fost emis in aplicarea dipozitiilor Legii nr. 265/2008 privind gestionarea sigurantei circulatiei pe infrastructura rutiera, care instituie cadrul juridic pentru organizarea activitatii de audit de siguranta rutiera si reglementarea exercitarii independente a profesiei de auditor de siguranta rutiera de catre persoanele care dobandesc aceasta calitate in conditiile legii.

Legea nr. 265/2008 se aplica:
– proiectelor noi de infrastructura rutiera si drumurilor apartinand retelei rutiere transeuropene, incepand din 19 decembrie 2010;
– drumurilor de interes national, incepand cu data de 1 ianuarie 2013;
– drumurilor judetene, drumurilor comunale amenajate si strazilor urbane amenajate incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

Potrivit prevederilor Legii nr. 265/2008, auditorul de siguranta rutiera este persoana fizica atestata sa efectueze evaluarea de impact asupra sigurantei rutiere, auditul de siguranta rutiera si inspectia de siguranta.

II. Regulamentul de organizare si functionare a comisiei de atestare, disciplina si solutionare a contestatiilor privind auditul de siguranta rutiera

Potrivit noului act normativ, Comisia de atestare, disciplina si solutionare a contestatiilor privind auditul de siguranta rutiera isi desfasoara activitatea in subordinea secretarului de stat coordonator al domeniului de transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Actul normativ aduce precizari detaliate cu privire la: componenta si atributiile comisiei, modul de convocare si de desfasurare  a sedintelor acesteia, atributiile presedintelui Comisiei,  secretariatul comisiei – asigurat de Autoritatea Rutiera Romana.

De asemenea, actul normativ mai cuprinde reguli de solutionare a contestatiilor privind raportul de audit de siguranta rutiera si de analiza disciplinara a activitatii auditorilor.

Astfel, Comisia solutioneaza contestatiile si analizeaza disciplinar activitatea auditorilor de siguranta rutiera din perspectiva respectarii prevederilor legii si ale regulilor si metodologiilor de lucru, in baza sesizarilor depuse la secretariat.

Masurile disciplinare pe care le poate propune Comisia sunt:
– supendarea calitatii de auditor de siguranta rutiera, pe perioadele si in cazurile prevazute de Legea nr. 265/2008; sau
– restrictionarea pana la 6 luni a nominalizarii auditorului de siguranta rutiera la prestarea activitatilor de evaluare de impact asupra sigurantei rutiere, audit de siguranta rutiera si inspectie de siguranta, in cazul nerespectarii procedurilor si metodologiilor de lucru stabilite de Autoritatea Rutiera Romana.

III. Metodologia de atestare a auditorilor de siguranta rutiera

In vederea atestarii calitatii de auditor de siguranta rutiera, candidatul trebuie sa indeplineasca conditiile de studii, experienta profesionala si alte cerinte prevazute de Legea nr. 265/2008.

Actul nomativ  aduce precizari cu privire la documentele pe care candidatii trebuie sa le depuna sediul Autoritatii Rutiere Romane in vederea  participarii la examenul de atestare a calitatii de auditor de siguranta rutiera, tematica examenului, probele de concurs, modul de solutionare a contestatiilor si conditiile in care se poate realiza reexaminarea candidatilor respinsi la examen.

Examenul in fata comisiei de atestare, disciplina si solutionare a contestatiilor este compus din  doua probe eliminatorii : o proba scrisa formata dintr-un chestionar cu 100 de intrebari deschise;  un studiu de caz la care candidatii vor raspunde in scris si care va fi sustinut si oral.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.