Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Tratat de prescriptie extinctiva. Autor: Marian Nicolae. Cum a fost
20.10.2010 | Laurențiu PETRE, Laurentiu PETRE, iLwT

Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Asa cum informam, marti, 19 octombrie 2010, a avut loc la sediul Facultatii de Drept, lansarea lucrarii Tratat de prescriptie extinctiva. Autor: Marian Nicolae.

Evenimentul a fost deschis de catre domnul Bogdan Dumitrache, director editorial, care a dat cuvantul domnului decan al Facultatii de Drept, Flavius Baias.

Domnul decan a facut mentiunea ca, raportat la valoarea cartilor publicate de catre autor, a fost secat izvorul cuvintelor laudative pentru domnia sa. Domnul decan a adaugat ca a fi profesor e un lucru minunat, prima datorie fiind aceea de a transmite cunostintele. Prin urmare, nu este un adevarat profesor acela care nu incearca sa aprofundeze pentru sine cunostintele, pentru a le putea transmite mai departe. In acest context, domnia sa l-a incadrat pe autorul Marian Nicolae in categoria profesorilor adevarati. A mai adaugat, cu privire la persoana autorului, ca este „un neobosit cercetator al dreptului” si un „etern indragostit al instututiilor de drept”, de fiecare data gasind atat forta cat si timpul necesare cercetarii. In final, domnul decan l-a felicitat in mod calduros pe autor.

Dupa interventia profesorului Flavius Baias, domnul Bogdan Dumitrache a dat cuvantul domnului Serban Beligradeanu.

In cuvantul domniei sale, domnul profesor a adus in discutie lucrarea „Prescriptia extinctiva” de J.  Mateias si P. Cosmovici, publicata la Editura Stiintifica, 1962, adaugand faptul ca doctrina romaneasca din anii respectivi era puternic influentata de cea sovietica. Facand o comparatie intre Tratatul de prescriptie extinctiva a domnului Marian Nicolae cu lucrarea din anul 1962, acesta a afirmat ca diferenta este ca aceea dintre  un „mercedes” si un „trabant” in lumea automobilistica.

Domnul Serban Beligradeanu a apreciat analiza comparata serioasa intreprinsa de autor in ceea ce priveste institutia prescriptiei si cea a decaderii. Domnia sa a adaugat faptul ca, desi axat pe Decretul 167/1958, tratatul prezinta si modificarile care vor fi introduse de noul Cod Civil. L-a frapat intr-un mod placut faptul ca Tratatul de prescriptie extinctiva face inclusiv o analiza amanuntita asupra problematicii prescriptiei in dreptul muncii.

Domnia sa a ridicat o singura critica autorului cu privire la efectul dispozitiv al prescriptiei, neimpartasind punctul de vedere prezentat de autor in lucrare.

Domnul Serban Beligradeanu a aratat ca desi sunt romani care isi fac studiile in strainatate, aceasta conditie nu este necesara pentru a da nastere unei lucrari monumentale ca cea a autorului. Domnul Marian Nicolae si-a facut studiile la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, fiind asistent, doctorand si doctor. Acest caz se afla in contrast cu, precum o numeste domnia sa, boala foarte veche a romanilor care studiaza in strainatate, intocmesc teze de doctorat geniale, se intorc in tara si nu isi continua activitatea de cercetare. In final interventiei l-a felicitat pe autor pentru lucrarea extraordinara.

Viorel Mihai Ciobanu

In cadrul imprejurarilor in care l-a cunoscut, autorul a dat dovada de seriozitate, aplecare spre studiu si de dragostea fata de Drept si Facultatea de Drept.

Domnia sa a precizat ca autorul, in lucrarea sa, s-a ocupat de institutia prescriptiei in mod exhaustiv. Lucrare a fost apreciata ca fiind exceptionala, mai ales avand in vedere faptul ca  in cuprinsul acesteia este inserata atat doctrina straina cat si jurisprudenta Curtii Constitutionale si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Un alt aspect apreciat ca extraordinar a fost documentarea, principiul care guverneaza intreaga lucrare fiind: „cauti ceva, gasesti orice”. Poti, sau nu, sa fii de acord cu solutiile prezentate de autor, insa le gasesti.

Domnul profesor Ciobanu a evidentiat faptul ca autorul, prin atitudinea sa curajoasa si critica reprezinta un mare ajutor atat pentru teoreticieni cat si pentru practicieni.

Critica adusa de domnia sa autorului se refera la impartirea intre dreptul material la actiune si dreptul procesual la actiune, argumentand ca ii este greu sa fie de acord cu aceasta dihotomie. Avand in vedere caracterul controversat al dreptului de a obtine executarea silita, domnul profesor Ciobanu remarca analiza foarte serioasa a autorului, inclusiv sub aspectele sale procesuale. In final il felicita pe autor, transmitand bucuria de a-i fi coleg.

Valeriu Stoica

Cu privire la caracterul exhaustiv al unei lucrari, aspect adus in discutie de catre domnul profesor Viorel Mihai Ciobanu, domnia sa a precizat ca nu a gasit, in cei 37 de ani ai carierei dumnealui, un tratat exhaustiv. Din cand in cand, insa, acest principiu este clatinat de catre autorul Marian Nicolae.

Domnul profesor Valeriu Stoica a vorbit despre „fascinatia lecturii juridice” a autorului, vizibila in textul tratatului precum si despre „fascinatia scrisului autorului”, cu accent pe incursiunile care exced uneori subiectul, intrand in sfera moralului. Se poate astfel observa, bucuria si pasiunea autorului pentru scris.

Domnia sa a mentionat faptul ca lucrarea de fata trateaza institutia prescriptiei din punct de vedere interdisciplinar, din dorinta de a conferi o imagine exhaustiva asupra  acesteia, evidentiind, de asemenea, „bucuria polemicii” intalnita la autor.

In final, a trasat doua teme de reflexie si anume: 1. peisajul „deconcertant” al doctrinei, fiind foarte greu in a identifica doi autori impartasind aceeasi viziune juridica, impunandu-se, in perspectiva, gasirea unei solutii pentru o comunicare mai buna intre doctrinari; 2. soarta vitrega a cartilor de drept, tratatul de fata fiind o carte de consultat, in sensul ca gasim in ea si ce ne place si ceea ce nu ne place. In incheierea interventiei dumnealui, a felicitat autorul si a adus omagii muzelor acestuia.

Lucian Mihai

Onorat de participarea la acest eveniment, a adus multumiri atat Facultatii de Drept, cat si Editurii Universul Juridic. A apreciat ca lucrarea reprezinta o carte „grea” avand o mare greutate juridica. Pe de alta parte, lucrarea este una „usoara” in sensul in care aceasta este usor de consultat, avand o structura si o redactare accesibila.

Pe langa aceste doua caracteristici ale operei, domnia sa a subliniat caracterul „serios” al lucrarii, avand in vedere bibliografia extinsa, precum si caracterul „exuberant” si util al operei. Aceasta din urma caracteristica se refera la faptul ca tratatul ar trebui sa fie un dictionar de buzunar pe care sa il porti cu tine. In finalul interventiei l-a felicitat pe autor.

Bogdan Dumitrache

A atras atentia asupra faptului ca tratatul este o noua lucrare fata de editia I, aducand un plus, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. Practic, autorul a analizat tot ce a fost scris in drept cu privire la prescriptia extinctiva, inclusiv in materia dreptului penal.

Tratatul de prescriptie extinctiva face parte din seria lucrarilor cu titlu inselator, acesta aducandu-i un deserviciu autorului prin faptul ca lucrarea, in realitate, trateaza mai mult decat prescriptia extinctiva, intr-o maniera elaborata.

Dupa interventia domniei sale, Bogdan Dumitrache a dat cuvantul autorului Marian Nicolae pentru a-si prezenta lucrarea.

Autorul a precizat ca nu este un „fan” al prescriptiei extinctive insa si-a facut datoria fata de aceasta institutie. Domnia sa a adus in discutie flexibilitatea institutiei prescriptiei extinctive prin care aceasta ar putea fi mai permisiva, accesibila, pliandu-se mai mult principiului disponibilitatii. Nu a insistat pe critici, acestea fiind tratate aprofundat in lucrare, punand accentul pe modul de sistematizare a lucrarii.

Nefiind multumit de prima editie a lucrarii, autorul a marturisit ca a cautat un fir calauzitor in domeniul prescriptiei extinctive, pe care l-a gasit in opera lui Gaius si a lui Iustinian. Lucrarea explica, de asemenea, principalele noutati aduse de noul cod civil in materia prescriptiei extinctive.

A multumit antevorbitorilor pentru cuvintele frumoase si aprecierile adresate, Editurii Universul Juridic care a facut posibila aparitia tratatului si in final, celor doua persoane remarcabile fara de care nu ar fi putut sa duca la bun sfarsit demersul publicistic (sotia domniei sale, jud. Adina Nicolae si fiica Teodora Nicolae). Totodata, a multumit tuturor celor prezenti si celor care, din diferite motive, nu au putut sa participe.

In final, domnul Bogdan Dumitrache a acordat cuvantul domnului Nicolae Cirstea, Director general Universul Juridic, care a aratat ca evenimentul de astazi este unul deosebit atat pentru Facultatea de Drept cat si pentru Editura Universul Juridic. Domnia sa a facut referire la colaborarea de peste zece ani cu autorul Marian Nicolae, felicitandu-l atat pe profesorul si directorul Marian Nicolae cat si pe omul Marian Nicolae.

Domnul director Bogdan Dumitrache a incheiat evenimentul aducand in discutie problematica privind trecerea timpului care parca, in zilele noastre, curge mai repede decat in anul 1958.

Pentru Juridice.ro, Laurentiu PETRE, iLwT

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti