Varia
JURIDICE

NNDKP sustine proiecte civice de interes major in societatea romaneasca


18.10.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a fost implicata activ in sustinerea mesei rotunde cu tema “Locul actual al Romaniei in Uniunea Europeana: intre integrarea romilor si absorbtia fondurilor europene”, organizata la Palatul Parlamentului de fundatia Eurolink – Casa Europei.

Obiectivul manifestarii a fost evaluarea globala de catre mediul privat, cel academic si societatea civila a situatiei in care se afla integrarea Romaniei la trei ani de la aderarea la UE, din perspectiva manierei deficitare in care s-a realizat pana in prezent absorbtia fondurilor europene.

Pornind de la aceasta premisa, initiatorii si participantii pe diferite domenii de expertiza au dezbatut idei, propuneri si recomandari care urmeaza a fi cristalizate intr-un document  ce va fi transmis in atentia Presedintiei Consiliului UE si celorlalte institutii-cheie comunitare in vederea sensibilizarii acestora in raport cu situatia nesatisfacatoare a respectarii in practica a angajamentelor Statului roman fata de UE, ca  si  a drepturilor fundamentale si stimularii implementarii cetateniei europene, detinute si de cetatenii romani.

In urma dezbaterilor s-au stabilit de principiu trei directii cheie ce vor fi studiate si promovate in viitor prin initiative similare: reformarea profunda a sistemului de sprijinire a integrarii comunitatilor rome provenind din Romania, sub supervizarea exceptionala a  Presedintiei Consiliului UE si cu sprijinul institutiilor europene; recomandarea unor alternative corective si conditionalitati stimulative pentru indeplinirea obiectivului integrarii la timp in Spatiul Schengen; regandirea sistemului de supervizare/gestionare a programelor cu fonduri UE, inclusiv prin prevederea delegarii de competente catre sectorul privat/bancar – in spiritul unei  preventii a distorsionarii mecanismelor de absorbtie prevazute initial, precum si a asigurarii flexibilitatii, corectitudinii, eficientei si transparentei impuse de reglementarile UE in vigoare.

Ilinca Popovici si Oana Pantilimon, avocati NNDKP specializati in problematica fondurilor structurale, au subliniat importanta componentei legale din perspectiva demararii si urmaririi procesului de accesare a fondurilor europene, precum si din cea a implementarii proiectelor finantate din aceste surse. Natura complexa a accesarii fondurilor structurale implica o abordare pluridisciplinara, devenind astfel incidente mai multe arii de practica, precum achizitiile publice, drept bancar si finantari, contracte comerciale, dreptul concurentei si alte practici emergente, in functie de specificul fiecarui proiect in parte.

Masa rotunda a reunit experti de prim rang in domeniu si s-a incheiat cu decernarea distinctiei „Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana” Guvernatorului BNR Mugur Isarescu, ministrului consilier Florin Saghi, coordonatorul procesului de aderare la Spatiul Schengen din partea MAI si deputatului Petru Luhan, Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi a Guvernului Romaniei.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti