Normele de pregatire profesionala continua a auditorilor financiari
15 octombrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 688 din data de 13 octombrie 2010 a fost publicata Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 172/2010 privind aprobarea Normelor de pregatire profesionala continua a auditorilor financiari.
Noile norme au fost adoptate in baza Standardului international de educatie nr. 7 privind dezvoltarea profesionala continua (IES 7), emis de Federatia Internationala a Contabililor (IFAC).
Autoritatea competenta pentru calificarile educationale, organizarea pregatirii profesionale continue, examinarea competentei profesionale, in conformitate cu standardele educationale emise de IFAC, este Camera Auditorilor Financiari din Romania.
Cerintele de pregatire profesionala continua se aplica tuturor auditorilor financiari, activi si nonactivi.
In cadrul programului de pregatire profesionala continua, auditorii financiari trebuie sa efectueze anual 40 de ore de formare profesionala, din care:
– 20 de ore structurate;
– 20 de ore nestructurate.
Formarea profesionala continua structurata include:
– participarea la cursurile anuale obligatorii, organizate de catre Camera; programa analitica si modul de organizare a acestor cursuri si seminare se stabilesc de catre Camera;
– participarea la cursurile profesionale organizate de organismele profesionale din domeniu, pe plan national sau international, cu care Camera are protocoale de colaborare.
Formarea profesionala continua nestructurata include:
– participarea sau sustinerea de cursuri in domeniu;
– participarea la seminare, congrese sau conferinte organizate de organismele profesionale din domeniu pe plan national ori international;
– participarea la studii postuniversitare, master sau doctorat in domeniu
– publicarea unei carti in domeniu – se echivaleaza 20 de ore;
– elaborarea si publicarea de materiale de specialitate