« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
 1 comentariu

Proiectul Magistraturii – proiectul CSM
18.10.2010 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET, Adrian NEACSU, Horatius DUMBRAVA

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Pe 1 noiembrie 2010 vor avea loc alegerile pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii. Pâna atunci, candidatii se intâlnesc cu colectivele de judecatori sau procurori, participa la dezbateri, discuta solutiile propuse in proiecte.

Echipa noastra, Dumbrava-Neacsu-Danilet, a ajuns la jumatatea campaniei de informare si popularizare a ideilor pe care le propune pentru consolidarea justitiei române in urmatorii 6 ani. Ne-am intâlnit cu sute de colegi din zeci de instante. Am discutat cu ei despre problemele de sistem si despre actiunile necesare pentru recâstigarea credibilitatii, autoritatii si prestigiului CSM in ansamblul statului român. De asemenea, am discutat despre greutatile zilnice, dintre care supraincarcarea cu dosare si lipsa resurselor umane suficiente se detaseaza net ca fiind principalele probleme. Desigur, modul in care echipa vede solutionarea acestora este expusa in cadrul proiectului comun pentru CSM 2011-2016.

Una dintre cele mai dificile intrebari care ni s-a pus a fost: „Aveti idei foarte bune, dar cum veti putea pune in aplicare ideile din proiectul vostru având in vedere numarul redus al noilor membri din viitorul CSM?”. Dificultatea vine din conditionalitatile pe care viitorii membri CSM le vor avea de infruntat: conservatorism si defensiva din partea membrilor actuali ai CSM care se vor regasi in urmatoarea structura, finantarea justitiei tinuta sub control de executiv, activitatea legislativului vizând afectarea statutului si salarizarii magistratilor, timing-ul dat de Comisia Europeana care impune luarea anumitor masuri in cadrul monitorizarii României care – iata – continua la 3 ani dupa aderarea noastra la UE. Nu in ultimul rând, o presiune o va constitui fara doar si poate asteptarea pe care o au de la viitorul CSM colegii judecatori si procurori, satuli de experimente judiciare si in mare masura deja resemnati cu privire la posibilitatea imbunatatirii situatiei din justitie.

Echipa noastra a constatat ca activitatea – in premiera – de concepere de catre posibilii viitori membri in CSM a unor proiecte de candidatura a dus la cristalizarea unor idei si principii comune, propuse nu numai de catre candidati, dar desprinse si in urma discutiilor cu colegii electori, ce vor trebui urmate de CSM, indiferent de componenta sa. De aceea, echipa noastra isi asuma un nou obiectiv si in acelasi timp propune tuturor candidatilor care vor fi alesi de a-si intregi  propriul proiect cu acesta: viitorul CSM sa duca la indeplinire proiectul propus de intreg corpul judiciar.

Astfel, din toate proiectele concepute cu prilejul acestor alegeri, membrii viitorului CSM vor trebui sa extraga cele mai bune idei, masurile cele mai realizabile, cele mai importante obiective. Vor alcatui astfel un proiect comun major, conceput sub forma unui plan de actiune pentru urmatorii 6 ani, care sa fixeze evolutiile dorite de chiar sistemul judiciar si in care sa fie evidentiate obiectivele fixate, modalitatile de implementare si termenele de realizare. Dupa conceperea proiectului, el va fi supus unei dezbateri extinse in cadrul adunarilor generale, in vederea completarii, modificarii, consolidarii lui, urmând apoi sa fie adoptat de toate instantele si parchetele. In final, dupa asumarea sa de catre Plenul CSM, acest proiect complex va deveni scopul principal al CSM si agenda lui pentru intregul mandat de 6 ani, in acest fel aceasta inalta autoritate publica urmând sa indeplineasca vointa magistratilor.

Credem ca in acest fel reprezentarea corpului judiciar va fi asigurata in mod real. Credem ca astfel CSM se va putea situa in afara suspiciunilor de promovare a propriilor interese. Credem ca in aceasta modalitate membrii CSM vor putea fi responsabilizati in fata magistratilor-alegatori asupra modului in care isi indeplinesc promisiunile din timpul campaniei.

Tocmai lipsa unui dialog adecvat, continuu si eficient al actualilor membri CSM cu instantele, parchetele, judecatorii si procurorii a condus la ineficienta cronica a celor 6 ani de mandat CSM si, pe viitor, acest tip de dialog continuu si adecvat este singura solutie pentru reprezentarea fidela a intereselor justitiei si in acelasi timp pentru intarirea autoritatii CSM in relatiile stabilite cu celelalte puteri constituite in stat.

In acest fel, CSM va avea de indeplinit in mandatul 2011-2016 insusi Proiectul Magistraturii.

Jud. Cristi DANILET – Judecatoria Oradea, candidat CSM 2010
Jud. Adrian NEACSU – Tribunalul Vrancea, candidat CSM 2010
Jud. Horatius DUMBRAVA – Curtea de Apel Targu Mures, candidat CSM 2010

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD