Institutul Notarial Roman – relatare de la fata locului
16 octombrie 2010 | JURIDICE.ro, Nicolae CIRSTEA

Astazi, 15 octombrie 2010, la Brasov, intr-o frumoasa si eleganta locatie apartinand Camerei notarilor publici Brasov, unde gazda a fost dl. Ioan Popa, presedintele acesteia, a avut loc intalnirea cu viitori formatori ai recent infiintatului Institut Notarial Roman (INR).
Au fost prezenti in prezidiu dl. Dumitru Viorel Manescu – presedinte UNNPR, dl prof. univ. dr. Dan Drosu Saguna – director INR, dl prof. univ. dr. Augustin Fuerea – sef departament in cadrul INR, dl Bogdan Ciuca – notar public si dl Ioan Popa – presedinte Camera Brasov.
In deschidere, dl. Manescu a multumit distinsilor oaspeti si, in mod deosebit, dlui Ioan Popa pentru organizarea deosebita a acestui eveniment, aratandu-se convins ca intalnirea de astazi se va bucura de succes, mai ales avand in vedere numarul mare al personalitatilor din viata publica si stiintifica, prezente.
Dl. Dan Drosu Saguna a precizat, in cuvantul domniei sale, ca spera ca acest institut sa fie unul dintre cele mai prestigioase. Si-a exprimat speranta ca in luna noiembrie vor incepe cursurile Institutului, cursuri organizate pe mai multe categorii de beneficiari. A facut in continuare referire la o serie de chestiuni organizatorice, inerente oricarui inceput.
In continuare, a luat cuvantul dl. Tudorel Toader, decanul Facultatii de Drept a Universitatii „A.I. Cuza” din Iasi, care a precizat ca este o provocare sa vorbeasca despre activitatea INR. A multumit pentru invitatia de a participa astazi, alaturi de ceilalti colegi, si pentru a se implica in activitatea Institutului. Din perspectiva activitatii de judecator la Curtea Constitutionala, a participat la procesul de constitutionalizare a dreptului, in general, si a dreptului notarial, in special. A facut apoi o serie de referiri la jurisprudenta Curtii Constitutionale, in legatura cu activitatea notariala si la o serie de critici care s-au facut la adresa activitatii notariale, in general.
Dna. Lidia Barac, secretar de stat la Ministerul Justitiei, a transmis participantilor salutul ministrului justitiei. I-a rugat pe participanti sa urmareasca activitatea INM in ceea ce priveste calitatea formatorilor si a informatiilor care se transmit cursantilor. A transmis, in incheiere, felicitarile ministrului justitiei pentru initiativa.
Alina Bica, de asemenea secretar de stat in Ministerul Justitiei, a spus ca notarii sunt relationati mai ales in ceea ce priveste tranzactiile financiare importante si crede ca prin INR, in viitor, vor fi relationati si cu activitatea stiintifica. Considera ca aceasta initiativa va conduce la dezvoltarea profesiei. Este sigura ca se afla la inceputul unui moment important in ceea ce priveste activitatea notariala. Apreciaza ca se pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea acestui institut. De asemenea, considera ca ar trebui gandit un modul de pregatire special in contextul aparitiei noilor coduri in anul 2010 (care se doreste a intra in vigoare in anul 2011), care repozitioneaza activitatea notariala.
Profesorul Saguna a precizat ca preocuparea pentru accesarea de fonduri comunitare exista, lucrandu-se deja la aceasta.
Profesorul Murzea, decanul Facultatii de Drept din Brasov, se simte onorat sa participe la aceasta intalnire. Reprezinta un centru universitar unde are loc deschiderea acestui institut. A mentionat buna colaborare cu Camera Notarilor Publici Brasov si, de asemenea, ca Facultatea de Drept din Brasov a pregatit multi studenti deveniti ulterior notari. A mentionat buna colaborare cu eminentul profesor Emil Poenaru cu care a publicat o serie de lucrari utile profesiei de notar. A mentionat si faptul ca Facultatea de Drept din Brasov a fost printre primele care a avut un masterat de drept notarial.
A luat cuvantul dl. Prefect Ion Gontea, notar. Domnia sa precizeaza ca, din nefericire, in Romania ne dam prea mult cu parerea si cadrul normativ este de multe ori trimis in derizoriu. Sustine ca initiativa de a crea INR, vine, in primul rand, in sprijinul notarilor in activitate, lucru care este cel mai important. De asemenea, pregatirea continua trebuie sa fie facuta in mod permanent, asa cum se face in tarile civilizate. Il bucura faptul ca alaturi de INR vin mari personalitati care sa sprijine activitatea acestuia, personalitati care pot aduce un nivel ridicat de desfasurare a activitatii, mentionandu-l aici pe dl prof. univ. dr. Augustin Fuerea cu care s-a intalnit la activitatea de formare a Inaltilor functionari. Nu in ultimul rand, Institutul trebuie sa atraga si participanti din alte domenii de activitate, cum ar fi, spre exemplu, secretarii unitatilor administrativ teritoriale.
Deputatul Liviu Bogdan Ciuca spune ca e notar de la terminarea facultatii si ca e multumit ca a intalnit in aceasta profesie un interes profund pentru excelenta profesionala. Este motivul pentru care se pun acum bazele unui institut de excelenta. Este un moment istoric pentru profesia si activitatea notariala. Mai precizeaza faptul ca este profesia care a realizat cea mai profunda si rapida schimbare. Este firesc sa existe invidii la adresa profesiei, desi nu e de acord cu acestea. Este o profesie unita si, datorita acestui lucru, s-au putut realiza multe obiective. Vede INR preocupat de asigurarea unei practici unitare. In momentul in care se discuta de aplicarea unei proceduri notariale trebuie sa se bazeze pe lege, iar activitatea INR va fi aceea de a uniformiza aceasta practica. Are convingerea ca acesta este un moment istoric de care ne vom aminti cu placere din perspectiva profesiei pe care o vom practica si peste zeci de ani.
Dna Doina Rotaru, presedinte al Camerei Notarilor Publici Bucuresti, spune ca e notar de 31 de ani si spune aceasta cu placere. A fost atenta la parerile celor din afara profesiei despre activitatea notariala, facand referire la cuvantul domnului decan Toader. In privinta remarcii ca ne intereseaza preponderent partea economica, precizeaza ca i se pare normal ca economicul sa prevaleze. A spus ca aceasta institutie, uneori pe nedrept criticata, a produs o practica introdusa in noile coduri. Informeaza ca atat timp cat a fost notar de stat, pregatirea profesionala era asigurata de Ministerul Justitiei. INR nu vine deloc tarziu. Pana acum, peste 100 de notari au fost pregatiti la Universitatea Poitiers, in Franta, peste 50 de notari au mers in Canada la pregatire.
Pentru Gheorghe Dobrican, profesor universitar si notar public, este o onoare sa vorbeasca in prezenta atator personalitati. Multumeste pentru eforturi colegilor care au contribuit la crearea INR. Crede ca INR trebuie sa fie un laborator. Activitatea de notar, privita din afara, pare mai mult o activitate materiala, desi in aceasta calitate, de notar, simte o responsabilitate chiar mai mare decat aceea de conducator de instanta, pe care a avut-o peste 30 de ani. Notarul trebuie sa fie competent si sa aiba constiinta. Notarul trebuie sa aiba rol activ. Se simte nevoia ca activitate notariala sa se imbunatateasca si spera ca aceasta se va realiza prin activitatea INR.
In partea a II-a, au avut loc o serie de dezbateri organizatorice, ocazie cu care au fost cunoscuti o parte dintre viitorii formatori ai INR. Profesorul Augustin Fuerea a facut o serie de consideratii pe marginea activitatii viitoare a Institutului. A multumit conducerii UNNPR si directorului INR pentru increderea acordata. Discursul domniei sale a vizat atat activitatea de sef de departament, activitate pe care o desfasoara, cat si aceea de formator. In calitate de sef de departament, a precizat ca isi intelege responsabilitatile, date fiind valorile la apararea carora notarii publici sunt chemati sa vegheze (cele care tin de viata, libertate si proprietate, mentionate de dl vicepresedinte Ion Marin, intr-un dialog pe care l-a avut la inceputul acestei saptamani). A multumit tuturor participantilor la aceasta activitate pe care o considera o reusita. O contributie importanta avand-o toti cei care s-au implicat in mod concret, cu precadere sponsorii, intre care, un loc important il ocupa Editura UNIVERSUL JURIDIC, careia tine sa ii multumeasca prin directorul Nicolae Cirstea, prezent la manifestare. Exigentele formulate cu prilejul dezbaterilor vor fi tot atatea prioritati ale INR, incercand sa valorifice experienta pozitiva a institutiilor similare din tara si din strainatate. A stabilit o serie de detalii tehnice care sa faca posibila inceperea cursurilor, pe categorii de beneficiari, in luna noiembrie (realizarea si transmiterea documentelor de catre formatori, sistematizarea propunerilor s.a.). Ca formator, a oferit un exemplu de curricula, la disciplinele Drept international privat si Dreptul Uniunii Europene, declansand dezbaterile pe fond. Concluziile formulate de catre presedintele Uniunii si de catre directorul INR vizeaza faptul ca este necesar ca, in activitatea de pregatire, sa se regaseasca o linie unitara in cursurile care se vor preda in cele 6 centre. De asemenea, s-a cazut de acord ca in activitatea INR sa se insiste asupra problemelor cu care notarii se confrunta in activitatea lor.
Directorul INR, prof. univ. dr. Dan Drosu Saguna, a multumit in mod deosebit editurii UNIVERSUL JURIDIC pentru sprijinul acordat in organizarea acestei manifestari, subliniind ca aceasta colaborare va fi continuata in viitor. De asemenea a multumit Editurii pentru consemnarea discutiilor de la aceasta intalnire.
A consemnat,
Nicolae CIRSTEA
UNIVERSUL JURIDIC