Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
5 comentarii

Mica reforma a fost adoptata de Camera Deputatilor
19.10.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Astazi, 19 octombrie 2010, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor cu 279 voturi pentru, 3 voturi impotriva si 4 abtineri.

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, prezent la dezbateri, a declarat ca scopul proiectului este de reasezare a competentelor intre instantele sistemului judiciar astfel incat aceste competente sa permita scurtarea termenelor procedurale.

Deputatii PSD au anuntat ca nu vor vota acest proiect de lege, in timp ce reprezentantii PDL, UDMR si ai minoritatilor au fost de acord cu acest proiect.

Intr-un comunicat al MJ se arata: „Ministerul Justiţiei saluta adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului de lege privind unele masuri pentru accelerarea soluţionarii proceselor, supranumita si legea „micii reforme”.

Adoptarea legii reprezinta un prim pas in direcţia implementarii noilor coduri fundamentale ale Romaniei.  Legea va da posibilitatea ICCJ sa devina cu adevarat o instanţa de casaţie, care sa asigure treptat unificarea jurisprudenţei. In acelasi timp, legea va permite degrevarea tribunalelor si judecatoriilor si, pe aceasta cale, va crea condiţiile scurtarii termenelor de judecata.

Pe baza principiilor acestei legi se poate trece la regandirea Programului privind volumul optim de incarcare si incadrarea in exigenţele CEDO privind desfasurarea proceselor in termene optime si previzibile.

In acest fel, legea va servi interesul cetaţenilor si al companiilor de a beneficia de un act de justiţie de calitate.

Prin votarea proiectului cu o larga majoritate, atat de partidele din Coaliţie, cat si de cele aflate in opoziţie, Parlamentul a transmis un semnal politic corect privind voinţa politica de a continua reformele in Justiţie.

Ministerul Justiţiei mulţumeste C.S.M., I.C.C.J., Ministerului Public, A.M.R., U.N.J.R., Asociaţiei Procurorilor, tuturor magistraţilor si specialistilor in drept, precum si membrilor comisiilor juridice din Parlament care s-au preocupat de imbunataţirea proiectului.

Ministerul Justiţiei se va concentra in perioada imediat urmatoare asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2011 si a proiectului privind legea salarizarii, plecand de la premisa ca Justiţia este un domeniu prioritar de interes strategic pentru Guvern si de la principiile care stau la baza statutului magistratului si a puterii judecatoresti.”

Reactii:

Cezar Preda, PDL: „adoptarea acestui proiect de lege demonstreaza ca programul de toamna al Cabinetului Boc se respecta”.

Tudor Chiuariu, PNL: „bolnavul cronic care este justitia nu primeste medicamentul de care are nevoie, in schimb, primeste un ceai”.

Ruxandra Jipa, PSD: „proiectul de lege este un pas inainte pe calea infaptuirii justitiei in Romania si a reducerii termenelor de judecata”.

>> Fisa proiect de lege

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti